s Održana tribina "Izazovi urbanističkom razvoju Osijeka"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U četvrtak, 11. studenog 2021., na Filozofskom fakultetu Osijek održana je prva tribina u sklopu 10. ciklusa Otvorenog četvrtka. Na tribini „Izazovi urbanističkom razvoju Osijeka“ sudjelovali su arhitekti Ivan Cingel i doc. dr. sc. Željka Jurković s Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek. Tribinu je pratilo oko 25 posjetitelja.

Teme tribine bile su povijesni kontekst urbanog planiranja u Osijeku, kao i problematiziranje nedavnih intervencija u gradski prostor, a te su teme odabrane sa svrhom povećanja razumijevanja problematike i u svrhu kontinuirane javne rasprave o oblikovanju grada. U prvom dijelu tribine doc. dr. sc. Željka Jurković i Ivan Cingel održali su svoja uvodna izlaganja. Docentica Jurković u svom je izlaganju govorila o stoljetnoj povijesti prostornog planiranja u Osijeku, s naglaskom na zelenu infrastrukturu kao gradotvorni element. Dotaknula se i projekta obnove bastione trase osječke Tvrđe kao primjera problematične intervencije. Ivan Cingel u svom je izlaganju pojasnio i problematizirao slučajeve planske ovjere gradnje u kompleksu Gradski vrt, gradnje nogometnog i teniskog centra na Pampasu te određivanje područja budućeg Gospodarskog centra i novog Kliničkog bolničkog centra putem trećih izmjena i dopuna Prostornog plana Osječko-baranjske županije. Uslijedila je zanimljiva rasprava od preko sat vremena na temelju pitanja iz publike, a posebno se mogu izdvojiti pitanja vezana uz rad građanskih inicijativa „Patuljasta rapsodija“ i „Bijela lađa“ koje su tijekom ove godine uzburkale osječku javnost na teme prostornog planiranja i uređenja prostora.

Kao sljedeće događanje u sklopu Otvorenog četvrtka najavljeno je predavanje „Znanstveno istraživanje kao čitanje knjige prirode“ koja će se održati 25. studenog.
Tekst i foto: Domagoj Kostanjevac


Najava: FFOS: Otvoreni četvrtak - Tribina "Izazovi urbanističkom razvoju Osijeka"


 Stranica prilagođena ispisu
POMOĆ U UČENJU - poduk...
SVE BANKE U HRVATSKOJ ...
Prodaju se čistokrvni ...
Stenci Pekinezera oste...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:131

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Vatroslava Lisinskog