Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku osnovan je 1998. godine, a povodom 20. obljetnice jučer, 23. studenoga 2018. godine, održana je prigodna svečanost na kojoj su prezentirani dosadašnji rad i perspektive Fakulteta te njegov utjecaj i značenje na razvoj zdravstvenog sustava na području istočne Hrvatske. Svečanost je održana u dvorani Vikarijata Đakovačko-osječke nadbiskupije u Osijeku, a među uzvanicima su bili župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grad Osijeka Ivan Vrkić, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, rektor osječkog Sveučilišta prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekani svi osječkih fakulteta i drugi uzvanici. O Fakultetu je govorio njegov dekan prof. dr. sc. Jure Mirat.

- Osječko-baranjska županija je ponosna na Sveučilište J. J. Strossmayera i Medicinski fakultet kao jednu od 17 sastavnica. Sveučilište čini razliku u kvaliteti Osijeka u odnosu ostale dijelove istočne Hrvatske. Zato je bitno da ostane kvalitetno i operativno, u budućnosti još i bolje jer Osijek i Osječko-baranjska županija imaju važnu ulogu biti predvodnica gospodarskog, društvenog, političkog, znanstvenog, sportskog i svakog drugog života na ovom području - rekao je župan Anušić te najavio: - Sada je prigoda reći da će Vlada RH zajedno s KBC-om Osijek i svima nama započeti izgradnju novog KBC-a u Osijeku. Iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva već smo osigurali 35 milijuna kuna sredstava te krećemo s izradom projektne dokumentacije za izgradnju KBC-a. Dakako, Medicinski fakultet svakako će naći svoje mjesto i u novom KBC-u, projektu koga namjeravano završiti do kraja 2025. godine.

Medicinski fakultet Osijek je najmlađi medicinski fakultet u Hrvatskoj. Nakon 19 godina djelovanja osječkog Studija medicine pri Medicinskom fakultetu u Zagrebu, osnovan je 22. rujna 1998. godine, a danas je jedna od 17 znanstveno-nastavnih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te jedan od dva fakulteta iz znanstvenog područja biomedicine i zdravstva u sastavu Sveučilišta. Fakultet ima ustrojene 23 katedre, zapošljava 198 djelatnika, a uz redoviti program za studente, realizira i značajan broj projekata, kongresa, simpozija, tečajeva trajne edukacije, koji su djelomično financirani i iz Proračuna Osječko-baranjske županije.

Inače, početak razvoja suvremene medicine u Osijeku započeo je osnivanjem „Varoškog špitala“ 1779. godine, nastavljen izgradnjom nove moderne bolnice 1874. godine, a uz stalne modernizacije i dogradnju sada pruža usluge za oko milijun stanovnika istočne Hrvatske. U bogatoj povijesti osječkog zdravstva posebno mjesto ima doprinos Kliničke bolnice Osijek u Domovinskom ratu kada je u njoj liječeno više od 7.000 ranjenika.

Tekst i foto: OBZ.hr


 Stranica prilagođena ispisuŠtenci mini bull terij...
Muskarac 53 godine ozb...
Na prodaju sivi mužjak...
Prodajem, gradski bic...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:94

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kroz kružni tok

Propustili ste? Pogledajte!