Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U više navrata posljednjih godina pisali smo o novom projektu financiranom iz EU fondova, a to je uvođenje javnih bicikala u sklopu osječkog gradskog prijevoza.

Koncept javnih gradskih bicikala, koje svaki građanin može iznajmiti i koristiti po uzoru na brojne druge gradove u Europi i svijetu, nikada nije zaživio u Osijeku, unatoč brojnim pokušajima u posljednjih 20-ak godina. No, čini se da gradska uprava ovoga puta misli ozbiljno kroz provedbu projekta e-mobilnost, izvještava Slavonska televizija.

Ukupna vrijednost projekta je 9,3 milijuna kuna, od čega 85% dolazi iz europskih fondova, a preostalih 15% je udio lokalne komponente, odnosno Grada. Plan je nabaviti ukupno 175 javnih bicikala, 125 mehaničkih i 50 električnih, s 25 stajališta raspoređenih po cijelom gradu i prigradskim naseljima Tenji, Višnjevcu i Josipovcu. Na samoposlužnim stanicama bicikl će se moći iznajmiti isključivo uz pomoć mobilne aplikacije.

Javni bicikli bit će osigurani od krađe, kaže Srećko Kukić, voditelj projekta. Naime, svaki bicikl ima u sebi ugrađeni GPS tako da će se u svakom trenutku znati gdje se nalaze, a tu je i tzv. geo-fencing, odnosno ograničenje korištenja bicikala izvan određenog područja. Drugim riječima, poželi li netko otići izvan područja grada, bicikl će se automatski zaustaviti i blokirati.

Samo korištenje bicikala neće biti besplatno, već će se plaćati putem iste aplikacije. No, taj će sustav biti integriran u sustav javnog gradskog prijevoza, što znači da će kupnja karte za javni prijevoz putem aplikacije omogućiti korištenje bicikala i obrnuto. U okviru projekta već je nabavljeno električno vozilo za prikupljanje, distribuciju i održavanje bicikala, a sljedeći korak je nabava samih bicikala, za što bi uskoro trebao biti potpisan ugovor.

Projektni partner je osječki GPP koji će voditi brigu o svim biciklima i održavati ih, a ujedno će biti zadužen i za održavanje stajališta, praćenje stanja na stajalištima putem videonadzora te za informatičku podršku kroz poseban software.

GPP će biti uključen i u sustav pametnog upravljanja prometom. U tu svrhu nabavit će se dron te će se uspostaviti nadzorno-operativni centar u okviru GPP-a, a bit će postavljene i metereološke stanice. Na taj način moći će se upravljati prometom, mijenjati autobusne rute kako bi se smanjile gužve te, posljedično, smanjiti onečišćenje zraka u gradu. Dakle, ako se vidi da je negdje nastala gužva, dron će izaći na teren te prenijeti informaciju nadzorno-operativnom centru koji će potom reagirati. Osim toga, iz centra će se putem GPS-a nadzirati javni bicikli.

U gradskoj upravi očekuju da će projekt biti u funkciji do kolovoza ove godine te kažu kako je ovo samo početak projekta sustava javnih bicikala jer se i u budućnosti planiraju prijavljivati za natječaje i nabaviti još bicikala. Obzirom da se program financira kroz ITU mehanizam, i ostali gradovi i općine uključeni u ITU mogli bi se pridružiti sličnom projektu što će olakšati dnevne migracije na širem području grada i to uz pomoć ekološki najčišćeg prijevoznog sredstva - bicikla.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Antonela Martinčević/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Povoljno se prodaje vi...
Dostupno zensko stene ...
Tražimo žene i muškarc...
DANAS ZA DRUZENJE U MO...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:131

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Križanje