Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Od iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu.

Riječ je o mjeri koja treba kod učenika u osnovnim i srednjim školama promovirati zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi.

Školska shema se provodi na čitavom teritoriju Republike Hrvatske od 1. kolovoza 2017. do 31. srpnja 2018. godine. U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponuditi će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

Za provedbu ove Sheme ukupno je osigurano 23 milijuna kuna, od čega je veći dio financiran od strane Europske komisije.

Svaka škola koja želi sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće (100-150 g po djetetu tjedno) i mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. (0,15-0,25 l po djetetu tjedno). Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

Ciljna skupina za isporuku voća i povrća su učenici osnovnih i srednjih škola, a za mlijeko i mliječne proizvode učenici osnovnih škola. Prihvatljivi proizvodi za isporuku školama su: voće i povrće (mandarina, jabuka, kruška, šljiva, breskva, nektarina, trešnja, jagoda, rajčica, mrkva) te mlijeko i mliječni proizvodi (mlijeko toplinski obrađeno postupkom pasterizacije, mlaćenica, kiselo mlijeko i vrhnje, jogurt, kefir i drugo fermentirano ili zakiseljeno mlijeko i vrhnje).

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je javni poziv za iskaz interesa škola i dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi. Javni poziv je otvoren do 14. lipnja, a 20. lipnja na internetskoj stranici Agencije bit će objavljen popis škola i dobavljača koji će sudjelovati u projektu.

Škole koje žele sudjelovati u Školskoj shemi odabrat će dobavljača dajući prioritet kratkim lancima opskrbe i nabavci proizvoda od lokalnih i regionalnih proizvođača u blizini škole.

Ministar Tolušić pozvao je sve 1.393 osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, kao i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, da se uključe u Školsku shemu i omoguće hrvatskim školarcima domaće voće, povrće i mlijeko i mliječne proizvode.

Tekst: Osijek031.com


 Stranica prilagođena ispisu

Registracija je bespla...
Na prodaju prelepo šte...
Nudim sljedeće proizvo...
halo i kako si mi zast...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:60

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

U magli