Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Vježbaonica 031: Nova generacija aerobnih programa

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 01.03.2011. 13:24 
Naslov:  Vježbaonica 031: Nova generacija aerobnih programa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Podrazumijeva li trening za topljenje masnih naslaga samo i isključivo aerobni trening, kretanja visokog intenziteta i ciklička, ponavljajuća gibanja ili je isti moguće odraditi i u sklopu nešto statičnijeg programa? Mora li trening kojemu je cilj skidanje kilograma sadržavati skakanje, korake, koreografije, trčanje i slična kretanja?

Odgovor je - ne. Između aerobnih i anaerobnih treninga, fitnessa i aerobica te statičnih i dinamičnih programa granice odavno nisu više tako oštre niti ravne. Sve je više grupnih rekreativnih programa koji nude spoj i kombinaciju upravo ove dvije navedene vrste treninga, što znači da se aerobni treninzi u dvorani ne rade više samo u patikama. Kombiniranje statičnih i dnamičnih programa dovodi u dvorane novu generaciju low impact (niskog intenziteta) aerobne programe koji, osim aerobne zone pulsa u kojoj se odvija trening, nemaju gotovo ničeg zajedničkog s klasičnim aerobikom.

Aerobni trening, kako je detaljnije u jednom od prošlih tekstova napisano, podrazumijeva dovođenje pulsa u zonu između 60 i 80 posto maksimalnog broja otkucaja, što je ujedno i zona optimalne potrošnje masnih naslaga u organizmu. To znači da je potreban određen kontinuitet u izvođenju pokreta i aktivacija više mišićnih grupacija. Aerobni trening se, dakle, može provoditi i izvodeći statične vježbe na prostirci, sa bučicama, slobodnim utezima ili fitness spravama, samo je broj vježbi, serija i ponavljanja taj koji ih stavlja u kategoriju aerobnog treninga.

Upravo je takav slučaj kada govorimo o kružnom treningu, koji se provodi na 10 do 12 stanica/sprava različitih vježbi. Svaka se vježba izvodi punu minutu, nakon čega se, bez pauze, odmah prelazi na sljedeću spravu/stanicu/vježbu. Vježbe je važno rasporediti tako da svaka pogađa drugu mišićnu grupaciju, kako bi se u krugu aktiviralo cijelo tijelo, prelaziti s jedne na drugu vježbu bez imalo pauze i vježbe izvoditi u normalnom tempu, bez žurbe. Kratka pauza radi se na kraju kruga, a čitav ciklus ponavlja se 2 ili čak 3 kruga.



Drugi način koji odstupa ok klasičnog koncepta aerobnog treninga, a kojim se organizam također zadržava u aerobnoj zoni je intervalni trening. Intervali aerobnog treninga od nekoliko minuta izmjenjuju se sa intervalima statičnih workout vježbi - čučnjeva i vježbi s bučicama, čime se također zadržava puls unutar zone 60 do 80 posto maksimuma.

Unazad nekoliko godina pojavljuje se i sve više dinamičnih treninga koji implementiraju neke od statičnih vježbi i programa, poput Yoge ili Pilatesa, izvodeći ih u nizovima, sekvencama, pa čak i u kratkim koreografijama, kako bi se statični trening pretopio u dinamični, a intenzitet treninga, puls i kalorijska potrošnja povećali. Ovaj način pretapanja statičnih u dinamične programe sve je popularniji u europskim i svjetskim dvoranama, no zahtijeva prethodno znanje o tehnikama i vježbama koje se izvode, budući ih je puno teže (ponekad i nemoguće) u cijelosti svladati na dinamičnom satu s brzim izmjenama položaja.

U ovu kategoriju treniga možemo svrstati Power Pilates, koji ovu zahtjevnu tehniku dodatno intenzivira, spajajući sat u dinamičnu i tečnu cjelinu. Isto se može reći i za Power Yogu, koja asane (položaje) pretapa iz jedne u drugu, podižući puls i potrošnju energije i otkrivajući jednu potpuno novu dimenziju aerobnog treninga niskog intenziteta. I na kraju nezaobilazni Spirals / Dance Pilates - program koji elemente Jazz Dancea i mekane, plesne pokrete, u sklopu polustatičnog treniga, kombinira s Pilates i Horton vježbama za jačanje mišića leđa i oblikovanje tijela, te kroz koreografiju i na vrlo zabavan način maksimalno aktivira cijelo tijelo i njegove energetske i masne zalihe.



Teško je zamisliti ukoliko niste probali, no mnogi od ovih intenzivnih statično-dinamičnih programa aktiviraju tijelo, njegove zalihe i sve mišićne grupacije, jednako ili čak temeljitije od nekih klasičnih aerobnih i step programa. Najvažnije je napomenuti da ovakvi programi puno manje invazivno djeluju na osjetljiva koljena, kralježnicu i ostale zglobove koji su, kod klasičnih aerobnih programa, često pod vrlo velikim opterećenjem.


Bojana Muačević, prof. diplomirala je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, na usmjerenju Kineziterapija. Prije odlaska u Zagreb godinama se bavila plesom, a kao voditeljica aerobnih grupnih programa radi od 1995. godine. Iza sebe ima nekoliko natjecateljskih uspjeha na državnoj razini (prvo mjesto na PH u Fitnessu, drugo u Show danceu i treće u natjecateljskom Aerobicu). Posljednje četiri godine radi kao koordinator i voditelj programa u Centru kulture tijela GEA u Osijeku, objedinjujući u svom radu dugogodišnje iskustvo, znanja stečena u struci i povratne informacije o potrebama vježbača u dvorani.


Zadnja promjena: Bojana; 12.04.2012. 8:10; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
meskalin
Offline
Avatar

Ukupno postova: 48
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.03.2011. 7:19 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Gdje se može kvalitetno trenirati?

_________________
Gledam kroz tebe jer si mi ništa. osijek031.com smile
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.03.2011. 9:08 
Naslov:  Re: Vježbaonica 031: Nova generacija aerobnih programa
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ako te zanimaju grupni rekreativni programi (aerobic, step, workout, Pilates, Power Yoga, Spirals...) imamo ih u CKT Gea.

http://www.centargea.com/

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
diva
Offline
Avatar

Ukupno postova: 623
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 02.03.2011. 11:12 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

šta je tu priroda Bogu skrivila....
Hebo te život...danas su večina vitki, mišićavi, a nesretni...Nešto se tu krivo nabildava i rekreira...
Nemam ništa protiv nešto vježbanja..ali to što je Figura postala jedinka vizualnog kriterija u odabiranju partnera i samoljubivost istih...mislim da ne vodi na dobro...Nitko neće biti zadovoljan niti sobom niti oko sebe....uz sve podignute utege.....Neka malo salca...njammm

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Bojana
Offline
Avatar

Ukupno postova: 142
Lokacija: CKT Gea, Šamačka 11
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 02.03.2011. 14:13 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne radi se samo o izgledu. Naprotiv, radi se o zdravlju, prevenciji i ispravljanju krivih držanja i iskrivljenja kralježnice, osteoporoze, visokog krvnog tlaka, povišenog šećera, povišenog pulsa u mirovanju, ukočenosti u zglobovima, diskus hernije i još nebrojenih bolesti i patoloških stanja koja vježbanje može spriječiti.

_________________
Enjoy the Mo(ve)ment

www.centargea.com
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: