Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Rad uz studij značajna je stavka velikog broja studenata osječkog Sveučilišta, posebice onih slabijeg materijalnog stanja. Obzirom da je hrvatska ekonomija prošle godine zbog koronavirusa pretrpjela velike gubitke, to se neminovno odrazilo i na potražnju za studentskom radnom snagom.

Tim povodom razgovarali smo s Tihomirom Milinovićem, rukovoditeljem Studentskog servisa, koji je naveo kako su prošle godine „studoši“ odradili 70 - 75% poslova u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu. Drugim riječima, četvrtina studenata manje je radila, za toliko je manje izdano ugovora i toliko je manje ukupno naplaćeno.

Milinović je istaknuo kako nije u svim mjesecima bio isti pad. Najveći je bio početkom 3. i 4. mjeseca kada je cijela zemlja ušla u lockdown te je gotovo sve zamrlo. Radili su samo studenti u IT sektoru i sektoru telekomunikacija, u call centrima i help službama, što je i razumljivo jer oni najveći dio svojih aktivnosti obavljaju online, od kuće i bez fizičkog kontakta. Studenti zaposleni kod tih poslodavaca radili su otprilike u sličnom obimu kao i prethodnih godina. Također, povećan je broj poslova vezano uz dostavu hrane, što su uglavnom obavljali studenti.

Lagani oporavak krenuo je u svibnju s popuštanjem mjera i otvaranjem društva, no nije došlo do očekivanog velikog odlaska studenata na rad tijekom turističke sezone u neku od jadranskih destinacija. Oni koji su otišli, radili su tijekom kraćeg vremenskog razdoblja, no njihov je broj, kaže Milinović, zanemariv.

Nakon sezone pojačale su se aktivnosti u uslužnim djelatnostima (kafići, trgovine), no uvođenjem novih epidemioloških mjera dosta toga ponovno je zamrlo. To je posebice došlo do izražaja u prosincu, u predblagdansko vrijeme, kada su studenti u velikom broju radili kao ispomoć, a izostao je i tradicionalni Božićni sajam gdje su također bili često angažirani.

Najveći problem za studente u ovom trenutku je, dakle, činjenica da su objekti uslužnih djelatnosti jednim dijelom zatvoreni, a drugi imaju smanjen obim posla pa im studentske usluge nisu potrebne. Također, broj studenata zainteresiranih za rad velik je jer nemaju obaveza na fakultetima, stoga nije čudno što je broj studenata zainteresiranih za rad znatno veći od broja poslova na raspolaganju.

Kada je riječ o predstojećoj turističkoj sezoni, već se javio popriličan broj poslodavaca s Jadrana i ti su oglasi objavljeni na stranicama STUC-a. Ipak, Milinović ističe kako nije riječ o sigurnim, konkretnim poslovima jer se ne zna kakva će biti sezona i kakve će biti potrebe za studentima. Na djelatnicima STUC-a je za studente ispregovarati što bolje uvjete rada, ne samo u financijskom smislu već i kada je riječ o uvjetima smještaja, prehrane, sudjelovanja poslodavaca u troškovima puta itd.

A što se cijene rada preko Student servisa tiče, odlukom nadležnog ministra minimalna satnica za posao u 2021. iznosi 26,56 kn za fizičke poslove; za administrativne poslove može se dobiti 40 kn, za prevođenje ili davanje instrukcija 50 kn itd.

Važno je napomenuti kako je još prije koronakrize Studentski servis uveo web servis koji studentima omogućuje izdavanje, odnosno preuzimanje ugovora bez dolaska u Studentski servis. Student može sam unijeti svoje osobne podatke, odnosno elektronički identitet te ispuniti i isprintati ugovor o radu. Važno je da to napravi prije početka obavljanja posla jer je to zakonska obaveza, da se izbjegne rad na crno.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Pexels.com/Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu

prodajem polovni plast...
Na prodaju dva zenska ...
Stenci ENGLESKOG BULDO...
Prodajem pčelinja druš...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:111

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Križanje