s Romobili, segwayi i druge naprave na električni pogon kretat će se biciklističkim ili pješačkim stazama
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U HRT-ovoj emisiji „Otvoreno“ bilo je riječi o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, piše Jutarnji list.

Jedna od tema koja već dulje vrijeme dijeli prometne stručnjake je kako regulirati kategoriju prijevoznih sredstava kao što su romobili, segwayi i druge naprave na električni pogon.

Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a, Josip Mataija, potvrdio je kako će se izmjenama Zakona o sigurnosti prometa sva takva vozila definirati kao osobna prijevozna sredstva. Prema prijedlogu MUP-a, za sada oni neće smjeti na kolnik. Njih će se smjestiti na biciklističke staze, odnosno trake, a tamo gdje one ne postoje, moći će se kretati po nogostupima, odnosno zonama kojima se kreću pješaci, pri čemu će morati voditi računa o pješacima i neće se smjeti na tim mjestima kretati brže od pješačkog hoda, istaknuo je Mataija.

Na pitanje kako će im se mjeriti brzina, Mataija kaže da to neće smjeti biti brže od hoda pješaka.

Što se tiče dozvoljene koncentracije alkohola u organizmu, odnosno dopuštene tolerancije vezane za ograničenje brzine kretanja u prometu, nisu u planu izmjene tog zakona pa u ovom trenutku sve ostaje isto. Dakle, vozače se ipak neće kažnjavati zbog jednog popijenog piva kako su to neki najavljivali.

Prometni stručnjak Željko Marušić rekao je kako je tvrdnja da ukidanje odredbe od 0,5 promila loše uječe na turizam opasna fama. „Mislim da treba naći jednu međumjeru, jer je netočno kazati da 0,5 promila utječe na koncentraciju. Ne stradava se zbog koncentracije, već zbog promjene obrasca ponašanja, a 0,5 već jako utječe na promjenu obrasca ponašanja. Promjena obrasca ponašanja se događa negdje iznad 0,2. Već s 0,3 promila alkohola je drukčiji obrazac ponašanja, vozači se zalijeću kroz crveno, brzo voze, ne poštuju druge“, naglasio je Marušić.

U emisiji se razgovaralo i o potrebi uvođenja prometnog odgoja u osnovne škole, a istaknuto je da godišnje više od 60% djece u prometu stradaju kao putnici u vozilima svojih najbližih. Jedan od prijedloga je da se ceste premreže kamerama, pri čemu bi se Hrvatska trebala ugledati na to kako je promet reguliran u inozemstvu. „Pokušajte u centru Londona, Ljubljane, Züricha voziti glavnom cestom 50 posto brže od ograničenja. Nema šanse. U Zagrebu možete“, zaključio je Marušić.Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
04-10-2021 06:22:22 pm :: akoide
Svugdje gdje nema biciklističke staze (osim u ulicama sa slabim prometom) trebalo bi na nogostupima obilježiti traku, pa makar i 50 cm širine, po kojoj bi se mogli kretati biciklisti. Na taj način bi se omogućilo biciklistima da nisu u prekršaju, a pješacima da se ne ljute previše na bicikliste. Sadašnje faktično stanje je da se biciklisti ionako voze po nogostupima.
Pozdravljam također i rješenje da se romobilisti smiju kretati nogostupima brzinom pješaka, no mislim da bi još i dodatno obilježavanje, kao što sam napomenuo, bilo daljnje unapređenje.
Bernski planinski pas,...
Diplomirani hungarolog...
Nove bebice PATULJASTE...
Ag potražuje djelatnik...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:122

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Vatroslava Lisinskog