Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Danas je u potkrovlju rekonstruirane zgrade bivše austrougarske vojne pekare održana konferencija za novinare prigodom završetka projekta obnove Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog na kojoj je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš govorila o novim sadržajima i najavila početak rada Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara.

Gamoš je istaknula kako je projekt uređenja Stare pekare u osječkoj Tvrđi završen, a početkom veljače započinje provedba druge faze, početak rada Edukativnog i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara, odnosno započinje revitalizacija novih prostora i njihovo stavljanje u funkciju kulture i mladih. Stara pekara je naime prostor predviđen za korištenje udruga, organizacija i pojedinaca koji djeluju u području kulture, turizma, obrazovanja i različitih oblika kreativnog izražavanja.

Gamoš je dodala kako svrha i osnovni cilj imaju samo jedan predznak, a to je kultura i naša ciljana skupina su mladi, a tri osnovna cilja projekta su kreirati sadržaje, donijeti strategiju razvoja, te najbolji model upravljanja zgradom.

U skladu s funkcijom projekta, zamjenica gradonačelnika pozvala je ovom prigodom sve organizacije u kulturi, pojedince i umjetnike da se uključe u kreiranje sadržaja, strategije i modela upravljanja Starom pekarom kao kulturno-društvenim hubom u Osijeku. Pozvala je ujedno i one koji kroz kulturu žele ostvariti svoju novu poduzetničku priču, kao i turističke djelatnike koji tu priču žele spojiti s turizmom, te naglasila da su osnovni uvjeti korištenja prostora spremnost na suradnju s drugim organizacijama i kvaliteta ponuđenih aktivnosti.

Podsjetimo, u dijelu prizemlja i na prvom katu zgrade, u suradnji s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom uređeno je 15 namještenih soba s nekoliko ležaja u svakoj, a HFHS, kao neprofitna i nevladina organizacija te nezavisna asocijacija omladinskih hostela koja se bavi razvojem omladinskog turizma, preuzet će upravljanje smještajnim i ugostiteljskim kapacitetima Pekare.

U drugom dijelu prizemlja će se urediti veliki multifunkcionalni co-working prostor, dok će se na drugom katu smjestiti 11 prostora/“boksova“ za edukativne i kulturne aktivnosti u kojima će se odvijati suradnja sa zainteresiranim koji se odazovu javnom pozivu i udovolje zahtjevima kreiranja sadržaja i strategije u prostoru Stare pekare, dok se u potkrovlju nalazi velika multimedijalna dvorana s više od 150 mjesta za sjedenje, gdje će se održavati kongresi, skupovi i slično.

Pročelnica Upravnog odjela za programe EU Kornelija Mlinarević dodala je kako se javni poziv za iskazivanje interesa očekuje u ožujku, a već je poznato da u Staru pekaru ulaze Matica Hrvatska i Hrvatska glazbena unija kao stalni stanari. Dogovorena je suradnja s osječkim Sveučilištem jer u Gradu ovaj prostor vide kao praktikum Akademije za umjetnost i kulturu, FERIT-a, Ekonomskog fakulteta te Građevinskog i arhitektonskog fakulteta, ali i Osijek Software City-a.

Inače, vrijednost ovoga projekta iznosi 66 milijuna kuna od čega je 52 milijuna kuna financirano iz EU fondova, a njime je transformirana dugo zapuštena zgrada u multifunkcionalan, moderan prostor na kojemu bi mu mogli pozavidjeti i mnogi zapadnoeuropski gradovi.Tekst: Osijek031.com
Foto: Osijek.hr


Pročitajte i..
[FOTO i VIDEO] Danas je otvoren edukativni i informativni turistički centar mladih Stara pekara
Predstavljen službeni program otvorenja zgrade Stare pekare u Tvrđi
[FOTO] Otvorenje Trga V. Lisinskog i Stare Pekare početkom prosinca?
Trg Vatroslava Lisinskog i Stara pekara bit će dovršeni čak četiri mjeseca prije roka
[FOTO] Pogledajte kako izgleda novi Trg Vatroslava Lisinskog u Tvrđi
Projekt obnove Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog ulazi u završnu fazu
Radovi na Staroj pekari i Trgu V. Lisinskog napreduju predviđenom dinamikom
Radovi na zgradi Stare pekare i Trga Vatroslava Lisinskog napreduju po planu; završetak i prije roka
Projekt obnove Stare pekare i Trga V. Lisinskog predstavljen osječkoj akademskoj zajednici
Započeli radovi na obnovi Trga V. Lisinskog i Stare pekare
Početkom srpnja započinje projekt obnove Stare pekare i Trga V. Lisinskog u Tvrđi


 Stranica prilagođena ispisu

prodajem šivaču mašinu...
Na prodaju mužjak nema...
UKLJUČI SE I UŽIVAJ SA...
Tiffany stolica se pro...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:161

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Trg Ante Starčevića