Autor |
Poruka |
Dunba Ukupno postova: 21 Lokacija: Jug2 Spol:  Muško
|
Pozdrav,
podupirem svakako borbu za besplatno školovanje i borba za to na nacionalnoj razini je sasvim super.
Ali eto imao bih mozda jedan prijedlog.
Drzava je odredila visinu skolarine za odredjena podrucja, te ih fakulteti kao takve naplacuju. No mozda je zanimljivo da imam informaciju, da je to predlozena visina skolarine, koji fakulteti mogu/ne moraju naplacivati, te se time dala mogucnost fakultetima o "samostalnom" odlucivanju naplate skolarine (zato ako studenti pisu zamolbe jer su slabijeg imovinskog stanja pa dobiju odluku 50% placanja skolarine, ili potpuno oslobadjanje skolarine).
Moj prijedlog bi bio slijedeci, kad je vec toliko inertna studentska populacija i sklona podmetanju "klipova" onima koji pokusavaju nesto napraviti, je ta da se fokusiraju na odredjeni fakultet, po mogucnosti neki "veci" te da izbore besplatno skolovanje na tom faksu, jer kao sto sam rekao ti svi novci od skolarine idu direktno u budzet fakulteta i na samom fakultetu je da li ce se skolarine naplacivati ili ne. Ukoliko uspije to bi trebalo potaknuti ostale studente da se pobune, masovnije, jer smo svi jednaki, studenti. Sjetite se samo Poljoprivrednog fakulteta na kojem je bio omogucen bezuvjetan upis u vise godine, nebolonjcima kad su se studenti ostalih fakulteta, pobunili, pa se sve "vrlo brzo" rijesilo. Ako je to bilo receno vec, ili imam krivu informaciju, ispricavam se unaprijed.
Pozdrav,
MD |
|
|
|
|
 |
Ingo
Ukupno postova: 3470 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
kolege studenti, ako vam je skupo studirati, odustanite. AKO zelite studirat bez plaćanja, podignite si prosjek ocjena. AKO ne zelite daviti roditelje da vam plaćaju studij, DIŽITE LJENO DUPE i MARŠ RADIT! mene je moj studij koštao 20 000kn, no tokom studiranja sam radio oko 15 različitih poslova, u dva mjeseca otplatio studij, a 10 mjeseci trošio na pizdarije tokom godine.
|
moj djeda je iz svog sela u lici pjesacio svaki dan 15 kilometara do skole. I onda bi sav promrzo i mokar sjedio u hladnoj ucionici i onda jos 15 km do kuce. Vukovi su zavijali, ali nitko te nije pitao, moralo se nauciti citati i pisati.
jel i tvoja lijena guzica tako pjesacila ???
pa onda je morao sluziti vojsku. i to 3 godine. Nitko ga nije pitao jel hoce ili nece, jel sposoban ... nego mars u vojsku oduzi se drzavi. Pa je spavao na slamrici punoj stjenica ... a i usi je dobivao svaki mjesec.
a ko je studirao, morao je u Pestu ili Prag ... nije toga ni bilo ovdje.
ako tebe jebe sto si morao platiti ... ne znaci da svi moraju platiti. za baustelce ne brini ... njih uvijek mozemo uvesti iz kine, ja volim da smo mi obrazovani. |
|
|
|
|
 |
russell
Ukupno postova: 317 Lokacija: v.lj.b. Spol:  Muško
|
i netko je ranije napiso kao jel ima veci trosak od skolarije i da lego moj ima,nisu studenti samo iz osijeka neki koji nemaju smjestaj u stucu placaju stanarinu jel to nije trosak?knjige?ako zivis u nekom udaljenijem mjestu mjesecna koja je cca 500 kn...da stvarno su ljudi stoka neradnicka |
|
_________________ fakofbolan |
|
|
 |
bazooka_joe
Ukupno postova: 3237 Spol:  Nebitno
|
Drugim riječima - kome ćeš ti šefovat ako svi odu na faks?  |
|
_________________ "We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan |
|
|
 |
Stella1989
Ukupno postova: 2929 Spol:  Žensko
|
Hehe  Naravno da ne bi bilo ništa, uvijek se velike ribe izvuku i na kraju se prave jadni i nevini. Još bi tražili odštetu kad bi ih optužili  Ma di bi oni jadni naplaćivali ispite i koješta...sve sami poštenjaci, hehe  |
|
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
 |
juanes11 Ukupno postova: 14 Spol:  Nebitno
|
SZ = VELIKA NULA 0. tijekom studiranja da ne kazem ta "gamad" ništa nikad poduzela nije sto se tice studenata. živjeli kao begovi i bili na svim mogucim pijankama. A da ne govorim kako su to danas nizi igraci vodecih stranaka. oni proitv svog "tate" ne mogu. Jer kako mogu zastupati i pomoci studentu kad ce to znacit da idu kontra onogu sto je ranije odlucila stranka. Nemoguceeeee. Sto se tice studiranja, moze neka bude besplatno ali za one koji ce studirat i ucit. Ja sam svoj placao i volio ba da ga drugi ne moraju. fakultet u danasnje vrijeme nije bas neka jeftina stavka i ne moze si ga svatko priustit.
Kretena od profesora na svakom faxu ima koji ti onda zagorcaju 3 godine zivota. Ne bi im dao da ciste svinjake a ne predaju na faxu i vreduju necije znanje kad i tako samo prave budle od studenata. Takvim barabama nije mjesto tamo. |
|
|
|
|
 |
Frost
Ukupno postova: 6403 Lokacija: EU Spol:  Muško
|
Najbolje šutit, učit i nabijat prosjek  |
|
_________________ When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story. |
|
|
 |
Casper Ukupno postova: 13 Spol:  Nebitno
|
[quote="juanes11"]
SZ = VELIKA NULA 0. tijekom studiranja da ne kazem ta "gamad" ništa nikad poduzela nije sto se tice studenata. živjeli kao begovi i bili na svim mogucim pijankama. A da ne govorim kako su to danas nizi igraci vodecih stranaka. oni proitv svog "tate" ne mogu. Jer kako mogu zastupati i pomoci studentu kad ce to znacit da idu kontra onogu sto je ranije odlucila stranka. [quote="juanes11"]
svaka čast |
|
|
|
|
 |
Smele Ukupno postova: 23 Spol:  Nebitno
|
|
|
 |
garrincha077 Ukupno postova: 66 Lokacija: Osijek Spol:  Muško
|
nije dzabe, 20 000 kuna je .
|
20 000 kn prohujalo s vihorom.  |
|
|
|
|
 |
weirdfreak Ukupno postova: 28 Spol:  Muško
|
HEEEEEJ ljudi, pa stanite malo. Pa uopće nije bitno što od nas tko misli... Da li fakultet treba biti besplatan ili ne... BIT je u tome što USTAV JAMČI BESPLATNO ŠKOLOVANJE! Djelovanje našeg školskog sustava koji iziskuje novce od studenata je PROTUUSTAVNO! Nije li apsurdno pričati protiv osoba koje se bore za svoja prava KOJA SU IM USTAVOM ZAJAMČENA?
Onima koji su prije studirali (a tu i ja pripadam): KO NAM JE KRIV ŠTO SE NISMO BORILI ZA SVOJA PRAVA!!!!! Mi smo budale koje su šutile i plaćale... Pustite jadne studente na miru da se bore za svoja prava koja im pripadaju....
Oni ne izmišljaju toplu vodu - traže samo ono što im je Ustavom zajamčeno. |
|
|
|
|
 |
mikka Ukupno postova: 95 Spol:  Žensko
|
Jesi ti pročitao Ustav?? Navedi mi članak koji navodi besplatno studiranje! U Ustavu piše da je osnovno školstvo obavezno, a srednjoškolsko i visokoškolsko obrazovanje DOSTUPNO SVIMA POD JEDNAKIM UVJETIMA. |
|
|
|
|
 |
Ica Ukupno postova: 246 Spol:  Nebitno
|
Što je to USTAV? Ako se ne varam, to je dogovor među ljudima jedne države, a na kojemu je i osnovana ta država! Znači, ako se mi ustavom dogovorimo da je besplatno školstvo do kraja (znači i faks), onda je to tako. Ako se dogovorimo da i osnovu i srednju školu treba plaćati po 5 000 kn godišnje - onda je to tako! Ajmo se dogovorit što je najbolje za narod jedne države - naše države! A ako se to pokaže loše...za koju godinu, dvije - 10 godina...a onda promijenimo opet ustav! Pa možemo tako onda uvesti možda i da se plaća i srednja škola i osnovna, a i vrtić ne bi bilo loše naplatit ....to je dobro za državu, krizu i proračun..zar ne!?
Činjenica je da neke osnovne stvari u državi trebaju biti zagarantirane ustavom i dostupne svima ako želimo napredovati. Pod osnovne stvari smatram da osoba ako se razboli ima dostupno zdravstveno osiguranje na socijalnoj osnovi (svima), školstvo (što dalje to bolje, zar ne) ako želimo biti društvo znanja, zatim pravo na "pravdu" (mislim na sudove itd...), pravo na zaposlenje u skladu s mogućnostima, obrazovanjem... Evo naveo sam neke stvari koje već imamo, bile one dobre ili loše smatram kako uvijek ima mjesta za napredak. Zar nebi zdravstveni sustav mogao biti bolji. Školstvo, moglo bi biti bolje i dostupnije.
Tako da u duhu ove priče, besplatno visoko školstvo je dobra ideja. Ili će neki sada reći da je to glupost, neizvedivo i loše. Pa moja baka nije imala srednju školu, masa ljudi starijih u selu nije znala pisati ili imaju par razreda osnovne...Zar trebamo tome težiti? Mislim kako bismo trebali napredovati a sve skuplje visoko školstvo definitivno ne znači kako će se društvo znanja širiti!
Sve priče o želji za vječitim studiranjem, lijenošću itd su gluposti. Sve se to da izregulirati: zna se što je redovan student, uspiješan, zna se što je bolest, zamrzavanje godine ili studija, i naravno da treba dati prostora za "neuspijeh" ili pad godine, ali ne 10 godina padanje, nego npr ako je faks 5 godina, onda godinu ili dvije se može tolerirati...kako je već po bolonji. Osim toga, nećemo izmišljati toplu vodu. Nismo valjda jedini u svijetu s obrazovnim sustavom - idemo prekopirati nešto od drugih i možda poboljšati, prilagoditi nama!
Besplatno školstvo je dobra ideja za krizna vremena! A kada nam se poprave plaće, popravi standard, padne broj nezaposlenih, poraste bdp...mogli po ponovno uvesti plaćanje faksa ili postrožiti uvjete... Ili je bolje još poskupiti faks, uvesti plaćanje srednje škole, uvesti plaćanje zdravstvenog - ko u americi, mirovinsko nam ni netreba, pa ga ukinuti - ali svejedno da se plaća porez zvan ne više "mirovinsko osiguranje" nego "dobrovoljni prilog državi" koji je naravno obavezan! |
|
|
|
|
 |
ds Ukupno postova: 19 Spol:  Nebitno
|
U ovoj temi nitko ne govori o tome da se naglo povećava broj studenta. To je s jedne strane vrlo, vrlo pohvalno, postajemo obrazovaniji, ali s druge strane se može postaviti pitanje i kvalitete odabranih, ali i kvalitete novootvorenih (pa i preko noći otvorenih) studija , a osobito veleučilišta. Mislim da je razrezivanje školarina direktna posljedica toga. Dakle, ovi studenti koji sada plaćaju možda na temelju svojih sposobnosti ne bi ranije ni uspjeli postati studenti.
Statistika kaže slijedeće:izvor Državni zavod za statistiku - zimski semestar 2007/2008 je u RH upisalo 133541 student (http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/ljetopis/2008/PDF/49-bind.pdf), 2002/2003 je bilo 116434 studenata, a do 2000 je bilo oko 80000 studenata (http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/ljetopis/2003/grafikoni/27_460_graf.pdf). Dakle, u nekih desetak godina se broj studenata povećao sa 80-90 tisuća na 130 tisuća i očito je da je netko odlučio da tih novih 50 tisuća studenata mora participirati u troškovima. Ako se to usporedi sa rastom nezaposlenosti (čitaj, smanjenje priljeva novca od poreza iz plaća), onda to i nije tako neobično.
Ja mogu podržavati to da se mladi ljudi bore da porez koji ja uplaćujem ide u njihovo obrazovanje, radije nego za nogomet i slično (i to podržavam), ali pitanje razine akademskog rada je nešto sasvim drugo. Bologna potiče kontinuirani rad, ali i rascjepkanost gradiva – sa fakulteta izlaze ljudi koji znaju pojedine lekcije jer su ih položili na kolokvijima, ali nikad nisu integrirali znanja iz cijelog kolegija tj, događa se da ljudi polože ispit putem kolokvija, a nikad nisu morali objasniti kako je gradivo iz prvog kolokvija povezano s gradivom iz drugog i to ostaju zauvijek razvdojene „kućice“.
No, to nije do mladih ljudi, to je do njihovih profesora koji prihvaćaju naputke nekih vlasti koji određuju i kako će ispitivati i kako će predavati. Tužno je da nema integracije znanja jer jednom kad ti mladi ljudi uđu u svijet rada od njih će se tražiti da budu kompletni stručnjaci. Mislim da bi, radi svoje bolje budućnosti, o tome današnji studenti najviše trebali brinuti – kad budete radili, šef neće pitati jeste li to učili i kako – očekivat će da to znate. |
|
|
|
|
 |
toshibaos Ukupno postova: 55 Spol:  Muško
|
dragi moji...kazu SZ nista nije napravio, a sjetite se koliko ste pljuvali po OLJM-u, kako je ispalo?? Svaki koncert je odrzan, odlicno popunjen, izbor odlican, za svakoga ponesto. Kako je prosao UFO?? Kako ce proci Dani piva?? Procitajte razlog zbog kojeg nece biti Dana piva, razlog su naravno novci, a SZ je imao novce da dovede Hladno pivo, Zabranjeno pusenje, prosle godine TBF, Crvena jabuka, Lana...Ako oni nista ne rade, onda stvarno. Sto se tice besplatnog studiranja, ajde molim vas recite jeli to realno, 40000000 kn, to je ipak velik novac, a ako bas zelite mijenjati neke stvari u Hrvatskoj, pocnite od raznih povlastenih mirovina, sigurno se tako mogu namaknuti novci za besplatno skolovanje, iako sam osobno protiv toga, zasluzi pa ne placaj. Negdje prije sam procitao da kad upises sa placanjem, placas cijeli studij, pa nije tako, potrudi se i neces placati, usput cestitam beer-u na ustrajnosti, a dobro ce ti i prosjek doci za daljnje skolovanje a i za zaposlenje. E da, ma kakvim ustavom je zajamceno besplatno skolovanje?? Mozda tako to sebi zamisljaju u SDP-u pa ce dici ustavnu tuzbu. Usput, nema bas 30000 studenata u Osijeku, broj je negdje oko 22000, sto je naravno puno, i slazem se da je premalo mjesta u studentskim domovima, ali nadajmo se da ce biti i to u skoro vrijeme popravljeno. |
|
|
|
|
 |
 |
|