| Autor |
Poruka |
|
Yoanna35 Ukupno postova: 350 Spol:  Nebitno
|
i molim te Pivopijo budi parlamentaran..možeš se ne složiti..ali ne moraš vrijeđati..nisam ja glupa shvatit ćeš, vrijeme će pokazati |
|
|
|
|
|
 |
|
pivopija Ukupno postova: 31 Spol:  Nebitno
|
kao prvo -nisam djelatnik pivovare(igrom slučaja znam stanje u pivovari),kao drugo- radim u građevini,kao treće- znam šta je jesti kruh sa sedam kora i kao četvrto- vjerojatno nemaš sa kim podjeliti svoje boli nego pametuješ tu na portalu i kukaš kao neka baba kao da si ti jedina bila maltretirana na svom radnom mjestu.Evo upravo brišem suze koliko me te žao. lol
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
nevjerojatno...iz kojeg retka kojeg sam napisala si ti isčitao moju potrebu za samosažaljenjem????
da ne šiljimo dalje sve što sam navela bilo je u cilju da se usporede prava, dužnosti i obaveze zaposlenika u Pivovari uz plaće, regrese, božičnice, uskrsnice i sl...sa situacijom u bilo kojem drugom kolektivu.Namjera mi je bila da netko tamo shvati da se nema po ćemu šiljiti..u tri puta su boljoj sitaciji od bilo kojeg drugog zaposlenika bilo koje druge prehrambene industrije u Osijeku... |
|
|
|
|
|
 |
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol:  Muško
|
Postoje zakon o radu, kolektivni ugovori i ostale slične pravne akte, te se iz njih može iščitati da li je štrajk legitiman ili nije. Kad poslodavac i djelatnici različito tumače iste, arbitriranje se prebacuje na nadležni sud (ma što mi mislili o tim sudovima). I tu je kraj priče.
Želim puno mudrosti i sreće djelatnicima pivovare u borbi za svoja prava. |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
 |
|
pivovara Ukupno postova: 23 Spol:  Nebitno
|
Štrajk koji je Nezavisni Sindikat Osječke pivovare „S N O P“ najavio za ponedjeljak 21.veljače 2011. godine je legalan, iz razloga što su razlozi za štrajk utemeljeni na Ustavu Republike Hrvatske, Međunarodnim konvencijama i Zakonu o radu.
Dakle, obzirom da postoji kolektivni radni spor koji Sindikat i Poslodavac nisu uspjeli riješiti u kolektivnim pregovorima niti u postupku mirenja, jedina preostala mogućnost je da se on riješi štrajkom.
Bitno je znati, da je Sindikat još u prvom mjesecu 2009. godine inicirao kolektivne pregovore (kako je to i određeno u važećem Kolektivnom ugovoru) sa ciljem postizanja sporazuma oko sadržaja budućeg Kolektivnog ugovora i u konačnici njegovog potpisivanja.
Navedeni Kolektivni pregovori tekli su vrlo sporo i bili su neučinkoviti iz razloga što Poslodavac nije vodio pregovore u dobroj vjeri, to jest opstruirao je pregovore sa ciljem da ne dođe do sporazuma, do potpisivanja Kolektivnog ugovora.
Dokaz navedenom je i činjenica da je Sindikat, tijekom protekle dvije godine, sedam puta morao zatražiti postupak mirenja kako bi Poslodavca prisilio da nastavi Kolektivne pregovore, međutim bez obzira što se Poslodavac u svim mirenjima pisano obvezao da će nastaviti u dobroj vjeri pregovarati o neusuglašenim člancima prijedloga Kolektivnog ugovora, on tu svoju preuzetu obvezu nikada nije ispunio te je to jedini i ključni razlog što niti nakon dvije godine pregovora nije došlo do usuglašavanja oko sadržaja Kolektivnog ugovora.
Nakon neuspješno provedenih Kolektivnih pregovora, Sindikat je Poslodavcu, s ciljem zaštite do sada zadržanih statusnih (radnih mjesta) i materijalnih (plaća) prava svih radnika, predložio obnovu sada važećeg Kolektivnog ugovora potpisivanjem na rok od dvije godine s tim da sastavni dio tog ugovora bude i sada važeći Katalog radnih mjesta.
Zahtjev da Katalog radnih mjesta bude sastavnim djelom Kolektivnog ugovora Sindikat opravdava činjenicom što su tim aktom određena radna mjesta kao i broj bodova koji direktno određuju visinu plaće za svako radno mjesto i jedino pod uvjetom da taj Katalog bude sastavni dio Kolektivnog ugovora moguće je zaštititi do sada zadržana statusna i materijalna prava radnika.
Dakle iz gore navedenog je razvidno da Sindikat ne traži povećanje bilo kojeg prava već samo želi potpisivanjem Kolektivnog ugovora zadržati dosadašnju razinu prava na rok od dvije godine što bi zasigurno uspostavilo socijalni mir koji je tako potreban svim radnicima ali i Poslodavcu.
Poreba zaštite statusnih i materijalnih prava radnika Osječke pivovare temelji se i na opće poznatoj činjenici, a ta je da Poslodavac ima ozbiljnu namjeru otkazati Ugovore o radu znatnom broju visokoobrazovanih stručnih radnika Osječke pivovare koji korektno i savjesno već dugi niz godine obavljaju poslove bitne za normalo funkcioniranje trgovačkog društva, ali bez obzira na navedeno Poslodavac ih se želi riješiti isključivo zato što su članovi Nezavisnog Sindikata Osječke pivovare i što su spremni na zakonit način štititi svoja Zakonom i Kolektivnim ugovorom zajamčena prava.
Činjenica je da je Poslodavac u prvih devet mjeseci prošle godine ostvario dobit u iznosu većem od osam milijuna kuna, od čega je veći dio već isplatio „vlasnicima“ (sebi )predujam dividende, govori u prilog neutemeljenosti namjere o otpuštanju gore navedenih vrijednih i savjesnih radnika zbog krize i pada prodaje.
Ali i ako bi stvarno bilo potrebno smanjiti broj radnika, to bi poslodavac mogao učiniti bez bilo kakvih financijskih izdataka na način da ne produži ugovore radnicima kojih ima preko šezdeset i koji imaju ugovore na određeno vrijeme sklopljene sa druga dva trgovačka društva (Pivo 1697 i Pivarski transporti) koje je sam Poslodavac osnovao. Naravno da on to ne želi učiniti jer se oni ne smiju buniti ni zbog neplaćenih prekovremenih ( party do jutarnjih sati) neiskorištenog godišnjeg odmora,rada nedjeljom i praznicima i svega ostalog što Poslodavac naredi a sve iz straha od otkaza ugovora o radu na određeno vrijeme.
Dakle iz navedenog je razvidno da se Poslodavac Ivan Komak ne želi voditi logikom dobrog gospodarstvenika, kao drugi razumni Poslodavci koji prvenstveno otpuštaju radnike na određeno vrijeme, već ne žali potrošiti i par milijuna kuna samo kako bi otpustio stručne i iskusne radnike koji mu nisu potpuno odani jer su spremni štititi svoja prava. |
|
|
|
|
|
 |
|
simo031
Ukupno postova: 6329 Lokacija: Ludoland Spol:  Muško
|
Štrajk, ako je zakonski utemeljen, je samo legitiman način da natjerate poslodavca da se aktivno uključi u pregovore, ili u Vašem slučaju sudsku parnicu (radni spor) kojom se pokušavate izboriti za svoja prava. Ne poznajem dovoljno cijeli slučaj, a čini mi se sam po sebi vrlo složen i ozbiljan, stoga je neozbiljno i glupo donositi bilo kakve zaključke iz napisa po medijima. Naoružajte se odličnim (nepotkupljivim i stručnim) odvjetnicima i sretno u borbi za svoja prava. |
|
_________________ http://essekeri.hr/svi-essekeri
Veži konja gdje ti gazda kaže, osobito ako ti je konj gazda.
Živim kao pas, a zamjeraju mi kad lajem.
Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto? |
|
|
|
 |
|
|
Jebe lud zbunjenog vidim ja...ovako jedna šefica labosa je u jednom tvrtci pod jednim vlasnikom imala plaću 8500 kn , pod drugim vlasnikom 5500 kn, isti broj bodova i status...Razlog zašto joj se bod manje plaćao je bio smanjen obim proizvodnje..čitaj pola pogona je bilo zatvoreno...nisam pravnik..samo sam logična. Opcija da neki radnik koji radi na nekom radnom mjestu koje više nije potrebno za x bodova..primjerice pređe na niže rangirano radno mjesto ne može zadržati svoje bodove koje je imao prije..jer ne radi svoj posao koliko je on vrijedio. Drugo svaki proizvođač živi od prodanog, znači bačve i gajbe, kad od toga plati struju, sirovine i ostalo ostaje neka razlika koja je za plaće, ako je obim proizvodnje smanjen ne mogu ostati plaće u istom iznosu....
Za otkaze ovima koji sa na neodređeno ne bi ništa rekla jer ih ne opravdavam, ali su iz tog poteza razvidni ciljevi poslodavca koje sam gore navela, ne mogu ih opravdati ali ih mogu razumjeti...o stručnosti navedenih iskusnih ljudi bi se dalo pričati..evo jedan primjer...kombinacija sa prehrambeno tehnološkim fakultetom da bi se provela sigurnost hrane ili ti HACCP sustav..nemojte me zajebavati..pa to u drugim firmama rade tehnolozi u svojem radnom vremenu za istu plaću..ako tamo stvarno nema nikoga da to odradi onda i njima treba podijeliti otkaze, drugo količina realnog rada za osam sati, bila sam tamo ne može mi nitko prodati priču..naredi se tahničarki šta da radi i pije se kava 4 sata dnevno, čita se glas od 13 do 15 sati, nema se osnovne informatičke pismenosti, nema se konkretno pričam 45 velikih regostratora koje sustav kvalietet traži, nema se evidencija, zapisnika, ničeg, hladno se šefu kaže da ju HACCP ne zanima.radnik donosi uzorak u praznoj vrečici bez ikakavih podataka, bila sam i kad je pivo imalo pjenu od 3 sekunde pa je na moje oči tehnolog muljao do 13 sati, i nije imao jaja zasutaviti traku..pa su drugi izvlačili stvar...iskreno znala sam svaki put kad je netko zaspao u nočnoj po sladovini koju sam analizirala...znam što govorim i tako više ne ide jer će se proizvodnja u suprotnom zatvorit zauvijek. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
sjetila sam se jednog primjera . Ako se ne varam MOL ima 48% dionica INE sad je možda nakon zadnje prodaje taj postotak i veći, ali s tih 48% MOL vlada INOM ..ako je tomu tako, a ne kažem da je to pošteno i pravedno, zašto misliš da će u ovom slučaju biti drugačije?? |
|
|
|
|
|
 |
|
|
I prvi puta je sud presudio da je štrajk legalan i morao je biti plaćen,a sada je tako dobro sve pripremljeno da nema govora o nelegalnosti. Hvala na podršci. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
još nešto koliko godina se Pivovara vuče po sudovima??? smješno |
|
|
|
|
|
 |
|
|
plaćen štrajk...vi stavrno ne zante što radite...on da vama plati štrajk..jebo što se neće proizvesti ni kap piva i što će nedaj bože ako štrajk potraje propasti stanice kvasca...smješno jako i obit će vam se o glavu garantirano |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Ina je priča za sebe,politika je odradila svoje a Osječka pivovara d.d. je promjenila četiri vlasnika u četiri godine.Sada bi se pošto je promjenila sjedište trebala zvati Vinkovačka pivovara ili još bolje prebaciti je u Pakistan ili neku zemlju trećeg svijeta pa zaposliti djecu od sedam godina koja rade i bez radnog vremena i bez ugovora o radu i sigurno neće štrajkat.Ili da zaposli tebe Yoanna jer si ti visoko obrazovana, znaš sve,možeš sve i plaća ti nije važna, ne pada ti štrajk na pamet,siguran sam da si plavuša sa Harvarda. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
Ne bri ni se ti da neće biti piva, a ni kvascu nije bilo ništa ni u prošlom štrajku.Štrajkom se ne čini šteta jer to nije ni u čijem interesu nego se rješavaju problemi s poslodavcem koji se ne mogu riješiti na drugi način. Zna se koji se poslovi ne smiju prekidati. Vidim da si dobro upućena u procese proizvodnje piva a i svim srcem si uz poslodavca,obzirom da si kažeš nezaposlena pošalji zamolbu za posao. Naslovi na štajkaški odbor,sigurno nećeš pogriješiti. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
nisam s Harvarda..pričaš o sposobnim ljudima..znaš kad danas priložiš zamolbu traži se VSS, onda dodatne edukacije pa ja priložim certifikat, pa eventualne edukacije vani...takvih u Pivovari nema..pa informatičko znanje...pa znanje minimum dva strana jezika..pa HACCP, pa radno iskustvo i rezultati rada..preporuka poslodavca..na jedno radno mjesto stigne jdnako kvalitetnih bar 50 zamolbi...a onda ide Rođo linija...nisam ni zla, ni bahata, samo sam realna..bahato se ponašate, a ne znate koliko malo vrijedite na tržištu rada..ne znate kako to danas izgleda i kockate se sa radnim mjestom za koje ste presigurni da ga ne možete izgubiti...u ovakav vremena. Tko god ostane bez posla sa 40 i više godina neće više nikada nigdje raditi jer takvih kao što ste vi svako posebno ima pun biro i nitko nije nezamjenjiv. |
|
|
|
|
|
 |
|
|
neću slati nikave zamolbe..jer tamo ljudi moje struke ima dovoljno...oteti nekome radno mjesto..nikada... |
|
|
|
|
|
 |
 |
|
|