Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Propala gradnje tvornice mineralnih gnojiva u Zoni?!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Nandino

Ukupno postova: 5431
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.02.2009. 8:40 
Naslov:  Propala gradnje tvornice mineralnih gnojiva u Zoni?!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Premda nitko od nadležnih ne želi to decidirano izreći, nakon prošlotjednog sastanka predstavnika litavske grupacije Arvi i Slobodne zone Osijek izvjesno je kako je 110 milijuna kuna vrijedan projekt gradnje tvornice mineralnih gnojiva na području Zone, pripreman gotovo pet godina, na koncu pao u vodu, ponajviše zbog gospodarske recesije!

Podsjetimo, 17. prosinca zaključen je natječaj za prodaju 20,3 tisuće kvadrata zemljišta i hale u Zoni, koje je želio Arvi, ali nije se javio. Ispostavilo se da imaju mnogo veće probleme od toga da im je cijena (8,044 milijuna kuna za oboje) previsoka.

- Sastao sam se 5. veljače sa suvlasnikom Arvija Sinišom Guštinom i voditeljem projekta tvornice Stevanom Radovančevićem. Izvijestili su me da Arvi ima velikih teškoća zbog recesije te da ih Privredna banka Zagreb više ne želi pratiti u toj investiciji. Priznali su i da im je otkazao američki dobavljač opreme. Naglasili su kako Arvi želi ostati na ovdašnjem tržištu u kupoprodaji i distribuciji gnojiva, ali da bi tvornicu 'zamrznuli' na možda čak i godinu dana - iznosi Željko Mandić, direktor SZO. Dodaje kako su istaknuli da bi ipak kupili to zemljište, ali po – nižoj cijeni. Na njemu, kaže, otvorili bi tzv. pakeraj za gnojivo, dok bi s tvornicom čekali.

- Nama to nije prihvatljivo, posebice jer nam ne mogu jamčiti da bi uopće gradili tvornicu. Učinili smo uistinu sve da taj projekt zaživi, potrošili 100 tisuća kuna za parcelaciju zemljišta po želji Arvija, raspisali natječaj... Ipak, ne možemo snižavati ionako povoljniju cijenu zemljišta, odnosno ulaziti u neposrednu pogodbu, dodaje. Iz svega je lako zaključiti da je projekt gotovo sigurno propao, ali Mandić ipak ostavlja malu nadu.

- O svemu još moram izvijestiti Županiju i skupštinu Društva, ali ne vjerujem da možemo čekati Arvi. Željeli smo to zemljište i halu prodati u proizvodne svrhe, ali imamo i drugih zainteresiranih. Uskoro ćemo najvjerojatnije raspisati novi natječaj i, ako se netko javi, prodat ćemo zemljište i halu, zaključuje Mandić. Skeptičan je i župan Krešimir Bubalo.

- Arviju dajemo još mjesec dana za razmišljanje, jer nam je bitan svaki investitor i radno mjesto. No, nećemo snižavati cijenu zemljišta, pa mislim da su šanse za gradnju te tvornice minimalne, priznaje.

Radovančević priznaje velike teškoće Arvija, ali ipak se nada da projekt tvornice nije potpuno pao u vodu.

- Dali smo svoju ponudu direktoru Zone i čekamo. No, ako žele prodati zemljište, neka ga prodaju, ali to nije razmišljanje u smjeru razvoja proizvodnje. Nama ni jedno drugo zemljište u SZO ne odgovara jer smo, između ostaloga, za ovo platili i studiju utjecaja na okoliš, kaže on, dodajući i da su nezadovoljni što se Grad ne želi odreći ni dijela od čak 7 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Piše: Tomislav LEVAK/Glas Slavonije
Foto: Goran Flauder [arhiva 031]

Pročitajte i...

[2009.02.01] Arvi od SZO-a traži nižu cijenu zemljišta za tvornicu
[2008.11.17] Počinje gradnja litavske tvornice mineralnih gnojiva
[2008.06.23] Litvanski Arvi kupuje zemljište za gradnju tvornice u Slobodnoj zoni
[2007.10.24] Počinje proizvodnja etanola i mineralnih gnojiva
[2007.03.19] Arvi gradi tvornicu u Osijeku

Ukupno postova: 19
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 11.02.2009. 9:11 
Naslov:  

"Propala gradnje tvornice mineralnih gnojiva u Zoni?! "

mislim da je upitnik nepotreban, jer je potpuno
sigurno da su litavci odustali, naime neki dan
je bio natjecaj za prodaju nekog slepera i bagera koji su valjda kupili za potrebe tvornice.

znaci rasprodaju opremu

a upitnik je jedino potrebno postaviti svim dosadasnjim gradskim vlastima koji nisu bili u stanju pokrenuti niti jednu gospodarsko-poslovnu zonu u gradu (recimo poput Varazdinske, Svete Nedjelje pa i Belog Manastira), a da ne spominjem kako niti jedan ozbiljniji investitor nije došao u grad

samo isprike, a rezultata nigdje

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Monstrum

Ukupno postova: 6541
Spol: Muško Muško
Post Postano: 11.02.2009. 9:40 
Naslov:  

krasno, glavno da se otvaraju još 2 shopping centra

W.M. Felt
Ukupno postova: 2158
Post Postano: 11.02.2009. 10:22 
Naslov:  

Nandino je napisao/la:
Grad[/b] ne želi odreći ni dijela od čak 7 milijuna kuna komunalnog doprinosa.

Zato volimo Antu Đapića i Branimira Glavaša. Upropastit će i ono malo pozitivnih stvari koje bi nam mogle pomoći. Ovo višegodišnje maltretiranje litavskih investitora sa zemljištem i komunalijama poslat će samo jednu poruku neki budućim zalutalim investitorima - bježite, što dalje odavde.

amunike

Ukupno postova: 129
Post Postano: 11.02.2009. 10:26 
Naslov:  

Zar nije gore navedeni Mandić bio glavašev pulen kao:" gradonačellink 21 stoljeća"?!

Alchemist

Ukupno postova: 207
Post Postano: 11.02.2009. 11:34 
Naslov:  

bule skar je napisao/la:

a upitnik je jedino potrebno postaviti svim dosadasnjim gradskim vlastima koji nisu bili u stanju pokrenuti niti jednu gospodarsko-poslovnu zonu u gradu (recimo poput Varazdinske, Svete Nedjelje pa i Belog Manastira), a da ne spominjem kako niti jedan ozbiljniji investitor nije došao u grad

samo isprike, a rezultata nigdje

upravo tako arvi je čekao 2 godine ne bi li netko iz grada pokrenuo rješavanje i kada je Vrdoljak dolaskom na vlast to krenuo isto je bilo otpora i sjećam da se Đapić nešto bio miješao i nije mu bilo po volji
sada kada s već mogla imati tvronica promijenilisu se uvjeti kreditiranja na tržištu i sve ostalo tak oda je proapo posao

baš me zanima hoće li i ova vrdoljakova poslovna zovna u tenji proći isto vako jer njega sada nema pa možda opet neki ineresi prevaldaju...

Post Postano: 11.02.2009. 12:02 
Naslov:  

Alchemist je napisao/la:
baš me zanima hoće li i ova vrdoljakova poslovna zovna u tenji proći isto vako

Pa jasna stvar da će proći. Veliki gospodarstvenici Hsp-a ionako namjeravaju ukinuti firmu koja se tim gospodarskim zonama trebala baviti.

Zaista se počinjem pitati, jesu li ti ljudi na čelu sa Đapićem samo neznalice i lopovčići, ili su uz to i jednostavno zlonamjerni?

Niti jedan jedini koristan potez na području gospodarstva i zapošljavanja nije se u Osijeku dogodio godinama. Arvi je samo jedan od simptoma kronične bolesti.

Novi Đapićevi partneri sada bi gradili nove gradske bazene! Valjda ovi postojeći ne stvaraju dovoljno gubitaka. Kaže neki poltron iz Hdz-a da nove bazene zaslužuju "sve bolji osječki vaterpolo i plivanje". Samo projektiranje ove gluposti odnijet će preko pola milijuna kuna.

Jedan veliki užas.

Sharon

Ukupno postova: 1469
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 11.02.2009. 12:50 
Naslov:  

Felte... Tebi je Đapić kriv i za krivi broj cipela i za loše vrijeme...

Zadnja promjena: Sharon; 11.02.2009. 13:07; ukupno mijenjano 1 put.

W.M. Felt
Post Postano: 11.02.2009. 13:06 
Naslov:  

Sharon je napisao/la:
Felte... Ajde, dobro što je tebi Đapić kriv i za krivi broj cipela i za loše vrijeme... Ali, kvragu: kad ga kritiziraš - onda ga samo kritiziraj, a nemoj svaki put gurati još i tog Vrdoljaka u isti post kao primjer svega dobrog u državi...

S obzirom da je ovo tema o propaloj stranoj investiciji i činjenici da Grad i Županija nisu učinili ništa da tu istu ili neke druge strane investicije privuku i realiziraju - posljedica čega je katastrofalna gospodarska situacija i nezaposlenost, te na kraju i masovni odlasci obrazovanog stanovništva iz grada i regije - nekako držim primjerenim da za takav fijasko okrivim aktualnog gradonačelnika, koji je na poziciji već drugi mandat - prema tome, nije meni Đapić ništa kriv, kriv je građanima Osijeka.

U konkretnom je slučaju trebalo samo odustati od dijela komunalnog doprinosa, odnosno odustati od još jednog bezveznog asfaltiranja neke gradske ulice, i više desetaka Osječana (ako ne i više) danas bi imalo posao.

Ova priča nema nikakve veze sa Vrdoljakom, niti ja tu nekog guram, s obzirom da nismo imali prilike (opet zahvaljujući Đapiću) vidjeti koliko bi njegov angažman pomogao ili odmogao ovome gradu, ali ako bude sreće to bi mogli saznati nakon slijedećih izbora. Zasad možemo samo komentirati Vrdoljakove ideje - primjerice gradska firma za parking, gospodarske zone i investicije - koje su Đapić i kompanija spriječili.

Danas na vlasti imamo ljude koji nam svaki tjedan priušte barem jedan debakl ili sramotu, i što god netko mislio o nekome, od ovoga se teško može gore.

Sharon

Post Postano: 11.02.2009. 13:11 
Naslov:  

Ne daj Bože te sreće da nas Vrdoljak usreći!
I - vjeruj mi: može se puno gore, vidjeli smo to kad smo imali Kramarića...

amunike

Ukupno postova: 129
Post Postano: 11.02.2009. 13:21 
Naslov:  

Nevjerojatno je kako se amnestira ne rad i propal pokušaj Vrdoljaka. Osnovao je frimu koja ne radi ništa. Zaposlio sve svoje ljude bez javnih natječaja, koji ne rade ništa. Firma je trebala biti prvenstveno orijentirana na parking, opet ništa. A onda, tobože privlačenje investicija. Još uvijek ništa. U doba recesija mi pravimo inflaciju poduzeca, a taj posao prvlačenja investicija radi BIOS između ostaloga. Dakle sudjelovanje Vrdoljaka u vlasti je totalan promašaj. Najobičniji napuhanko koji sebe prodaje kao nekakvoga poduzetnika.

Sharon

Post Postano: 11.02.2009. 13:29 
Naslov:  

Vidiš, htjedoh malo o tome u prvom postu, ali me prekinulo nešto što je bilo hitnije pa sam ga poslala onako, poluobrisanog.
Uglavnom: stvarno, što je taj čovjek napravio?! Hajd što nije ništa napravio (osim spomenutog), ali nije nikako kužio vlastitu težinu u toj koaliciji, pa ga je to na kraju koštalo. U najmanju ruku - ne mudar i nezreo političar.

nova generacija
Ukupno postova: 44
Post Postano: 11.02.2009. 13:49 
Naslov:  

Mislim da hordama HSP koje su shvatile da postoje portali i internet kampanja netreba posebno odgovarati. Ja vjerujem u promjene u svibnju.

W.M. Felt
Post Postano: 11.02.2009. 14:09 
Naslov:  

amunike je napisao/la:
Nevjerojatno je kako se amnestira ne rad i propal pokušaj Vrdoljaka. Osnovao je frimu koja ne radi ništa. Zaposlio sve svoje ljude bez javnih natječaja, koji ne rade ništa. Firma je trebala biti prvenstveno orijentirana na parking, opet ništa. A onda, tobože privlačenje investicija. Još uvijek ništa. U doba recesija mi pravimo inflaciju poduzeca, a taj posao prvlačenja investicija radi BIOS između ostaloga. Dakle sudjelovanje Vrdoljaka u vlasti je totalan promašaj. Najobičniji napuhanko koji sebe prodaje kao nekakvoga poduzetnika.

Sharon je napisao/la:
Vidiš, htjedoh malo o tome u prvom postu, ali me prekinulo nešto što je bilo hitnije pa sam ga poslala onako, poluobrisanog.
Uglavnom: stvarno, što je taj čovjek napravio?! Hajd što nije ništa napravio (osim spomenutog), ali nije nikako kužio vlastitu težinu u toj koaliciji, pa ga je to na kraju koštalo. U najmanju ruku - ne mudar i nezreo političar.

Izgleda da se ovdje teško zadržati na aktualnoj temi. Neki čudom je skandal i fijasko Ante Đapića i Branimira Glavaša postao tema za raspravu o tome što je u par mjeseci na vlasti napravio Ivan Vrdoljak, i kakav je on političar. Namjerno se ignorira činjenica da je Vrdoljak na vlasti bio nekoliko mjeseci, u kojima je svaka njegova ideja uspješno sabotirana od strane bivših koalicijskih partnera. No dosta o Vrdoljaku, ponavljam, on nije tema.

Nedostatak racionalnih argumenata (jer se Đapića očito više niti ne može braniti racionalno) smatram indirektnim priznanjem da su gore citirani forumaši ili mazohisti, ili osobno financijski zainteresirani za opstanak Ante Đapića na vlasti.

U Osijeku je danas svatko bolji kandidat za gradonačelnika od Ante Đapića.

Alchemist

Ukupno postova: 207
Post Postano: 11.02.2009. 14:19 
Naslov:  

W.M. Felt je napisao/la:
amunike je napisao/la:

Sharon je napisao/la:

Izgleda da se ovdje teško zadržati na aktualnoj temi. Neki čudom je skandal i fijasko Ante Đapića i Branimira Glavaša postao tema za raspravu o tome što je u par mjeseci na vlasti napravio Ivan Vrdoljak, i kakav je on političar. Namjerno se ignorira činjenica da je Vrdoljak na vlasti bio nekoliko mjeseci, u kojima je svaka njegova ideja uspješno sabotirana od strane bivših koalicijskih partnera. No dosta o Vrdoljaku, ponavljam, on nije tema.

Nedostatak racionalnih argumenata (jer se Đapića očito više niti ne može braniti racionalno) smatram indirektnim priznanjem da su gore citirani forumaši ili mazohisti, ili osobno financijski zainteresirani za opstanak Ante Đapića na vlasti.

U Osijeku je danas svatko bolji kandidat za gradonačelnika od Ante Đapića.

hear hear

a što se tiče parkinga pa mislim da nije vrdoljak kriv što tvrtka nije dobila parking nego upravo hsp i sdp
onda je pitanje zašto su dozvolili osnivanje nove tvrtke ako su znali a znali su da neće dati parking - OŠTETILI SU GRAD svojom brigom za stolice!

a osijek invest je dobio namjera u iznosu 3,6mil € za poslovnu zonu tako da ako se i pola ostvari sebe su isplatili.

Skoči u forum: