Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



S novom školskom godinom započinje i program zdrave prehreane – Školska shema

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65447
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2017. 9:34 
Naslov:  S novom školskom godinom započinje i program zdrave prehreane – Školska shema
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Danas započinje nova školska godina, a s njom i provedba programa Školske sheme –besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

Kako smo već pisali, projekt se provodi s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi te promoviranja zdravih prehrambenih navika i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod učenika u osnovnim i srednjim školama.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je krajem svibnja Javni poziv školama za sudjelovanje u Školskoj shemi koji je bio otvoren do 30. lipnja. Do sada se javilo 1.119 škola (od ukupno 1.393 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj) i 87 dobavljača.

Podsjetimo, Školska shema se provodi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, a u okviru programa voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

Za provedbu ovog projekta osigurano je 23 milijuna kuna, od čega je veći dio financiran od strane Europske komisije koja je dodijelila Hrvatskoj 1.720.946 EUR za voće i povrće te 800.354 EUR za mlijeko i mliječne proizvode.

Ono što je od ove školske godine novost jest to što su škole postale nositelj mjere za razliku od prošlih godina kada je to bio dobavljač. Sve škole koje sudjeluju u Školskoj shemi odabrale su lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: