Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Županijski sud u Osijeku najažurniji u Hrvatskoj: predmete rješava za 85 dana

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65765
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.04.2017. 9:49 
Naslov:  Županijski sud u Osijeku najažurniji u Hrvatskoj: predmete rješava za 85 dana
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Državna tajnica Ministarstva pravosuđa Sanja Mišević u sklopu svog boravka u Osijeku jučer je obišla osječki Županijski sud.

Tom prilikom v.d. predsjednika suda Anto Rašić izvijestio je gošću kako je Županijski sud u Osijeku najažurniji u cijeloj zemlji: on predmete rješava za 85 dana, dok je prosjek svih županijskih sudova 145 dana, a svih sudova u Hrvatskoj 170-180 dana.

Samo prošle godine Županijski sud imao je u radu oko 8.300 predmeta od čega je riješio njih 6.700. Dokaz kvalitete rada sudaca u Osijeku očituje se i u činjenici da sud zaprima i predmete drugih sudova, prije svega Županijskog suda u Zagrebu, pohvalio se sudac Rašić.

Državna tajnica Mišević je izvijestila kako je prošle godine na državnoj razini broj neriješenih predmeta pao za 10%, dok se trajanje predmeta smanjilo za 12%, a i u prvom kvartalu ove godine nastavlja se trend smanjivanja broja neriješenih predmeta na gotovo svim hrvatskim sudovima.

Mišević je upozorila kako su dodatne promjene ipak neophodne, a Ministarstvo u okviru reforme pravosuđa planira dodatno ubrzati rad pravosuđa digitalizacijom pravosudnog sustava koja će građanima omogućiti da neke dokumente ishode bez dugotrajnih čekanja na sudovima.

Jedna od najavljenih mjera, o kojoj smo već pisali, je donošenje Zakona o osnivanju tvrtke na daljinu, koji trenutno prolazi kroz javnu raspravu, a koji će građanima omogućiti da tvrtku osnuju elektronskim putem, iz svog kućnog naslonjač, umjesto da kao do sada „obijaju pragove“ javnih bilježnika, FINA-e i Trgovačkog suda.

Druga mjera koju je najavila državna tajnica je projekt „e-spis“ čiji se pilot projekt provodi na prekršajnom sudu u Varaždinu, a potom se nastavlja na prekršajnom sudu u Vukovaru. Njime će se MUP-u i drugim tužiteljima u prekršajnom postupku omogućiti podnošenje inicijalnih akata elektronskim putem te uvid u spis bez potrebe dolaska na sud, a to će se u budućnosti omogućiti i drugim strankama u postupku, odvjetnicima i vještacima.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: