Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osječkoj županiji potraživanja dosegnula milijardu i pol kuna

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 65861
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.03.2010. 13:43 
Naslov:  U Osječkoj županiji potraživanja dosegnula milijardu i pol kuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Ne platiti dospjelu financijsku obvezu, iako raspolažete novcem na računu tvrtke - postalo je posve uvriježeno u hrvatskim gospodarskim krugovima, pa tako ni slavonski poduzetnici nisu u tome izuzetak. Riječ je, jasno, o nastavku negativnog trenda kretanja u području likvidnosti i solventnosti domaćeg realnog sektora gospodarstva.

- Ovaj je trend, čini se, prerastao u novi kodeks ponašanja, koji ipak treba što prije prekinuti, smatra Zoran Kovačević, predsjednik HGK, Županijske komore Osijek. Prema podacima koje je obradila njegova kuća (na bazi FINA izvješća), posljednjeg dana prošle godine u Osječko-baranjskoj županiji zabilježen je broj od 1.315 insolventnih pravnih osoba, gotovo za 400 više nego istoga dana 2008. Ili gotovo dvostruko više nego 2004. godine kada je zabilježeno 789 tvrtki koje su imale poteškoća u podmirivanju svojih tekućih obveza. Ukupan iznos nepodmirenih prijavljenih obveza, na razini najveće slavonske županije opasno se približava vrijednosti od 1,5 milijarde kuna (1.483.203.000).

- Ipak ono što najviše zabrinjava je što se brojka zaposlenika koji rade kod insolventnih pravnih osoba s 2.695 od prošle godine sada i više nego udvostručila. Riječ je 5.877 radnika, upozorava Kovačević.

Kako izići iz toga kruga? Poznato je kako ga je država generirala svojim neplaćanjem, oni koji posluju s državom o tome ne žele govoriti, kao niti oni “mali” kojima duguju “veliki”. Jer svi oni očekuju poboljšanje gospodarskih vremenskih prilika pa tako i (normalniji) nastavak poslovne suradnje.

Ali evo i primjera, za jedan od većih građevinskih objekata koji se podiže u središtu Osijeku, izvođač radova pročelja vrijednoga 20-ak milijuna kuna, od investitora je dobio tek milijun kuna, što znači da ga je doslovce kreditirao dobavljač materijala za izradu pročelja.

Ivan Komak, predsjednik Uprave Osječke pivovare, ne skriva kako u ovom trenutku potražuju 15, od ukupno 23 milijuna kuna, što bi uvelike pomoglo u rješavanju razloga koji se doveli do štrajka u toj tvrtki.

Damir Kolarić iz osječke tvrtke Ortostep veli kako na jednu kunu njihova duga dolazi tri kune potraživanja.

Na drugi primjer akutne rane trenutnog gospodarskog poslovanja neizravno upozorava Tomislava Škaro, vlasnik tvrtke Molton koja trgovačke lance opskrbljuje jastucima i posteljinom. Isključivo radi s lancima inozemnih vlasnika.

- Razlog je jednostavan, stranci i dalje pedantno svoje obveze financijske prirode ispunjavaju točno u dan. Ne usudim se niti pomisliti što bi bilo da sam svoju robu plasirao u Pevec, kaže Škaro.

I Zoran Kovačević se slaže kako je upravo problem neplaćanja isporučene robe, posebice prehrambenih proizvoda, u sektoru trgovine također uzeo maha. Kaže da prema njegovim saznanjima već i u pojedinim ugovorima između trgovačkih lanaca i isporučitelja robe, stoji jasna stavka kako će im isporučena roba biti plaćena za šest, devet pa čak i 12 mjeseci!

Trgovina, prerada, građevina...

U strukturi nepodmirenih obveza po djelatnostima u ukupnom hrvatskom gospodarstvu i dalje dominiraju četiri djelatnosti s udjelom od oko 83 posto. Udjel trgovine je 35,5 posto, prerađivačke industrije 22,6, građevinarstva 13,8, a poslovanja nekretninama, iznajmljivanja i poslovnih usluga 11,3 posto.

Tekst: Dario Kuštro/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Mitar031
Offline
Ukupno postova: 199
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.03.2010. 10:57 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pitajte Bedea za recept? Pozoveš poznatog političara u svoj pogon, malo podmažeš i medije da to poprate i eto ti uspješnog privrednika

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Frost
Offline
Avatar

Ukupno postova: 6403
Lokacija: EU
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.03.2010. 16:06 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osijek dobio svoju županiju osijek031.com smile

_________________
When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
ljilja
Offline
Ukupno postova: 165
Lokacija: tu
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.03.2010. 20:43 
Naslov:  Re: U Osječkoj županiji potraživanja dosegnula milijardu i pol kuna
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Šeks od HBOR-a traži kredit za poduzetnika koji je državi ostao dužan više od 20 milijuna kuna

OSIJEK - Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks osobno je zahtijevao da tvrtka Drava International, čiji je vlasnik Osječanin Zvonko Bede, mora dobiti povoljne kredite na aukciji Hrvatske agencije za obnovu i razvoj (HBOR) za proširenje proizvodnje i novo zapošljavanje.
Šeks je to rekao u Osijeku 27. veljače, obilazeći pogone Bedeove tvrtke, unatoč činjenici što je tvrtka Doseg, jedna iz poslovne imperije tog osječkog poduzetnika, državi ostala dužna više od 20 milijuna kuna! Doseg, koji je završio u stečaju i iz Sudskog registra izbrisan 30. svibnja 2008. godine, osječkoj Poreznoj upravi ostao je dužan 19,007.880,11 kuna, a carinskoj ispostavi još 973.095 kuna.

Kupio svoje strojeve
Ono što je posebno zanimljivo jest da se tvrtka Doseg, među ostalim, također bavila djelatnošću koju danas obavlja Drava International - reciklažom sekundarnih sirovina i proizvodima od plastike. Dok je tvrtka Doseg tonula u stečaj (uz spomenuti dug državi raznim bankama i dobavljačima nikada nije podmirila još 13 milijuna kuna duga!), Bede je 21. travnja 2005. osnovao tvrtku Drava International, čija je djelatnost također reciklaža sekundarnih sirovina i proizvodnja plastike.
I ne samo to - Drava International kupila je strojeve tvrtke Doseg i nastavila raditi na istoj lokaciji te propale tvrtke, u osječkoj Drinskoj ulici 121. Strojevi Dosega, naime, bili su opterećeni hipotekom tadašnje Slavonske banke pa ih je ova prodala na dražbi, a ponovno su došli u Bedeovo vlasništvo tako što ih je kupila njegova nova, tada tek osnovana tvrtka - Drava International. Vlasnik i direktor Drava Internationala Zvonko Bede tijekom privatizacije postao je vlasnik nekoliko velikih i do tada uspješnih osječkih tvrtki, poput Name, Litokartona i Tvornice žigica Drava. Posljednje dvije - koje su zapošljavale više stotina radnika - već godinama ne rade, a poznata osječka Robna kuća Nama prije nekoliko godina prodana je Konzumu.

Industrijski pothvat
Sve to nije smetalo Šeksu da tvrtku Drava International i njezina vlasnika Zvonka Bedea proglasi čimbenicima koji su pridonijeli “boljoj krvnoj slici Osijeka, Slavonije i cijele Hrvatske”, a posao kojim se bavi njegova tvrtka, reciklažom plastičnog otpada, “iznimnim industrijskim pothvatom, jednim od najvećih u ovom dijelu Europe”.

Partner mu je sin Vice Vukojevića
I ranije tvrtke u vlasništvu Zvonka Bedea, poput Plasteksa i Beme, koje su se također bavile preradom i proizvodnjom plastike, kako smo neslužbeno saznali, ostali su dužni državi značajne iznose. Zanimljivo, Bede je i predsjednik uprave tvrtke Eko-Slavonija, također registrirane u Osijeku, koja se bavi reciklažom i proizvodnjom plastične robe. Uz Bedea, koji je predsjednik, članovi uprave Eko-Slavonije su Višeslav Vukojević, sin bivšeg ustavnog suca Vice Vukojevića, te Zoran Gobac, dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza i jedan od najmoćnijih ljudi sporta. Prokuristkinja te tvrtke je Snježana Alerić, koja je istu funkciju obavljala i u tvrtki Doseg, koja je državi dužna više od 20 milijuna kuna.

Objavio Jutarnji list, 12.ožujka 2010.



Zvonko_Bede_i_Vlad_254853S1.jpg
 Opis:
 Veličina:  74.25 KB
 Pogledano:  38 put(a)

Zvonko_Bede_i_Vlad_254853S1.jpg



Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Svebor
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1672
Spol: Muško Muško
Post Postano: 13.03.2010. 21:44 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 


_________________
"si quid novisti rectius istis, candidus imperti; si nil, his utere mecum."
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: