Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Hrvatski građani jedu zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65753
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.10.2015. 19:02 
Naslov:  Hrvatski građani jedu zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Institucije rade svoj posao u interesu potrošača – kvaliteta hrane i njezina zdravstvena ispravnost su prije svega. Rekao je u Osijeku ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 1. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika podrijetlom iz hrane.

"GMO nije problematičan, mi smo se vrlo jasno odredili da želimo biti zemlja koja je slobodna od GMO-a, ne želimo imati u našem proizvodnom ciklusu proizvodnju takve hrane, imamo dovoljno komparativnih prednosti, dovoljno smo bogati što se tiče kvalitete poljoprivrednog tla, vode i nezagađenog zraka i takvi želimo ostati. Nećemo se i ne možemo pretvoriti u velike masovne proizvođače hrane, želimo raditi na kvaliteti, na izvrsnosti i to uz hrvatske farmere i hrvatske proizvođače hrane", istaknuo je ministar Jakovina.

"Optužbe malih na račun velikih su neutemeljene", nastavio je: "Plasiraju ih interesne skupine, političke ili poslovne te konzultanti koji nisu prošli na prvom setu natječaja. Oni su najglasniji u kritikama. Te iste kritičare ako dolaze iz političkog miljea pitao bih zašto im je iskorištenje poljoprivrednih fondova prije 2012. bilo 1,7 posto? Ono je sad na IPARD-u preko 70 posto, a samo na ovom 1. setu natječaja s kojim izlazimo do 15. listopada bit će iskorištena milijarda i dvjesto milijuna kuna! Tristotinjak najboljih projekata prošlo je na ovom natječaju i već krajem mjeseca raspisujemo idući natječaj po mjeri IV (investicijsko ulaganje, ulaganje u primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu). Uvijek prolaze najbolji projekti, bili oni mali, srednji ili veliki. Kad izađe lista onih koji su dobili projekte vidjet ćete tu i velik broj OPG-ova i obrta, čak zadruga, ali i trgovačkih društava. Prolaze najbolji - treba se pripremiti i odraditi", poručio je Jakovina.

"U Hrvatskoj jedemo zdravo, kvaliteta i zdravstvena ispravnost hrane prije svega. Inspekcijske službe rade svoj posao i mi doista u ove četiri godine, ali i ranije nismo imali ozbiljnijeg ekscesa što se tiče zdravstvene ispravnosti i problema s kvalitetom hrane. U tom segmentu institucije moraju raditi svoj posao, ali i sve agencije i međuresorne suradnje Ministarstava poljoprivrede, zdravlja i svih ostalih. Hrvatski građani mogu biti spokojni jer jedu zdravstveno ispravnu i kvalitetnu hranu", uvjerava ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Zamjenik župana osječko-baranjskog Željko Kraljičak istaknuo je da imamo kvalitetne resurse, imamo mogućnosti proizvoditi konkurentnu, zdravu i kvalitetnu hranu, no svjedoci smo kako nam svakim danom uvoz hrane raste. "Nešto treba mijenjati u hrvatskoj poljoprivredi, moramo vratiti proizvodnju hrane u naša sela te vratiti dostojanstvo hrvatskom agraru. Tada ćemo i smanjiti rizike kada je u pitanju zdravstvena ispravnost hrane", smatra Kraljičak. "Hrvatska mora početi stvarati vlastiti prehrambeni proizvod. Svjedoci smo da imamo monopolističke prehrambene industrije koje ne trebaju proizvode hrvatskoga sela. Moramo stvarati novi sustav koristeći sredstva, ali i praksu EU i poticati konkurentnost hrvatskog proizvoda. Samo tako možemo vratiti život u naša sela, a time i povećati proizvodnju hrane te smanjiti uvoz hrane, kao najveći problem koji danas ima hrvatsko gospodarstvo", rekao je na konferenciji u Osijeku. "Slavonci jedu zdravo, no problem je što se često pitamo imaju li stanovnici velikih gradova mogućnost jesti zdravo ili smo izloženi manje zdravom europskom proizvodu s globalnog tržišta iz Argentine, Brazila ili nekih drugih dalekih zemalja. To nije politika koju treba zastupati hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede. Hrvatska mora donositi mjere, imati modele i politiku koja će poticati hrvatsku proizvodnju hrane. Izgubili smo trend prepoznavanja vlastitog tržišta i stvaranja preduvjeta za opstanak na hrvatskom tržištu kao proizvođač hrane. Jasno je stoga imati jasnu politiku prema poljoprivredi, poticati modele i programe koji će stvarati nove vrijednosti, novu proizvodnju hrane i činiti naše tržište samodostatnim kad je u pitanju proizvodnja hrane", stajalište je osječko-baranjskog dožupana Željka Kraljička.

Organizatori Prve hrvatske konferencije o procjeni rizika podrijetlom iz hrane su Hrvatska agencija za hranu (HAH), Europska agencija za hranu (EFSA) te Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).



Tekst: Mirta Milas/Radio Osijek

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: