Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Farkaš: Bolnici nedostaje tisuću medicinskih sestara

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
ruana
Ukupno postova: 1374
Spol: Nebitno Nebitno
Zabranjen pristup
Post Postano: 24.09.2008. 17:08 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

kolega ja sam shvatila da su ovdje ljudi shvatili da broj med. sestara koji je trenutno zaposlen radi u jednoj smjeni,a ne da su podjeljeni u 3 smjene, da su neki na godisnjem, bolovanju i slobodnim danima. tesko je to kad netko ne shvaca da krevet sa nepokretnim bolesnim namjestaju 2 sestre i da tog istog boloesnika ne treba mu mjenjat pelenu samo jednom dnevno, a da ne pricam o mjenjanju polozaja bolesnika u krevetu svaka pol- 2 sata, da je to tako lagano nebi na neurokirurgiji radile po 2 sestre u smjeni koje taj dan mjenjaju polozaj bolesnika, a da ne pocnem navoditi niz koplikacija koje se stvaraju lezanjem u jednom polozaju. svaki posao je tezak, pogotovo rad s ljudima, a mi jos radimo s bolesnima, svaka obitelj zeli da se za njihovog clana najbolje brine, ali ljudi ne shvacaju da svaka sestra sa svojom razinom obrazovanja(sss ili vss) kao i lijecnici imaju svoju domenu rada za koju su kompetentni i ja stvojim iza toga da svatko treba znati gdje mu je mjesto i raditi za ono sto je zaduzeni za ono sto je skolovao- zato i postoji rad u timu. ja stojim iza toga da treba zaposliti jos ljudi

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Danchy

Ukupno postova: 53
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 24.09.2008. 19:11 
Naslov:  

Dakle, tema o zapošljavanju prijeko potrebnih 1000 sestara po mom sudu krije pravu priču, a to je Hdz-ov način osiguranja glasova - masovnim nepotrebnim zapošljavanjima.

Stvarno nisam kompetentna da komentiram političku situaciju, ali tvrdim da su zapošljavanja medicinskih sestara u KBO sve samo ne NEPOTREBNA. Naime, situacija je alarmantna!To ne šteti samo liječnicima čiji ponekad neopravdani zahtjevi neće biti zadovoljeni, ne šteti glavnoj sestri bolnice....ali itekako šteti bolesnicima, jer njih 20 nepokretnih čeka da ih jedna sestra okupa, nahrani i podijeli im terapiju i to u vremenu od 7-10H. Kako bi njihove posjete u miru mogle provesti nedjeljno prijepodne sa voljenim članom obitelji...dok sestre piju kavu i sjede Smile

Ukupno postova: 1955
Post Postano: 30.09.2008. 14:14 
Naslov:  

kopile je napisao/la :
Sestre nisu najjača karika prije svega zato što bi se bez njih moglo,dok se bez doktora definitivno nebi moglo.Imate previsoko mišljenje o svom značaju,trebale bi smanjiti egotrip.

U potpunosti se slažem s gore navedenim.

ruana
Zabranjen pristup
Post Postano: 01.10.2008. 19:51 
Naslov:  

trebat ce vama njega u bolnici, pa ce onda sestre smanjivat svoj egotrip, stvarno neki ljudi nemaju pojma kako funcionira zdravstvo. joj kak se nazivciram od ovdje gore gljupih komentara

wendy

Ukupno postova: 1104
Post Postano: 02.10.2008. 20:06 
Naslov:  

fairy je napisao/la :
kopile je napisao/la :
Sestre nisu najjača karika prije svega zato što bi se bez njih moglo,dok se bez doktora definitivno nebi moglo.Imate previsoko mišljenje o svom značaju,trebale bi smanjiti egotrip.

U potpunosti se slažem s gore navedenim.

Hm... a možete li vi to malo potkrijepiti argumentima? Mislim, trebalo bi vam biti jasno da omalovažavate jednu cijelu profesiju proglašavajući ju nepotrebnom. Pa, molim vas, recite nam svima tko ste vi kad mislite da ste kompetentni tako nešto ustvrditi.

Sestrinstvo je disciplina koja ima i prepoznatljiv program djelovanja i koja je neovisna o drugim disciplinama u sustavu zdravstvene zaštite.

Koliko su sestre nevažne, govori i znanstveni podatak koji kaže da vjerojatnost mortaliteta raste za 7% sa svakim pojedinim pacijentom s kojim se dodatno povećava radno opterećenje medicinskih sestara.

Ako je jedini argment da se liječnici više školuju i on pada u vodu. Jer, eto, ima sestara koje sljedeće godine završavaju petu godinu fakulteta. Mislite li da ima materijala za pet godina fakulteta za jedno zanimanje bez kojega bi se moglo?

Adekvatan broj medicinskih sestara po bolničkim odjelima ima značajan utjecaj na osiguranje optimalne zdravstvene njege, prevencije komplikacija, te izbjegavanje najtežih posljedica, tj. smrti. Uz ovu tezu stoje zanstvenici, a ne polupismeni forumaši. Pa, eto, ako polupismeni forumaši imaju dovoljno jake argumente da tu tezu pobiju... možda ova rasprava i dobije nekakvu svrhu.

Zabranjen pristup
Post Postano: 02.10.2008. 20:11 
Naslov:  

oni gledaju da se za doktora pocinje skolovat tek od fakulteta, a sestra ide prvo 4 godinje u srednju,a onda ili 3 ili 5 godina na fakultet. ja sljedece godine zavrsavam fakultet i ponosna sam sto sam medicinska sestra i sto cu raditi jedan tako divan posao,ja sam u svoje skolovanje ulozila puno truda i napora, ne pocjenjujem nikog tako ne volim ni kad se pljuje po mom zanimanju, pa sto god vi mislili o tome

wendy

Post Postano: 02.10.2008. 20:39 
Naslov:  

ruana je napisao/la :
oni gledaju da se za doktora pocinje skolovat tek od fakulteta, a sestra ide prvo 4 godinje u srednju,a onda ili 3 ili 5 godina na fakultet. ja sljedece godine zavrsavam fakultet i ponosna sam sto sam medicinska sestra i sto cu raditi jedan tako divan posao,ja sam u svoje skolovanje ulozila puno truda i napora, ne pocjenjujem nikog tako ne volim ni kad se pljuje po mom zanimanju, pa sto god vi mislili o tome

Ajde, sad će vjerojatno pitati čemu se školovati devet godina da bi se radilo zdravstvenu njegu jer, eto, ne znaju da su zdravstvena njega, zdravstveni odgoj i zdravstvena zaštita puno više od kupanja pacijenta. Iako ne vidim razlog zbog kojega bi se i samo kupanje nemoćne osobe omalovažavalo.

Ukupno postova: 655
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 1
Post Postano: 02.10.2008. 22:51 
Naslov:  

Nitko ovdje ne omalovažava sestre,nego je stvar u tome da si dajete prevelik značaj,a ova usporedba sa školovanjem doktora je krajnje infantilna,po toj logici bi mogli zaključiti da su svi četverogodišnji(sada petogodišnji) fakulteti jednako teški jer jednako traju,a razlike su ogromne.

Post Postano: 02.10.2008. 23:13 
Naslov:  

kopile je napisao/la :
Nitko ovdje ne omalovažava sestre,nego je stvar u tome da si dajete prevelik značaj,a ova usporedba sa školovanjem doktora je krajnje infantilna,po toj logici bi mogli zaključiti da su svi četverogodišnji(sada petogodišnji) fakulteti jednako teški jer jednako traju,a razlike su ogromne.

Nitko ne govori da su svi fakulteti koji jednako traju jednako "teški". Po obujmu gradiva, medicina zbilja jest jedan od "težih" fakulteta, ako obujam gradiva možemo smatrati indikatorom "težine" fakulteta.

Ali, eto, sestre u svojih sedam do devet godina školovanja detaljno uče kliniku, dijagnostičke postupke, farmakologiju... baš kao što liječnici uče o podjeli terapije. No to ih ne čini sestrama, niti sestre liječnicima. Svatko je stručnjak u svome poslu. Sestra nije liječnikov pomoćnik nego su liječnik i sestra suradnici. Dakle, izjava kako su liječnici neophodni, a sestre nisu pada u vodu. Jer, iako i jedni i drugi rade u zdravstvu, to su potpuno različita zanimanja. Stoga, nitko nikome ne može biti pomoćnik. OSobito zato što je sestrinstvo danas poznato kao profesija, a uskoro će biti poznato i kao znanost. Toliko o tome koliko sestre same sebe precjenjuju.

Sestra koja je vođa tima ili zdravstvene ustanove mora imati ogromno znanje i razvijene vještine. O znanju i vještinama sestre pacijentima vrlo često ovise životi. Od same podjele terapije pa do kritičnih stanja. Sestra je ta koja je uz pacijenta 24 sata, ne liječnik. I ona je ta koja će primijetiti alarmantno stanje ako se bolesnik nađe u životnoj opasnosti. Ona je često odgovorna za sprječavanje intrahospitalnih infekcija, komplikacija dugotrajnog ležanja, primjećivanje nuspojava terapije.

Liječnik propisuje terapiju, sestra ju primjenjuje. Kako tu odrediti tko je "važniji"? Nije li glupo raspravljati o tome?

Možda se čini da si sestre, eto, daju prevelik značaj. Ali to je predivno, humano zanimanje i zalaganjem sestre se mogu spriječiti brojni problemi. Pametnim i sposobnim stručnjacima u toj profesiji (osobito ženama) dosadilo je da se na sestre gleda kao na seksualne objekte bez mozga, a na njihov posao kao na nešto potpuno nevažno i precijenjeno. Svatko tko je nepokretan ležao na odjelu, zna što znači pored sebe imati dobru sestru.

Post Postano: 03.10.2008. 12:46 
Naslov:  

wendy je napisao/la :
ruana je napisao/la :

Ajde, sad će vjerojatno pitati čemu se školovati devet godina da bi se radilo zdravstvenu njegu jer, eto, ne znaju da su zdravstvena njega, zdravstveni odgoj i zdravstvena zaštita puno više od kupanja pacijenta. Iako ne vidim razlog zbog kojega bi se i samo kupanje nemoćne osobe omalovažavalo.

Naravno da je uloga medicinske sestre važna, nitko to ne osporava. Stvar je u tome da netko pokušava čak niti ne izjdenačiti važnost sestara sa liječnicima nego ih postaviti na viši nivo što je po meni totalni apsurd. Ne sjećam se da sam čula kako konobar izjednačava svoju važnost s glavnim kuharom ili recimo stuardesa s pilotom, ima bezbroj primjera, pri tome naglašavajući kako su oni karike bez kojih se ne može posebno jer imaju direktni kontakt s putnikom ili gostom. Čini mi se da se o tome ovdje radi, možda sam krivo shvatila.

fairy

Post Postano: 03.10.2008. 13:15 
Naslov:  

[quote="ruana";p="194499"]trebat ce vama njega u bolnici, pa ce onda sestre smanjivat svoj egotrip...

Mislim, što reći, što napisati na ovu izjavu?

wendy

Post Postano: 03.10.2008. 16:18 
Naslov:  

fairy je napisao/la :
Stvar je u tome da netko pokušava čak niti ne izjdenačiti važnost sestara sa liječnicima nego ih postaviti na viši nivo što je po meni totalni apsurd. Ne sjećam se da sam čula kako konobar izjednačava svoju važnost s glavnim kuharom ili recimo stuardesa s pilotom, ima bezbroj primjera, pri tome naglašavajući kako su oni karike bez kojih se ne može posebno jer imaju direktni kontakt s putnikom ili gostom. Čini mi se da se o tome ovdje radi, možda sam krivo shvatila.

Ponavljam po stoti put, liječnik i medicinska sestra su dvije potpuno odvojene profesije. Svaka ima svoj opis posla. kako odrediti tko je važniji? Čemu takve usporedbe? Ne razumijem. Ne može sestra biti važnija od liječnika, kad rade sasvim deseti posao. Isto je i obratno, s istim razlogom.

Već sam rekla, kako odrediti tko je važniji: onaj koji propiše terapiju ili onaj koji ju primjenjuje? Sestra nije kompetentna da bi propisala terapiju, doktor se ne miješa u sestrinski opis posla. Dakle, apsurdno je uspoređivati dva različita zanimanja i svađati se tko je važniji.

Tema je manjak medicinskih sestara. Ja sam dala argumente koji potvrđuju da je manjak sestara alarmantno stanje. Ako netko ima protuargument, dajte pa da rasprava dobije neki smisao.

Post Postano: 03.10.2008. 17:37 
Naslov:  

wendy je napisao/la :
fairy je napisao/la :
Stvar je u tome da netko pokušava čak niti ne izjdenačiti važnost sestara sa liječnicima nego ih postaviti na viši nivo što je po meni totalni apsurd. Ne sjećam se da sam čula kako konobar izjednačava svoju važnost s glavnim kuharom ili recimo stuardesa s pilotom, ima bezbroj primjera, pri tome naglašavajući kako su oni karike bez kojih se ne može posebno jer imaju direktni kontakt s putnikom ili gostom. Čini mi se da se o tome ovdje radi, možda sam krivo shvatila.

Ponavljam po stoti put, liječnik i medicinska sestra su dvije potpuno odvojene profesije. Svaka ima svoj opis posla. kako odrediti tko je važniji? Čemu takve usporedbe? Ne razumijem. Ne može sestra biti važnija od liječnika, kad rade sasvim deseti posao. Isto je i obratno, s istim razlogom.

Već sam rekla, kako odrediti tko je važniji: onaj koji propiše terapiju ili onaj koji ju primjenjuje? Sestra nije kompetentna da bi propisala terapiju, doktor se ne miješa u sestrinski opis posla. Dakle, apsurdno je uspoređivati dva različita zanimanja i svađati se tko je važniji.

Tema je manjak medicinskih sestara. Ja sam dala argumente koji potvrđuju da je manjak sestara alarmantno stanje. Ako netko ima protuargument, dajte pa da rasprava dobije neki smisao.

Alo, alo,,,ja se u potpunosti slažem s ovim što si napisala. U međuvremenu se po običaju skrenulo s teme pa se na priču ili temu nadovezuje egotrip, neprikladno ponašanje, samoprozvane neupitno najvažnije karike u zdravstvu - the sestre. Opet ponavljam, njihova važnost je neuptina, a s druge strane njihova potreba za veličanjem njihove važnosti je apsolutno nevjerovatna pa čak i smiješna jer osobno nisam čula niti u jednoj drugoj grani kako se netko bori za svoj status i traži izjednačavanje sa zanimanjem koje je daleko zahtjevnije i cijenjenije od njihovog. O broju sestara ili potrebom za istima znam koliko sam pročitala na ovom forumu i u skladu s tim nemam mišljenje o tome.

ruana
Zabranjen pristup
Post Postano: 03.10.2008. 19:05 
Naslov:  

[quote="fairy"]
ruana je napisao/la :
trebat ce vama njega u bolnici, pa ce onda sestre smanjivat svoj egotrip...

Mislim, što reći, što napisati na ovu izjavu?

ovo je bila zaj... na ostale komentare gore navedene koje mi se ne da citirat.

ja stojim iza svojih komentara i kometara mojih kolega koji su 100% u pravu. sestra nije "ljecnikov vojnik u borbi protiv bolesti" vec "zagovornik pacijetovih prava i interesa"

Heroina9

Ukupno postova: 468
Post Postano: 04.10.2008. 23:18 
Naslov:  

Sestrama svaka čast jer ipak ono što one rade, moraš imati jaki želudac. Doktor nemora gledati kad se stara baka ili deda "ukaki", nemora prati tu istu baku, nemora trčkarati toliko kao sestre i biti na usluzi svim pacijentima...malo razmislite! da nema sestara i medicinskih tehničara, pa di bi ti svi pacijenti završili...iako sam totalno suprotna struka, ovaj posao iznimno cijenim i mislim da ga ja osobno nebih mogla raditi jer zahtjeva stvarno truda i živaca.

Skoči u forum: