Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vlada RH je početkom godine odlučila da će Osijek biti prvi 5G grad u Hrvatskoj, a potom je u veljači, u suradnji s teleoperatorom A1 Hrvatska i kineskom telekomunikacijskom tvrtkom Xiaomi, obavljeno i prvo testiranje 5G mreže u Osijeku, piše Glas Slavonije.

Sredinom ožujka trebao se održati veliki okrugli stol na kojem su predstavnici struke, teleoperatora, nadležnih ministarstava te građani i udruge trebali dobiti priliku da javno rasprave sva sporna pitanja vezana uz novu tehnologiju, no onda se dogodila epidemija COVID-19 i sve je stalo.

Na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća vijećnik Vedran Novokmet zatražio je da gradska uprava javno prezentira sve što se trenutačno događa oko implementacije i testiranja 5G mreže u Osijeku, a dogradonačelnica Žana Gamoš obećala je da će ta točka biti uvrštena na jednu od sljedećih sjednica Gradskog vijeća.

Gamoš, koja je i nositeljica projekta uvođenja 5G mreže u Osijeku, tvrdi kako smo još jako daleko od toga da Osijek postane grad u kojem će se 5G mreža koristiti u komercijalne svrhe, odnosno u smislu da građani imaju mobitel na 5G mreži. „Ono o čemu mi govorimo kada kažemo da je Osijek prvi 5G grad jest to da Osijek postaje prvi grad u kojem će se uopće raditi studije slučaja, odnosno grad koji će dobiti priliku da prvi uči i radi s 5G tehnologijom, koja je još daleko od komercijalne primjene. Mislim da je to za grad koji ima brojne IT tvrtke i elektrotehnički fakultet fantastična prilika. No, s druge strane, kao majka i građanka Osijeka, i sama razmišljam o svom zdravlju i zdravlju svoje djece, stoga sam se s gradonačelnikom Vrkićem dogovorila da uz HAKOM-ovo moramo imati i jedno neovisno istraživanje utjecaja na zdravlje. No za sada tehnologije još nema u Osijeku, nema ni testiranja, epidemija je sve usporila, pa nema ni potrebe za bilo kakvom kontrolom. O svemu ćemo transparentno izvijestiti javnost, jer nam je na prvom mjestu sigurnost građana“, izjavila je Gamoš.

Za testiranje su se odlučila tri mobilna operatora: Hrvatski telekom (HT), A1 Hrvatska i Tele2 Hrvatska. Sve tri tvrtke, kao i HAKOM, najavljuju i nastavak investicija i testiranja 5G tehnologija na privremenim frekvencijama na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, kao i sudjelovanje u implementaciji 5G mreže u Osijeku. Svi oni ističu da to nije komercijalni rad, nego funkcionalno pokrivanje koje će postati komercijalno kada se trajno dodijele dozvole za uporabu spektra za 5G mrežu. Dodjela frekvencijskih resursa za 5G trebala bi se održati na javnoj dražbi, i to najvjerojatnije u prvom tromjesečju 2021.

Inače, veliku buru u javnosti izazvala je nedavna odluka Gradskog vijeća Hvara kojom su vijećnici jednoglasno rekli "ne" 5G mreži i donijeli odluku da se obustavlja uvođenje te mreže na lokalnoj razini dok se ne dokaže da ta tehnologija nema negativan utjecaj na ljude i okoliš, i to neovisnom i nepristranom studijom.Tekst: Osijek031.com
Foto: Ivana Mandić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu

Iznajmljujem stan stud...
POMERANSKI spic stenci...
Nekorištena kožna torb...
Ona trazi njega sex 09...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:97

Registrirani online (1): Redakcija 031


Objektiv031

Kroz crveno