Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ministarstvo pravosuđa predstavilo je javnosti nacrt prijedloga zakona kojim se predlaže osnivanje društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću na daljinu (online, odnosno kako mnogi to kolokvijalno nazivaju osnivanje društva iz „pidžame“ ili iz „fotelje“).

Ideja ovog zakona je napraviti iznimku od pravila osnivanja koja su sada na snazi i koja traže odlazak na nekoliko mjesta. Ovim nacrtom prijedloga zakona predlaže se osuvremeniti i olakšati pokretanje poslovanja u Republici Hrvatskoj kao prvog koraka u svijetu poduzetništva, koje mora biti prilagođeno sadašnjem vremenu i novim komunikacijskim mogućnostima. Time će ujedno hrvatsko gospodarstvo postati konkurentnije i privlačnije investitorima.

Prema nacrtu prijedloga zakona društvo s ograničenom odgovornošću i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću bit će moguće osnovati od kuće, a jedni preduvjet je da imate računalo i pristup platformi e-građani.

I osnivanje društvenog ugovora bit će moguće u potpunosti online. Dakle, dva ili više osnivača moći će se usuglasiti i sklopiti ugovor bez međusobne fizičke prisutnosti, pri čemu osnivač društva može biti i pravna osoba.

Postupak osnivanja društva bit će jednostavan jer se svodi na popunjavanje jednostavnih obrazaca u elektroničkom obliku tako da će osnivanje biti svakome dostupno i razumljivo. Međutim, za one koji vole igrati na sigurno ili nisu vični radu na računalu, nacrt prijedloga zakona predviđa mogućnost osnivaču da ovlasti punomoćnika (primjerice odvjetnika), koji će sve radnje u postupku obaviti u njegovo ime i za njegov račun.

Nacrt prijedloga zakona omogućava i online rezervaciju tvrtke (dakle, rezervaciju imena društva) tako da osnivači mogu unaprijed znati pod kojim imenom će poslovati, a po osnivanju i upisu novonastalog društva u sudski registar sustav će sačiniti prijavu za upis u druge registre, čime će proces osnivanja biti zaokružen.

Ova novina će bez sumnje ubrzati, pojeftiniti i ohrabriti brojne potencijalne poduzetnike da uđu na tržište, što će zasigurno osnažiti i učiniti konkurentnijim hrvatsko gospodarstvo.

Zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2018.

Nacrt prijedloga zakona možete pronaći dolje u tekstu.


Tekst: Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
Staru kuću za rušenje ...
PRODAJEM DIGITALNI IN...
Štenci bernskog plani...
Treba ti kredit? Evo p...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:136

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Oblaci

Propustili ste? Pogledajte!