Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Top tema ovih dana u Hrvatskoj i u svijetu je ublažavanje mjera zaštite od epidemije koronavirusa. Već smo pisali o prijedlogu za otvaranje trgovina i ugostiteljskih objekata, a naveliko se radi i na planovima za povratak djece u škole, piše Jutarnji list.

Naime, ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija, aktivirat će se planovi za povratak djece u škole. U kojem će to trenutku biti, ovisi o epidemiološkoj situaciji i dogovoru Vlade i kriznog stožera međutim, čak i prema tom scenariju, u škole se do kraja školske godine neće vratiti svi učenici.

U školske klupe će najprije maturanti i učenici s teškoćama koji imaju pomoćnike u nastavi, a u svibnju bi se u klupe trebali vratiti i najmlađi učenici, oni od 1. do 4. razreda osnovne škole.

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izjavio je jučer da, obzirom na to da e-škola ide jako dobro, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i stožer misle da za neke učenike nije potrebno da se vraćaju u škole i da školska godina za njih može završiti i bez povratka u školske ustanove.

Premda još uvijek nisu poznati ni približan rok ni uvjeti po kojima će se djeca vraćati u škole, Ministarstvo je među ublaženim restrikcijskim mjerama predložilo da se najprije otvore znanstveni instituti i istraživački laboratoriji, a škole i fakulteti trebali bi se otvoriti za završne i diplomske ispite, osobito u slučaju kada se moraju provjeravati praktične vještine učenika i studenata.

Resorna ministrica Blaženka Divjak ovih je dana također potvrdila da će se obvezni ispiti državne mature polagati u terminima od 8. do 29. lipnja, a o potrebi pisanja izbornih ispita ove godine dogovarat će se s dekanima i Rektorskim zborom.

Divjak je nakon videokonferencije sa svojim europskim kolegama prošli tjedan izjavila kako polovica europskih država polovica europskih država namjerava otvoriti škole do kraja svibnja sukladno preporukama svojih epidemiologa i uz poštivanje prikladnih sigurnosnih mjera, pa, primjerice, stolovi u danskim vrtićima i školama moraju biti udaljeni najmanje dva metra, a u grupama ne smije biti više od petero djece.

Kako će se u hrvatskim školama provoditi mjere zaštite nakon povratka dijela učenika u klupe, hoće li djeca i nastavnici morati nositi zaštitne maske i rukavice, kako će se provoditi preporuka o socijalnoj distanci od najmanje dva metra, hoće li im se, kao u nekim europskim školama, mjeriti temperatura na ulazu u školske ustanove i koliko će se često dezinficirati školski prostori, samo su neka pitanja na koja, barem zasad, nitko nije dao službeni odgovor.

Većina škola u Hrvatskoj nema tako velike učionice da bi se mogao poštovati razmak od dva metra, a uz to najveći dio škola radi u dvije smjene. Uz to, prije planiranja bilo kakvog povratka vrlo je važno riješiti pitanje prijevoza učenika, za što nije dovoljno vratiti samo nedjeljni red vožnje. Postoji i strah da će povratkom u škole eskalirati stari problemi, a to je nedostatak organizacijsko-higijensko-sanitarno-tehničkih uvjeta, a u Zagrebu i dijelu Krapinsko-zagorske županije i oštećenih školskih prostora u nedavnom potresu.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Ilustracija


 Stranica prilagođena ispisu

Da li zelite posao na ...
Stenci JACK RUSSELL t...
Kvalitetne poduke iz ...
Na prodaju štenci nema...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:124

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Kino Urania