Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Mladi trebaju pomoći izbjeglicama u socijalnoj interakciji i uključivanju u društvo

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65431
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.04.2017. 19:58 
Naslov:  Mladi trebaju pomoći izbjeglicama u socijalnoj interakciji i uključivanju u društvo
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Na osječkom Pravnom fakultetu jučer je održan okrugli stol pod nazivom „Uloga mladih u integraciji osoba pod međunarodnom zaštitom i promoviranju konvencije o zaštiti izbjeglica“.

Okrugli stol dio je međunarodnog projekta „PROMISE“ kojega provode pravni fakulteti i nevladine organizacije iz šest europskih država (Bugarska, Italija, Litva, Mađarska, Velika Britanija i Hrvatska). Nositelj projekta je Pravni fakultet Sveučilišta Mykolas Romeris iz Litve, a iz Osijeka su mu se priključili Pravni fakultet zajedno s Volonterskim centrom Osijek. Projekt je financiran od strane Europske komisije, a provodi se od rujna prošle do siječnja 2018. godine.



Moderatorica okrugloga stola doc.dr.sc Helga Špadina naglasila je kako je potrebno informirati javnost o važnosti pravne zaštite izbjeglica poštujući Konvenciju o statusu izbjeglica iz 1951. godine i vodeći računa o današnjem društvenom i političkom kontekstu te problemima s kojima se tražitelji azila i izbjeglice suočavaju.



Međunarodnu pravnu zaštitu ne pružaju samo državne institucije, stoga je bilo važno da ova tema izađe izvan okvira Pravnog fakulteta te da se povežu s jedinicima lokalne samouprave, centrima za socijalnu skrb i nevladinim organizacijama koji se bave međunarodnom zaštitom a koji svojom mrežom volontera i aktivista mogu u velikoj mjeri popuniti rupe u programu pomoći koje hrvatska država ima.



Izvršna direktorica osječkog Volonterskog centra Lejla Šehić- Relić istaknula je kako je mnogo rada uloženo u senzibiliziranje javnosti i rad s volonterima, posebice mladim ljudima koji najlakše mogu komunicirati sa svojim vršnjacima izbjeglicama i pomoći im u socijalnoj interakciji i uključivanju u društvo kroz razne projekte pomoći, od humanitarne do pomoći u prilagodbi sustavu obrazovanja.

Preko Volonterskog centra izbjeglicama i tražiteljima azila pomoglo je i još uvijek pomaže više od 200 volontera od kojih su barem polovica mladi.





Tekst: Osijek031.com
Foto: Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: