Vratili ste se s mora ili Jadrana niste ni vidjeli ove godine? Muka Vam je i od same pomisli na dosadne jesenje kiše? Uhvatili bi još pokoju zraku sunca, osunčali bijelo tijelo ili popravili "radničku" preplanulost? Da skratimo, dosta Vam je asfalta, prometnih gužvi, cvarenja u domovima, hlađenja u kadi ili pod opasnom klimom? Dobro, nije da smo baš skratili, ali dopustite da Vam u kratkom serijalu predstavimo osječka kupališta, a sve kako bi zajedno pobijedili nadolazeće vrućinčine.
Kupaće na meni, ručnik, mobitel, pljuge, fotić i nešto kuna za sladoled (čitaj vopi) u torbi, japanke za 20 kuna, stare jedno pet godina, na nogama. Izdržale su sve moguće zamke krševite jadranske obale, valjda će me dovući do
Pampasa. Spuštanje do
Konjičkog, pa uz bent pravac mosta zapadne osječke obilaznice. Blizu mjesta gdje se nekad prelazio kanal da bi se domoglo otoka dva pecaroša uživaju u hladu. Nije im bitno jel grize, priroda i mir su ono što ih privlači na obalu Drave.
Ovako mi priča jedan od njih:
- Prije dosta godina pokojni Tomo Balaš mi prilazi isto kao ti sada. Fotografira mene i kujicu i izlazimo nas dvoje u Glasu Slavonije, a s druge strane duplerica - dvije butre igraju odbojku, jedna u tangama, druga u toplesu. Svaki put kad bi mi došli unuci iz Zagreba zezali bi me kako to na zidu držim ne zbog sebe nego zbog ženskih. Otok kod Pampasa bio je raj na Zemlji, tu su se kupale tisuće Osječana, a presudio mu je prije koju godinu most, točnije njegova izgradnja. Ali imaš tu uzvodno, odmah ispod mosta plažu na kojoj popodne i vikendom dolazi dosta kupača.
Eh da, otok je stvarno bio
the stuff of legend što bi rekao moj prijatelj
Šutpe, ali ne preostaje mi ništa drugo do zaputiti se i obići tu "zamjensku"
Pampiku. Dočekala me predivna pješčana plaža koje se ne bi posramio ni neki razvikani jadranski otok. Nažalost, sve ostalo je manje dobro. Prometni most u blizini s kojeg svako malo kamiondžija trubi kupačicama, dosta prljava voda i muljevito dno koje onemogućava kvalitetno prakticiranje vodenih sportova (čitaj picigina), podosta utopljenika u zadnje vrijeme te nepostojanje ikakvog traga civilizacije u vidu neke male birtijice ili sličnog. Potencijal unatoč očitim nedostacima definitivno postoji. Možda ne takav da ljudi zaborave na legendarni otok, ali sigurno dovoljan da taj
place postane jedno od posjećenijih osječkih kupališta, ali i kamperska destinacija!
Plusevi
- plaža
- priroda
Minusi
- prljava voda
- muljevito dno
- nekoliko slučajeva utapanja
- nepostojanje civilizacijskih tekovina (čitaj nema birtije)
Tekst i foto:
Mladen Kovačević
Pročitajte i ...
Osječka kupališta: Želja
Osječka kupališta: Neptun