Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Psiholozi ususret danu obitelji

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65440
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.05.2017. 12:11 
Naslov:  Psiholozi ususret danu obitelji
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U srijedu 10. svibnja 2017. na Filozofskom fakultetu u Osijeku održan je okrugli stol "Čime se psiholog bavi: Iskustva mladih psihologa". Zaključci okruglog stola jesu da stanovništvo na području Osječko-baranjske županije, ne koristi dovoljno usluge psihologa, iako za njihovih uslugama postoji itekako potreba.

Primjerice, sve veći broj brakorazvodnih parnica svjedoči izazovima suvremenog društva u kojem je teško balansirati kvalitetan obiteljski život uz sve veće obveze (ali i razine neizvjesnosti) na radnom mjestu. Najčešće se psihičke smetnje otklanjaju korištenjem psihoaktivnih supstanci poput lijekova za smirenje, antidepresiva, ali nažalost i konzumacijom alkohola i drugih opojnih sredstava. Tako se otklanjaju posljedice, ali ne i uzroci problema.

Psiholozi imaju važnu ulogu u otklanjanju samih uzorka osobnih problema, a samo pravovremena psihologijska pomoć može povećati razinu osobnog zadovoljstva i funkcioniranja osobe na intra- i interindividualnom planu.

S obzirom na trenutno stanje, stanovnici na području Osječko-baranjske županije imaju relativno dostupnu mogućnost psihodijagnostičkog pregleda, no kapaciteti za psihologijski tretman nakon postavljene dijagnoze nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni. Jedan od razloga za takvo stanje jest stigma zbog odlaska na razgovor ili terapiju kod psihologa. Naime, dok će za zubobolju klijenti promptno otići kod zubara, rješavanje osobnih problema se često odgađa unedogled zbog nelagode odlaska kod psihologa. Posljedica odgađanja je najčešće pogoršanje stanja pojedinca i uvećanje problema do kojih nije trebalo doći.

Stoga, s okruglog stola šalje se poziv građanima da ne čekaju s rješavanjem osobnih problema dok situacija ne eskalira, već da ulažu u sebe i u odnose sa svojim bližnjima.





Tekst i foto; Dino Krupić

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: