Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tko štiti korupciju u Županiji osječko-baranjskoj?

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Watergate
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.07.2009. 22:36 
Naslov:  Tko štiti korupciju u Županiji osječko-baranjskoj?
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tko štiti korupciju u Županiji osječko-baranjskoj?

Prije više od mjesec dana, na adrese svih relevantnih državnih institucija (krim policija, državno odvjetništvo...) poslani su dokumenti, koji nedvosmisleno ukazuju na korupciju, sukob interesa i pranje novca u Županiji! Iako je prošlo već dovoljno vremena, cijela stvar se očigledno zataškava, zbog umješanosti županijskih vlasti u kriminalne aktivnosti!

Prenosim pismo u cijelosti, očekujte nastavak. Borba tek počinje.

Poštovani,

Sukladno Antikorupcijskoj kampanji pokrenutoj od strane Vlade Republike Hrvatske, a kao osoba dubokih moralnih i religijskih načela, osjećam dužnost skrenuti pozornost na uočene teške nepravilnosti u poslovanju Osječko-baranjske Županije, tvrtki u njezinom vlasništvu i nekih privatnih poduzeća.

Skupština Osječko-baranjske županije donijela je na 18. sjednici 28. ožujka 2000. godine odluku o Zavodu za Informatiku Osijek (ZIO) kao krovnoj ustanovi za obavljanje informatičke djelatnosti za potrebe Županije!

U članku 7. Odluke o Zavodu stoji:
Zavod obavlja informatičku djelatnost.

U okviru svoje djelatnosti Zavod obavlja:
- poslove vezane uz korištenje i održavanje informatičkih uređaja (hardware),
- poslove održavanja i primjene sistemskog software-a,
- poslove izgradnje, razvitka i održavanja informatičke komunikacijske mreže,
- poslove projektiranja i vođenja izgradnje informacijskih i informatičkih sustava te baza podataka,
- poslove izrade i implementacije informatičkih programskih rješenja,
- poslove izgradnje, održavanja i zaštite informacijskog i informatičkog sustava Osnivača, te središnjih baza podataka,
- poslove obrazovanja i osposobljavanja korisnika za rad s informatičkim resursima (sklopovlje, programi, komunikacije),
- poslove održavanja informatičkih resursa.

A u članku 8.:
Svoju djelatnost Zavod obavlja prvenstveno i pretežito za potrebe Osnivača.

Za potrebe Osječko-baranjske županije kao osnivača Zavod obavlja poslove za tijela državne uprave i lokalne samouprave ustrojene na razini Županije.

Zavod može, uz suglasnost Upravnog vijeća, ukoliko postoje slobodni tehnički i kadrovski resursi pružati usluge i drugim korisnicima.

Temeljem Osnova razvoja Zavoda za informatiku Osijek, usvojene na 8. sjednici Skupštine Osječko-baranjske županije 20. prosinca 2004.godine, u prvoj polovici 2005. godine završen je preustroj Zavoda. Zavod trenutno ima 23 zaposlenika u stalnom radnom odnosu, vlastitu računovodstveno-financijsku službu te 20 informatičara visoke, više i srednje stručne spreme različitih profila i informatičkih usmjerenja osposobljenih za samostalno projektiranje, izradu, uvođenje i održavanje složenih informacijskih sustava. Ravnatelj Zavoda je g. D.T., dipl. ing. el.

Gospodin D.T. je, između ostaloga, i predavač na Cisco Akademiji Mrežnih Tehnologija (CAMT) na osječkom Elektrotehničkom fakultetu, bivši voditelj informatičke službe Županije osječko-baranjske, osnivač i bivši vlasnik tvrtke LAURUS d.o.o., za informatičke usluge i istaknuti član HDSSB-a te bliski prijatelj gdina Glavaša i gradonačelnika Bubala!

Sve to, naravno, nije sporno, niti itko dvoji u stručnost i sposobnosti dotičnog gospodina. Ono što upada u uči su poslovi koje je privatna tvrtka Laurus d.o.o., obavila za Županiju. Navodim pregled kroz godine sa zaokruženim iznosima.

2004 422 000,00 kn
2005 126 000,00 kn
2006 194 000,00 kn
2007 183 000,00 kn
2008 236 000,00 kn
Ukupno 1 161 000,00 kn

Znači, Županija, koja je osnivač i vlasnik informatičke tvrtke (Zavoda) sa 23 zaposlena, od toga 20 informatičara, platila je preko 1,16 milijun kuna tvrtci kojoj je vlasnik i osnivač ravnatelj tog istog Zavoda. Gospodin D.T je, naravno, tvrtku prepisao na svoju sestru, iako u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa jasno stoji:

Dužnosnik koji ima 0,5% i više dionica, odnosno udjela u trgovačkom društvu za vrijeme obnašanja javne dužnosti prenijet će svoja upravljačka prava na temelju udjela u društvu na drugu osobu, ali ih ne smije prenijeti na svoje srodnike niti bračnog ili izvanbračnog druga.

No, to nisu jedini „sumnjivi“ poslovi dotične tvrtke. Iste 2004. godine, tvrtka je postala partner tvrtke CESTING d.o.o., čiji je jedini vlasnik i osnivač – Osječko-baranjska Županija.

Navodim pregled kroz godine sa zaokruženim iznosima:

2004 40 000,00 kn
2005 111 000,00 kn
2006 258 000,00 kn
2007 379 000,00 kn
2008 368 000,00 kn

Ukupno 1 156 000,00 kn

U razgovoru sa djelatnicima te tvrtke zaključeno je:
- tvrtka Cesting je za tržišnu cijenu kupila program za materijalno i financijsko knjigovodstvo tvrtke Laurus d.o.o..
- sustav nikada nije u potpunosti završen i implementiran
- abnormalne sume izdvajaju se za „održavanje“ sustava koji ne radi, te intervencije do kojih dolazi zbog nedovršenosti sustava
- ukupna cijena koja je plaćena u rangu je cijene koštanja i implementacije SAP sustava

Napominjem, također ni taj sustav nije izradio Zavod, iako je logično da bi on to morao učiniti kako bi opravdao svoje postojanje, budući da je vlasnik i Zavoda i Cestinga Županija!

Slobodna zona Osijek d.o.o. tvrtka je u pretežitom vlasništvu Županije (dokapitalizacijom iz 1999. i 2000. godine udio povećan preko 80%). WEB stanice tvrtke izradio je ZIO, što je i logično zbog vlasničke strukture. No, i ovdje se pojavljuje tvrtka Laurus d.o.o. kao izvođač informatičkih radova u nemalom iznosu. Pogledajmo opet pregled po godinama:

2005 35 000,00 kn
2006 47 000,00 kn
2007 202 000,00 kn
2008 190 000,00 kn

Ukupno 474 000,00 kn

Iako se za prve dvije godine može smatrati da je to iznos „normalnih“ informatičkih usluga, iznos od 200 000 kn svake od zadnje dvije godine „upada“ u oči. Ukoliko se i nabavljala informatička oprema, zašto je to rađeno dvije godine zaredom? I zašto nije odrađeno direktno sa nekim od uvoznika, već direktnom pogodbom ili namještenim pozivnim natječajem sa ovom tvrtkom?

Kao što je već spomenuto, gdin. D.T. je i djelatnik Elektrotehničkog fakulteta OSIJEK, i to u svojstvu predavača na CISCO akademiji i voditelja službe računalne podrške! I opet se i ovdje, naravno, pojavljuje tvrtka LAURUS d.o.o., kao dobavljač robe i usluga u nemalim iznosima:

2005 88 000,00 kn
2006 495 000,00 kn
2007 490 000,00 kn
2008 200 000,00 kn

Ukupno 1 273 000,00 kn

Nameću se neka logična zdravorazumska pitanja. Ili je tvrtka Laurus d.o.o. vrlo uspješna tvrtka, koja posjeduje rijetka znanja i tehnologije koje nema niti jedna druga tvrtka u Županiji (uključujući županijski ZIO), pa sa lakoćom dobiva poslove, ili se dešavaju neke nelegalne radnje. Ako u dobroj vjeri pretpostavimo prvi slučaj, surovi podaci brzo će nas demantirati. Između minimalno 50-75% godišnjeg poslovanja ove tvrtke obavlja se sa gore navedenim Županijskim firmama! Kako da tako posebna i nadarena tvrtka ne radi gotovo nigdje dalje već isključivo u Županijskim firmama u kojima radi njezin osnivač, ili je u bliskim prijateljsko-rodbinsko-stranačkim vezama za direktorom? Tko obavlja zahtjevne poslove za tvrtku Laurus? Da li ih gospodin D.T. radi unutar svojeg radnog vremena? Ili tvrtka Laurus naplaćuje poslove koje gospodin D.T. odrađuje u skolpu svog zaposlenja (na ETF-u i u Zavodu), i za koje je već plaćen sa osobnim dohotkom koji prima? Ili je to sve kompenzacija njegove stranke za sve donacije koje im je učinio.

Dobrovoljni prilog (donacija) u smislu Zakona o financiranju političkih stranaka, nezavisnih lista i kandidata je povremena ili redovita uplata kojima fizičke ili pravne osobe dobrovoljno daju novac političkoj stranci u iznosu većem od iznosa članarine, kao i pružanje usluga ili davanje proizvoda političkoj stranci bez naplate.

Poznato je naime da je tvrtka Laurus d.o.o. za potrebe praćenja rezultata izbora izradila računalni program IZBORI koji je ustupljen HDSSB-u na korištenje bez naknade! Također, i usluga samog rada u programu, odnosno unos podataka i praćenje svakih pojedinih izbora, odvija se od strane gdina D.T. osobno, također bez naknade.

Iz svega navedenoga proizilazi da je gdin D.T , u najmanju ruku, u sukobu interesa na poziciji ravnatelja Zavoda za Informatiku Osijek, te voditelja službe računalne podrške Elektrotehničkog fakulteta Osijek, dok bi se za poslove sa tvrtkama Cesting d.o.o., Slobodna zona Osijek i Županija osječko-baranjska njegova djelatnost mogla okarakterizirati samo kao korupcija, odnosno zloupotreba ovlasti radi osobne ili skupne koristi.

Zaključujem da dotični gospodin, suprotno javnom interesu, nedvojbeno krši moral i pravne norme te povrjeđuje temelje vladavine prava.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rođena u Osijeku
Offline
Avatar

Ukupno postova: 300
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 12.07.2009. 0:56 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Boga mi, ovo je konkretno ! Svaka čast, zanimljivo da se ovako nešto zataškava. Tko zna šta će se još izroditi??? Taj tip iz ZIO je postavljen nedavno i za predsjednika nekog Odbora u poglavarstvu, ako se dobro sjećam ranijih postova. Izgleda da ovi baš i nemaju sve svoje pod kontrolom Smile , curi na sve strane.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
bavaria
Offline
Ukupno postova: 262
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.07.2009. 10:01 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Tko štiti?

Glas Slavonije!

he he

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Ingo
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3470
Lokacija: Osijek
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 12.07.2009. 12:22 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pisi kuci propalo.

Ocekujem da autor ovog pisma bude uhapsen, da dobije otkaz ... i da po mogucnosti zavrsi u psihijatrijskoj ustanovi ili na robiji.

Tako nas sustav funkcionira.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
rođena u Osijeku
Offline
Avatar

Ukupno postova: 300
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 12.07.2009. 15:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

bavaria je napisao/la: ›
Tko štiti?

Glas Slavonije!

he he


Ne podcjenjuj STV!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 12.07.2009. 19:27 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pa ovo je pravi osječki W.M.Felt!
Kad se samo sjetim one izjave Bubala kad je neka lova sjela na račun Grada - izražavao se s točnošću od 18 lipa... Ovdje je izgleda bilo malo više tih lipa... Nisu baš sve transakcije odradili konspirativno kako inače rade - jbt ni država im ne može uć u trag!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
morgan
Offline
Avatar

Ukupno postova: 3963
Lokacija: gone to North Pole
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.07.2009. 21:09 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

ma dajte, pa sve u ovoj državi funkcionira tak oda kad se domogneš pozicije omogućiš posao svim znanima i neznanima.s tim da od prvih ne uzimaš proviziju....da li če ćovjek biti kažnjen zavisi samo od njegovih dobrih političkih veza i zaleđa koje ima.
već odavno se u ovoj državi nevinost lako kupuje.

_________________
Zašto bi se izlagali mamurluku? Ostanite pijani
Kad čovjek umre, ne zna da je umro, i to je samo teško drugima.
Isto je i kada je čovjek glup.
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
astec
Offline
Ukupno postova: 210
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.07.2009. 22:04 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Hm ak je to stvarno neki zaposlenik županije, pa nek nastavi samo slati takve stvari, jebiga jedna mora donjeti rezultate. A ima takvih stvari sigurno još puno. No dobro ima u svakoj vlasti.

_________________
Nemojte tako - pa Strijelac je neutralan Very Happy
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Watergate
Offline
Ukupno postova: 3
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.07.2009. 0:18 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Imam ja toga još, bez brige. Poručila bih dežurnim stranačkim dupeliscima da ovaj topic neće zamrijeti, da uskoro mogu pogledati na facebook, politika.com i drugim nezavisnima blogovima dokumente vezane za korupciju i lopovluk u Osijeku i Županiji. Kad su već muški šonje kao i obično, pokažimo barem mi žene da smo 'with balls' ali zapravo, a ne kao neki koji se time diče, a u stvari su without Smile

_________________
Ništa bez žena!
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Coxa Branca
Offline
Avatar

Ukupno postova: 101
Lokacija: Korriban
Spol: Nebitno Nebitno
Upozorenja : 1
Post Postano: 13.07.2009. 7:49 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Sharon je napisao/la (Pogledaj post): › Pa ovo je pravi osječki W.M.Felt!
jbt ni država im ne može uć u trag!


Kao ni tvom Djaponji, moze ali nece Rolling Eyes

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Sharon
Offline
Avatar

Ukupno postova: 1469
Lokacija: Osijek
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 13.07.2009. 8:55 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Coxa Branca je napisao/la: ›
Sharon je napisao/la (Pogledaj post): › Pa ovo je pravi osječki W.M.Felt!
jbt ni država im ne može uć u trag!


Kao ni tvom Djaponji, moze ali nece Rolling Eyes

Što volim kad treću osobu koriste kao obrambeno streljivo! Koliko ja vidim ovdje se ne spominje uopće Đapića pa je on valjda mamac za odvlačenje pažnje ili što?!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
bavaria
Offline
Ukupno postova: 262
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.07.2009. 9:42 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

T je dobar dečko.

Šteta bi bilo da on strada, pored svih drugih ...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Callistemon
Offline
Ukupno postova: 572
Lokacija: Osijek
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.07.2009. 10:48 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

bavaria je napisao/la (Pogledaj post): › T je dobar dečko.

Šteta bi bilo da on strada, pored svih drugih ...


hm... dobar decko koji ce za nesto osobne koristi odraditi poslove i vjerojatno biti zrtvovan, ako to zatreba... no to je stvar njegove mudrosti i izbora!
Ko s vragom tikve sadi....

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
PEGY
Offline
Avatar

Ukupno postova: 2664
Lokacija: Seychelles
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.07.2009. 11:52 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Smile


Zadnja promjena: PEGY; 24.01.2013. 11:06; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Callistemon
Offline
Ukupno postova: 572
Lokacija: Osijek
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 13.07.2009. 12:32 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

PEGY je napisao/la (Pogledaj post): › Watergate samo nastavi!
Čestitam na hrabrosti. I vjerujem u to što si iznijela.
Ako imaš mogučnosti i pristup,pozabavi se malo dodjelom bespovratne financijske pomoći i sufinanciranjem projekata u poljoprivredi od strane županije.I oni imaju svoje povlaštene seljake.


a imaju i privatnu firmu Centar za unapredjenje stocarstva, koji koliko cujem obilato potpomazu...
Samo naprijed i hrabro - ako nista drugo, imas potporu na ovom forumu! Samo daj da se glas sto dalje cuje!

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: