s Lea Smiljan iz Kulturno umjetničkog društva Josipovac ljepotica rujna
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Čast da bude model na kalendaru „Slavonske ljepotice“ za mjesec rujan 2022. godine pripala je Lei Smiljan, učenici Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Osijek. Članica je KUD-a Josipovac od osnutka a u rekonstruiranu narodnu nošnju „spremila“ ju je majka Sanela, također članica josipovačkog KUD-a. Na glavi nosi pletenice spojene u punđu, kosa je ukrašena crvenim ružama a u ušima ima dukate. „Spremita“ je u oplećak „šlinganih“ rukava s crvenim vezicama, bijelu podsuknju, crvenu suknju, šlinganu pregaču a oko vrata nosi crvenu maramu s resama i dukate. Na nogama ima bijele dokoljenice i crne cipele a nošnja se nosila u svečanim prigodama. Fotografiranje je obavljeno sredinom lipnja ove godine na području Josipovca te je naveden i prigodan bećarac kojeg se dosjetio Branko Anić: „Josipovac selo je maleno prirodnom ljepotom okićeno“.

Za realizaciju ove aktivnosti KUD-a Josipovac zaslužan je Mario Kiš iz Bogdanovaca, urednica i producentica Martina Grgurovac, stručna suradnica etnologinja Ljubica Gligorević, Fabijan Đukić iz Foto studija „Fabo“ Soljani te izdavač Privlačica d.o.o. Vinkovci.

Kalendar prikazuje i drži bliskim puku kulturno i etnološko bogatstvo Slavonije i Baranje viđeno kroz mladost i ljepotu, sadrži profesionalne fotografije visoke rezolucije koje prikazuju slavonske ljepotice u izvornim narodnim nošnjama karakterističnim za pojedina slavonska mjesta uz opis istih. Statutom utvrđeni ciljevi KUD-a su tiskanje i izdavanje stručnih publikacija propaganda kulturno umjetničkih aktivnosti, očuvanje narodne nošnje a djelatnosti kojim se ostvaruju ti ciljevi su razvoj i unaprjeđenje odnosa sa srodnim organizacijama te promotivne i izdavačke djelatnosti. – tajnik Marko Perković.


Tekst: KUD Josipovac
Foto: Foto studio Fabo


 Stranica prilagođena ispisu
Pomeranci BOO vrhunsko...
Prodajem gradevinsko z...
U ponudi prelepi štenc...
Mužjak cream sable boj...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:121

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Zastava