Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Sigurni ste da znate prometovati kružnim tokom? Provjerite!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Dpet
Ukupno postova: 25
Spol: Muško Muško
Post Postano: 09.05.2012. 2:37 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Drago mi je da se slažemo. Treba samo razumjeti da zakon ne regulira promet učinkovito.

Npr. zakon ne kaže da ja moram voziti 50 km/h ako je ograničenje 50. I ja ću onda lijepo biti idiot i voziti auto 25 km/h a svi vi ćete mi onda nabrajati sve po spisku.

Živimo u 21st i ljude treba educirati u pravom smjeru a ne vozi po vanjskoj niko ti ništ nemože.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
markonato
Ukupno postova: 380
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 09.05.2012. 2:52 
Naslov:  

Dpet je napisao/la :

Npr. zakon ne kaže da ja moram voziti 50 km/h ako je ograničenje 50. I ja ću onda lijepo biti idiot i voziti auto 25 km/h a svi vi ćete mi onda nabrajati sve po spisku.

E vidiš, ovo nije točno Very Happy ako voziš 25 bez opravdanih razloga tamo gdje je ograničenje 50 bit ćeš kažnjen Smile

Dpet
Ukupno postova: 25
Post Postano: 09.05.2012. 3:00 
Naslov:  

Članak 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama kaže da vozač ne smije bez opravdanih razloga voziti tako sporo da bitno usporava prometni tok ili ugrožava druge sudionike u prometu.

Eto neću BITNO usporiti promet ako vozim 40 ili 45 a opet ću biti idiot. Ili ću na otvorenoj cesti voziti 80.

De me sad pusti na miru da odgledam Top Gear do kraja i da idem spavat. Smile Ajd laku noć

cane

Ukupno postova: 2460
Post Postano: 09.05.2012. 4:49 
Naslov:  

francika je napisao/la:
DonQuijote je napisao/la :
Redakcija 031 je napisao/la:
Unutarnja traka ima jednu jedinu svrhu, a ta je rasterećenje prometa i skraćivanje udaljenosti koje vozilo prelazi unutar kružnog toka. Vozači koji se iz kružnog toka isključuju iz unutarnje trake moraju sačekati povoljan trenutak za tu radnju, pri čemu često ovise o solidarnosti vozača iz vanjske trake, naročito za vrijeme prometnih gužvi.

nije rečena jedna bitna stvar, a to je da čekanje povoljnog trenutka za isključivanje iz unutarnje trake ne znači stajanje! ideja kružnog toka je stalna cirkulacija prometa, pa ako nemate priliku odmah se isključiti iz unutarnje trake, zapravo biste morali napraviti još jedan krug. i tako skroz dok se ne uspijete isključiti. mislim da se kod nas nitko toga ne pridržava. Smile

Unutarnja traka služi da u njoj voziš ako ne ideš u prvu desno.
Vozilo koje ulazi u kružni tok se uključuje u vanjsku traku ako izlazi na prvom izlazu desno, a ako ne izlazi na prvom izlazu onda se uključuje u unutarnju traku. Takav promet omogućava istovremeni izlazak vozila iz kružnog toka iz obje trake i na takav način se rasterećuje promet jer nema niti zaustavljanja niti kruženja vozila u kružnom toku.

I to je to što bi tako jednostavno i prihvtljivo trebalo biti. Al eto nažalost rijetko tko kod nas može razmišljat trodimenzionalno. Rakija im ubila sive čelije.

Ukupno postova: 2791
Post Postano: 09.05.2012. 7:43 
Naslov:  

Eeeeeeaaaaaaaaaa, DOBRO JUTRO!

Ovaj kružni tok u Osijeku je najlošije isprojektiran kružni tok ikada.
Nadam se da projektant više nikada neće dobiti posao od Grada Osijeka.

Grad Osijek treba Pravilnikom zabraniti gradnju kružnih tokova u gradu jer je očito da imamo više nego nesposobne projektante, investitore, ideologe (Kamenko) i manje nesposobne vozače, jer ipak moram priznati da u ovakvim kružnim tokovima naši vozači još i dobro voze jer su kružni projektirani tako da se ne mogu poštovati pravila vožnje kružnim tokom.

Kružni tok na Đakovštini se može popraviti najjednostavnije tako da se zatvori unutarnja traka i da ima samo jedna (vanjska traka). A to treba izvesti tako da se poveća radijus zelenog otoka u kružnom toku.

A evo kako izbaciti kružni na Divaltovoj.

Ukupno postova: 878
Post Postano: 09.05.2012. 8:41 
Naslov:  

DonQuijote je napisao/la:
AtOmIc je napisao/la:
DonQuijote je napisao/la:
muvifrik je napisao/la:
Najjači su mi balvani koji iz nutarnje skreću drito na Vinkovačku.

ti balvani voze po propisima, ako nikom ne oduzimaju prednost i ako ostaju u svojoj traci, jer tamo i unutarnja i vanjska traka imaju svoju traku za izlaz.

Da to i mene zanima, nikada nisam siguran za taj scenarij.

Znači vozim unutarnjom trakom i idem na Vinkovačku, tko u tom slucaju ima prednost ?

Nisam siguran zato jer tamo obje trake imaju izlaz pa sto onda u tome slucaju

mislim da čak ima i iscrtano da obje trake skreću svaka u svoju. dakle, ako voziš unutarnjom trakom i želiš izaći na na vinkovačku, možeš se prestrojiti u vanjsku (ali tek kad prođeš prethodno isključivanje), pa iz vanjske skrenuti u bližu traku. ili, možeš direktno iz unutarnje ići u unutarnju na vinkovačkoj, ali ne smiješ nikome uletiti prilikom skretanja. ako skužiš da ne možeš tako skrenuti, trebao bi napraviti još jedan krug (iako većina osječana prikoči, ali bi to moglo biti kobno ako voziš u kružnom negdje gdje njime znaju voziti).

Ovo boldano je bitno, samo kažem balvani skreću presjecali nekom put ili ne.

muvifrik

Ukupno postova: 878
Post Postano: 09.05.2012. 8:50 
Naslov:  

francika je napisao/la:
Trebali su napraviti svagdje 2 trake za izlaz jer je bilo dovoljno prostora, a da se nije moglo onda u vanjskoj liniji postaviti znak STOP.
No ako se nema oristora za tehnički ispravan dvotračni kružni tok onda je najbolje napraviti kružni s jednom trakom i onda nema konfuzije.

Znači ti bi za vozila koja se već nalaze u kružnom toku stavio znak STOP?

Pa ti si pravi stručnjak.

francika

Post Postano: 09.05.2012. 9:10 
Naslov:  

muvifrik je napisao/la :
francika je napisao/la:
Trebali su napraviti svagdje 2 trake za izlaz jer je bilo dovoljno prostora, a da se nije moglo onda u vanjskoj liniji postaviti znak STOP.
No ako se nema oristora za tehnički ispravan dvotračni kružni tok onda je najbolje napraviti kružni s jednom trakom i onda nema konfuzije.

Znači ti bi za vozila koja se već nalaze u kružnom toku stavio znak STOP?

Pa ti si pravi stručnjak.

To je bila ironija. Ja bi za svaki izlaz napravio dvije trake i rješen problem, a ako to nije moguće onda bi izbacio unutarnju traku i ostavio samo jednu ili još bolje totalno bi izbacio kružni tok i promet rješio drugačije.

Evo kako bi ja to rješio. Sa Vinkovačke na L.B.Mandića bi se išlo da se iz Reisnerove skrene u Gundulićevu, a isto tako kad se završi obilaznica (što će biti uskoro) Vinkovačka će imati izlaz na obilaznicu pa se može i tim putem na L.B.Mandića.

I kao što se vidi na slici, izbacio bi tramvaj iz Reisnerove jer ta linija guši promet a i ugrožava sigurnost prometa.

BIJELA - dvosmjerna cesta
CRVENA - jednosmjerna cesta
ZELENA - trg
OKER - tramvajska linija

Zadnja promjena: francika; 09.05.2012. 10:11; ukupno mijenjano 1 put.

francika

Post Postano: 09.05.2012. 10:05 
Naslov:  Re: Sigurni ste da znate prometovati kružnim tokom? Provjerite!

Također bi izbacio i kružni tok na Vinkovačkoj, a Drinsku skrenuo prema Mercatoru kod igrališta Mačkamama koje se planira ionako zatvoriti, a tamo praviti trg.

BIJELA - dvosmjerna cesta
CRVENA - jednosmjerna cesta
OKER - tramvajska linija

Izbacio bi i ovo polukružno okretanje tramvaja koje ometa promet i tračnicu produžio do Gacke i tamo bi tramvaj skretao lijevo. To bi onda bilo potpuno pregledno raskrižje.

Zadnja promjena: francika; 09.05.2012. 10:23; ukupno mijenjano 1 put.

fireman911
Ukupno postova: 44
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 09.05.2012. 10:18 
Naslov:  

Policiski službenik je samo ljubazan a ne naručito educiran!!! Dobro je rekao kružni tok sa dve prometne trake uvijek ima vanjska prednost ,ali samo onda kada se vozilo uključilo i na sljedećem izlazu izlazi iz kružnoga toka.Zato je napraljnena druga traka da nebi stvarala gužvu pogotovo u kružnom toku sa pet ulaza o kojemu je riječ. Što kad bi svi vozači vozili vanjskom trakom????????? Čemu onda unutarnja??????

Boost
Ukupno postova: 765
Post Postano: 09.05.2012. 10:28 
Naslov:  

Coca Cola je napisao/la:
Dpet je napisao/la :
Coca Cola je napisao/la:
Dpet je napisao/la :
Imao sam pravo, očito da ne razumiješ sliku. Majstore, ja ti ne mogu bolje nego da ti nacrtam.

Probat ću ti još jednom objasniti i onda odustajem (pametniji popušta budala zavlada)

Ja i ti ulazimo u kružni jedan kraj drugoga iz Županijske. Ja izlazim na Čepinskoj ti izlaziš na Reisnerovoj prema zapadu. Ti si izišao iz kružnog i više mi nesmetaš i ja se mogu prestrojiti i izaći na Čepinsku.

Ako ti isto ideš na Čepinsku i ulaziš u vanjsku, prvo ti je moguće da ti smeta vozilo ili vozila koja čekaju pješake na izlaz Reisnerova smjer zapad, ako ne onda meni smetaš kod izlaza i činiš unutarnju traku suvišnom.

Jel sada jasnije?

Ovi kojima je obicaj se voziti vanjskom jer im to zakon dopusta ali zato kulture nemaju ali imaju i oni trenutaka kad moraju u nutarnju traku a to je kad se stvori kolona i kad se cekaju pjesaci i biciklilsti na izlazu iz kruznog a ovaj naravno ne izlazi na taj izlaz nego se on voza vanjskom jer mu to dopusta zakon pa radi slalom ili pravi guzvu Smile

Upravo tako. Imaš zakon koji u ovoj situaciji odmaže, zato na NEKIM kružnim tokovima imaš prepreke (nešto slično vibrirajućim trakama) preko kojih prelaziš ako voziš vanjskom više od jednog izlaza. Pa eto i na takvom kružnom nemoraš izaći na prvom izlazu ali si oštećuješ vozilo.

Kristalno je meni jasno da onaj u vanjskoj ima prednost ali isto tako nema mozga kad vozi cijeli krug u toj traci.

Znaci dosli smo do zakljucka da ce osjecani i dalje voziti vanjskom jer im to dopusta zakon i osjecaju se sigurnije i jer su u prednosti a nutarnja je za avanturiste i s malo vecim mudima te viskom vremena Smile Smile

Misliš nutarnja traka je za one s manjkom vremena?

partwish
Ukupno postova: 516
Post Postano: 09.05.2012. 10:29 
Naslov:  

fireman911 je napisao/la:
Policiski službenik je samo ljubazan a ne naručito educiran!!! Dobro je rekao kružni tok sa dve prometne trake uvijek ima vanjska prednost ,ali samo onda kada se vozilo uključilo i na sljedećem izlazu izlazi iz kružnoga toka.Zato je napraljnena druga traka da nebi stvarala gužvu pogotovo u kružnom toku sa pet ulaza o kojemu je riječ. Što kad bi svi vozači vozili vanjskom trakom????????? Čemu onda unutarnja??????

I šta, ti ćeš znači brojati tko je na kojem ulazuo išao i ako nije izašao na prvom bam, ti imaš prednost?! Ovaj kružni tok je ne funkcionalan. Voziš unutarnjom i trebaš izaći prema retfali, možeš jedino direktno iz unutarnje, a to također ne bi smio jer pre mala je udaljenost od ulaza iz županijske...

francika

Post Postano: 09.05.2012. 10:34 
Naslov:  

fireman911 je napisao/la :

Slažem se da ova unutarnja traka kakva god da je smanjuje gužvu više nego da je nema unatoč nesporazumima, ali stvara više problema nego što od nje ima koristi.

S obzirom da je nemoguće napraviti da svaki izlaz ima dvije trake trebalo bi kružni tok potpuno izbaciti ili napraviti da i vanjska traka ima svoj izlaz na svakom izlazu od barem 30 metara.

U tom slučaju bi se vozači uvjerili da vrijedi pravilo lijeve strane u kružnom toku kao što pravilo lijeve strane vrijedi u slučaju kad se na obilaznici iz trake za ubrzavanje uključuješ na obilaznicu a moraš propustiti vozila koja voze trakom s lijeve strane.
Također pravilo lijeve strane vrijedi i kad se voziš Strossmayerovom pa iz desne trake se želiš prestrojiti u lijevo jer i tada moraš propustiti vozila koja idu lijevom treakom koja je brža i ima prednost.
Zato se i sva sporija vozila moraju skloniti iz lijeve trake u desnu traku jer lijeva traka uvijek ima prednost.
Iz lijeve trake nikada ne propuštaš vozila u desnoj traci nego ih obilaziš jer voziš brže da bi se prestrojio u desnu traku.
Dakle, vozila iz desne trake uvijek moraju propustiti vozila iz lijeve trake koja su brža i imaju prednost tj. vrijedi pravilo lijeve strane.

Zadnja promjena: francika; 09.05.2012. 10:47; ukupno mijenjano 1 put.

francika

Post Postano: 09.05.2012. 10:37 
Naslov:  

partwish je napisao/la :
fireman911 je napisao/la:

I šta, ti ćeš znači brojati tko je na kojem ulazuo išao i ako nije izašao na prvom bam, ti imaš prednost?! Ovaj kružni tok je ne funkcionalan. Voziš unutarnjom i trebaš izaći prema retfali, možeš jedino direktno iz unutarnje, a to također ne bi smio jer pre mala je udaljenost od ulaza iz županijske...

Kružni tok nije dobro isprojektiran jer vanjska traka nema svoju traku za izlaz iz kružnog toka osim na izlazu u Vinkovačku.

Someone

Ukupno postova: 191
Post Postano: 09.05.2012. 11:02 
Naslov:  

Francika ovo što si rekao za ukidanje unutarnje trake i proširivanje zelenog dijela je jedino pametno što si rekao u ovoj temi, mislim da bi to trebalo što prije napraviti, ionako tu unutarnju traku gotovo nitko ne koristi...

Skoči u forum: