Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Iloku održano premijerno izdanje DunavArt Festivala [2018.]

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65430
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.07.2018. 9:26 
Naslov:  U Iloku održano premijerno izdanje DunavArt Festivala [2018.]
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Iloku je po prvi put održan DunavArt Festival, jedinstven festival glazbe, enologije i gastronomije.

Zbog lošeg vremena i kiše, otvorenje koje je bilo predviđeno za petak, 29. lipanj odgođeno je na subotu, a prigodni festivalski program prvog iločkog DunavArt Festivala započeo je već u podne, obilježavanjem Međunarodnog dana Dunava i Memorijalnom utrkom čikli „Luka Kovačević“ oko Šarengradske Ade, uz pobjedu Argonauta iz Bjelovara. U Kuriji Brnjaković, neposredno prije otvorenja, upriličena je i projekcija filma „Zlatno runo, Argonauti s ribnjaka“ o Argonautima iz Bjelovara, a koju su dodatno, nakon trijumfa u utrci čikli svojim prisustvom i osobno uveličali ovi sjajni veslači s bjelovarskih ribnjaka.



Premijerno izdanja DunavArt festivala u Iloku svečano je otvorio Josip Kovač, zamjenik gradonačelnice Grada Iloka. „Posebno nam je drago da smo ove godine dio DunavArt Festivala koji promiče vrijednosti kulturne baštine, glazbenog stvaralaštva, vinskog i gourmet bogatstva našeg kraja. Uz već prepoznatljivu manifestaciju Vinkovo u Iloku i Iločku berbu grožđa, uz DunavArt Festival, Grad Ilok postaje domaćinom jedne nove i originalne manifestacije“, kazao je prilikom otvorenja Josip Kovač. U nastavku otvorenja, okupljenim posjetiteljima i uzvanicima obratila se i Maja Barić, ravnateljica Muzeja grada Iloka koji je smješten u dvorcu Odescalchi, a studenti Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka čitali su prigodnu poeziju o Dunavu.

Otvorenje nisu propustili ni Miran Hadži - Veljković i Zlatko Petrović - Pajo, poznatiji kao Kraljevi ulice, autori i inicijatori DunavArt Festivala. Brojni posjetitelji prvog DunavArt Festivala u Iloku uživali su tijekom cjelovečernjeg programa uz kušanje vina s Dunava te uz prigodni “Dunavski stol”, degustaciju jela s Dunava, uz poneko gastro iznenađenje.



Vinari koji su se pridružili otvorenju, s nestrpljenjem su iščekivali dodjelu nagrada za Prvo međunarodno ocjenjivanje vina podunavskih zemalja koje je održano tijekom prethodnog vikenda. Činjenica da su prostori kroz koje protječe Dunav od davnina poznati po uzgoju vinove loze i proizvodnji iznimno dobrih vina, u prilično sličnim ekološkim uvjetima, sličnom sortimentu, kao i povezanosti u zajedničkim iskustvima i znanjima proizvodnje grožđa i vina, bila je dovoljno snažan motiv za pokretanje ovog doista jedinstvenog ocjenjivanja, a potom i predstavljanja svim posjetiteljima DunavArt Festivala široke i bogate lepeze vina podunavskih zemlja.



Prvo međunarodno ocjenjivanja vina podunavskih zemalja koje se održalo proteklog vikenda, s razlogom se održalo u Iloku, gradu slavne vinogradarsko vinarske tradicije. Međunarodna komisija, pod predsjedanjem prof. dr. Bernarda Kozine, ocijenila je preko stotinu pristiglih uzoraka iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, a sljedeće godine očekujemo da nam se pridruže sve podunavske zemlje. Ovogodišnji ukupni šampion ocjenjivanja vina je Traminac ledene berbe, 2012. Erdutskih vinograda“, istaknuo je Saša Zec, ispred tima DunavArt Festivala, kojem se tijekom dodjele nagrada na bini pridružio i Aleksandar Kostadinov. Pobjednik u grupi bijelih suhih i polusuhih vina je Chardonnay, 2015. Vina Kalazić, Hrvatska, dok je pobjednik u grupi crnih suhih i polusuhih vina Merlot Versendi Reserve, 2012. podrumarstva Kovacs-Harmat, iz Mađarske. Dodatno, velika zlatna priznanja dobili su i Traminac, izborna berba bobica, 2015., Iločkih podruma, Traminac, izborna berba prosušenih bobica, 2011., Iločkih podruma i Graševina, izborna berba prosušenih bobica, 2015., obiteljske vinarije Vina Papak.



Ukupno su dodijeljene 4 velike zlatne diplome, 32 zlatne, 53 srebrne, 9 brončanih te 9 priznanja, a koje su okupljenim vinarima dodijelili predsjednik Komisije prof.dr. Bernard Kozina, zamjenik gradonačelnice Grada Iloka Josip Kovač i direktorica Turističkog ureda TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak. Veliko finale prvog iločkog izdanja DunavArt Festivala okrunio je koncert zagrebačkog jazz sastava Scharf Club Swing Quintet koji je svojim je gypsy swingom zabavio brojne posjetitelje.

Projekt DunavArt Festivala realizira se uz financijsku potporu EU Interreg programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije 2014.-2020. u sklopu projekta Central Danube Tour (CDT).



Nositelj projekta je Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, a Grad Ilok i Osječko-baranjska županije partneri su s hrvatske strane. Partneri iz Srbije su Autonomna pokrajina Vojvodina i Dunavski centar za kompetenciju.
U realizaciji ovogodišnjeg DunavArt Festivala Ilok sudjelovali su Grad Ilok na čelu s gradonačelnicom Marinom Budimir, Turistička zajednica grada Iloka i Muzej grada Iloka, uz sponzore: Iločki Podrumi, Hotel Dunav-Ilok, Villa Iva-Ilok, Hrvatske vode i Vinski klaster Srijem.







Tekst: DunavArt Festival
Foto: Efekt Media


Najava: DunavArt Festival [2018.] [program]

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: