Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Voljeli bismo da je ovdje riječ o prvoaprilskoj šali, ali nažalost nije tako.

Naime, Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) odredilo je cijene plina za kućanstva koji koriste javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca ove godine, i to za 32 distribucijska područja od ukupno 33 koliko ih ima u Hrvatskoj.

Dobra je vijest ta da će u Hrvatskoj cijene plina u prosjeku pasti za 0,3 posto. Međutim, kako kaže stara poslovica da je statistika točan zbroj netočnih podataka, u većini distribucijskih područja – njih 21 - cijene će biti nešto niže, ali će u njih 11 porasti.

Mislili ste da će na najsiromašnijim područjima cijene plina biti niže ili će barem manje porasti? E, prevarili ste se. Kućanstva na području Slavonije (na područjima Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije) kojima je opskrbljivač HEP Plin, po novome će plin plaćati 0,2529 kn/kWh (umjesto dosadašnjih 0,2357 kn/kWh) pa će im, uz fisknu mjesečnu naknadu, plin na godišnjoj razini poskupjeti za oko 6,64 posto ili za nešto više od 307 kuna.

Cijena plina najviše će porasti na području Zagreba, za nešto više od 10 posto, dok će na području Koprivnice cijene na godišnjoj razini (s PDV-om) biti niže za 4,7 posto.

Podsjetimo, krajnja cijena plina sastoji od tri sastavnice - troška nabave plina, troška distribucije i troška opskrbe plinom, a iskazuje se kroz tarifnu stavku za isporučenu količinu plina i fiksnu mjesečnu naknadu. Nove cijene plina za kućanstva izmijenjene su zbog promjene troška nabave plina i troška opskrbe plinom, pojašnjavaju iz Here.

Inače, iznos godišnjeg i mjesečnog troška za plin krajnji kupac može saznati korištenjem aplikacije iPlin, odnosno u informatoru HERA-e za kućanstva koja koriste javnu uslugu opskrbe plinom. Hera također podsjeća kako u Hrvatskoj postoje i drugi opskrbljivači plinom sa svojim cijenama te svi kupci iz kategorije kućanstvo imaju pravo odabira žele li kupovati plin po reguliranim uvjetima od opskrbljivača u obvezi javne usluge ili slobodno na tržištu od istog ili bilo kojeg drugog opskrbljivača plinom koji je aktivan na maloprodajnom tržištu plina, pri čemu uvijek imaju pravo povratka s tržišnih uvjeta na javnu uslugu.Tekst: Osijek031.com
Foto: Pixabay.com/Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu
03-26-2021 01:43:17 pm :: blaki
Jel to ipak neki tanker sa američkim ukapljenim plinom stigao i isporučio plin Hrvatskoj? Baš razlog za radost u Osijeku, zar ne?

U ponudi 2 mužjaka, 2,...
UKLJUČI SE I UŽIVAJ SA...
Iznajmljujemo vise kom...
Na prodaju zenka Ameri...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:130

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Prolaz