Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Provjerite ispravnost dimnjaka i sustava za loženje kako bi se izbjegle tragedije

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.10.2018. 10:44 
Naslov:  Provjerite ispravnost dimnjaka i sustava za loženje kako bi se izbjegle tragedije
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tvrtka Dimnjak, ovlašteni koncesionar za dimnjačarske poslove na području Grada Osijeka, objavila je priopćenje u kome se naglašava važnost pregleda dimnjaka i dimovodnih sustava uoči nove sezone grijanja.

Naime, iako uključivanje grijanja u novoj ogrjevnoj sezoni započinje na temelju odluke distributera toplinske energije kada se za to ostvare vremenski uvjeti, građani čiji domovi nisu u sustavu tzv. gradskog grijanja sami odlučuju kada će započeti s grijanjem svog doma ili poslovnog prostora. Osnovni uvjet za uspješan početak sezone grijanja je ispravnost sustava grijanja, što se može utvrditi jedino odgovarajućom kontrolom.

Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova Grada Osijeka koncesionar Dimnjak Osijek je obvezan jednom godišnje izvršiti kontrolu dimnjaka i dimovoda na svim objektima na koje su priključeni uređaji za loženje bez obzira na vrstu goriva. Prilikom obavljanja redovitih kontrola jedan dio korisnika nije dopustio izvršenje te obveze te je time ugrozio ne samo svoje ukućane nego i susjede u stambenim zgradama. Cilj dimnjačarske službe je zaštita od požara i trovanja kao i sprječavanje većih materijalnih šteta i smrtnih posljedica“- stoji u priopćenju koje potpisuje Dejan Lončarić, direktor tvrtke Dimnjak iz Osijeka.

U priopćenju također stoji kako se gotovo polovina dimnjaka na području Osijeka prema važećim propisima procjenjuje neispravnima i trebaju se mijenjati, što je u skladu i s Uredbom Europske komisije kojom je prodaja starih turbo plinskih bojlera zabranjena i moguće je kupiti samo novi kondenzacijski bojler, a novi se bojleri ne mogu priključiti na isti dimnjak već je potrebno adaptirati postojeći ili napraviti novi dimnjak. Iako kondenzacijski bojleri imaju višu cijenu, ugradnja novih plinskih bojlera donosi uštedu i do 30% ovisno o energetskoj kategoriji samog objekta. Korisnici nisu u obvezi mijenjati svoje kombi bojlere dok god ima za njih rezervnih dijelova, odnosno dok god sami ne procjene isplativost daljnjih popravaka.

Prema podacima PU osječko-baranjske, trećina požara na našem području su požari dimnjaka i krovova kuća zbog neodržavanog ložišta ili dimovodnog sustava. Tijekom 2017. godine na našem su području u 102 požara dvije osobe smrtno stradale, a deset ih je ozlijeđeno. U prvoj polovici ove godine zabilježeno je 46 požara s tri ozlijeđene osobe. Tako je, primjerice, u obiteljskoj kući u mjestu Livana pokraj Osijeka, početkom godine došlo do trovanja četveročlane obitelji ugljičnim monoksidom i to zbog kvara na plinskom kotlu.

I nije to jedini primjer, početkom zime i sezone grijanja raste opasnost od trovanja ugljičnim monoksidom u kućanstvima koja imaju peći na drva ili se griju na plin. Posebno su opasni neispravni bojleri i plinske peći te začepljeni dimnjaci, pa stručnjaci upozoravaju da prije svake sezone grijanja treba očistiti dimnjake i provjeriti ispravnost peći i bojlera.

Kontrolu dimnjaka svakako treba povjeriti stručnjacima jer se propusti skupo plaćaju. Od 30-ak nesreća godišnje u Hrvatskoj u kojima zbog neispravnosti i dotrajalosti dimnjaka, bojlera i peći dođe i do otrovanja ljudi. Dodatnu negativnu brojku povećava i prisutnost uređaja za loženje koja su u prostorijama gdje je otežana dostava svježeg zraka.

Uoči sezone grijanja, korisnici se često odlučuju i na promjenu energenata, s grijanja na drva prelaze na grijanje plinom ili obratno. Važno je napomenuti kako svaku promjenu načina grijanja korisnici moraju prijaviti koncesionaru kako bi se čitav sustav grijanja prilagodio novom energentu, stoji u priopćenju Dimnjaka.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 04.10.2018. 22:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tvrtka Dimnjak, nažalost nije jedina, zlorabi jednu društvenu potrebu, a to je u ovom slučaju sigurnost sustava za loženje, za pljačku građana. Ona to ne bi mogla činiti da nema podršku gradske vlasti. A vi sad pogađajte zašto vlast daje podršku pljački.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 840
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.10.2018. 0:09 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Schrk Vulgare,
Pa gradonačelnik se prošle godine pohvalio kako se više u Osijeku plinski dimnjaci neće pregledavati dvaput godišnje nego jednom. "Zaboravio" je pri tom reći da će to koštati dvostruko skuplje. Gradonačelnik je u "ekipi" Dimnjaka.
On im je, uz blagoslov gradskog vijeća, produljio koncesiju 20 dana prije lokalnih izbora , vjerovali ili ne, na 10 godina. On im je odobrio taj novi cjenik. Štoviše grad sad šalje opomene i kazne onima koji "izbjegavaju" tu pljačku. Zašto to radi, bjelodano protivno ineresima građana? Pa za svoj interes. Tko mu je platio kampanju za prošle izbore, na primjer? I tko zna što još.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: