Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Za razliku od nekih drugih slavonskih i hrvatskih gradova, u Osijeku se bilježe pozitivni trendovi u poduzetništvu, piše u najnovijem broju uglednog poslovnog časopisa BIZdirekt.

U prvih devet mjeseci 2018. godine broj novostvorenih subjekata (616) za 319 je veći od broja ugašenih subjekata (297), što potvrđuje pozitivnu poduzetničku klimu u gradu Osijeku. U prilog ovome govori i podatak da je 30. rujna 2017. bilo 7.740 nezaposlenih osoba na području grada, a u istom razdoblju ove godine 6.633 nezaposlenih, što je manje za čak 14%.

Kada je riječ o novim investicijama i zapošljavanju, ove je godine zabilježen pojačan interes poduzetnika za parcele u Eko-industrijskoj zoni Nemetin. U toj su zoni poslovanje već pokrenule tvrtke Inspecto i Messer Croatia plin. U prvoj fazi od 25 parcela Eko-industrijske zone Nemetin već ih je dvadeset pod ugovorom, a priprema se druga faza s dodatnih deset parcela. Treća faza slijedi nakon dodjele 36 ha zemljišta od strane države.

Grad Osijek opremio je parcele u zoni s kompletnom infrastrukturom. Jedna od olakšica koje poduzetnici EIZ Nemetin ostvaruju je pravo građenja uz godišnju naknadu od 1 kn/m² do isteka 36 mjeseci od sklapanja ugovora o pravu građenja. Osim toga, postoje i mjere za umanjenje kupoprodajne cijene građevinskog zemljišta, kao i mogućnost obročne otplate komunalnog doprinosa.

Grad je 1. ožujka 2018. raspisao Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora iz Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva u 2018. na području grada, kojim se provode mjere s ciljem jačanja konkurentnog nastupa poduzetnika na tržištu te podizanja razine poduzetničkih znanja i vještina. Korisnici potpore po Javnom pozivu mogu biti mikro, mali i srednji poduzetnici, isključivo trgovačka društva, obrti i zadruge. Jedan se poduzetnik može prijaviti za više mjera i ostvariti pravo na maksimalan iznos potpore do 70.000 kuna.

Od ukupno raspoloživih 2,15 milijuna kuna za ovu godinu, preostao je još iznos od 468.000 kuna koji će biti dodijeljen u sljedeća dva natječajna kruga, koliko ih je još planirano do kraja 2018. Za iduću godinu Grad planira dodatno povećati sredstva za ovu vrstu potpora.

Osim povećanjem sredstava za Program poticanja razvoja poduzetništva i aktivnim mjerama za poticanje zapošljavanja, gradska uprava stvara još bolje poduzetničko okruženje i drugim mjerama kao što su stvaranje preduvjeta za nastavak rasta IT sektora i pozicioniranje Osijeka kao vodećeg IT centra regije dovršenjem projekta IT park.

Novim projektom koji podrazumijeva izgradnju i opremanje IT parka/IT poslovnog centrastvara se novi, adekvatni i atraktivni poduzetnički prostor koji treba omogućiti privlačenje, rast i razvoj tvrtki iz IT sektora. Površina IT parka je 25.711 m2. U novoizgrađenom i opremljenom IT parku/IT poslovnom centru organizirat će se Akceleratorski programi i IT akademija (posebni projekti) koji će rješavati pitanja neadekvatne radne snage. Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja IT parka procjenjuje se na 18 milijuna kuna. Projekt je definiran kao strateški i odobreno je sufinanciranje 85% kroz projekt Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU).

Treba spomenuti i zajednički projekt Grada i Osječko-baranjske županije - izgradnja Gospodarskog centra - koji je procijenjen na 32 milijuna kuna. Od toga se u sklopu ITU-a, mehanizma Europske unije, sufinancira 15 milijuna kuna. Razvojni su ciljevi projekta povećati broj sajamskih priredbi, postati servis građana/udruga/obrta/tvrtki, povećati vidljivost Osijeka kao sajamskoga grada te samoodrživost.

Na kraju, prema izvješću Svjetske banke „Doing Business 2018.“ koje prati poslovne propise koji utječu na mala i srednja poduzeća u 190 zemalja svijeta, na rang-listi koja se odnosi na RH Osijek je u ukupnom poretku zauzeo visoko drugo mjesto. Od pet regulatornih područja, grad Osijek najbolji je u dva: uknjižba prava vlasništva i rješavanje trgovačkih sporova, zaključuje BIZdirekt.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Daniel Antunović, Teuta Stazić/Foto-arhiv031


 Stranica prilagođena ispisu
11-24-2018 07:26:36 pm :: akoide
Ovi što se iseljavaju iz Slavonije stvarno su neupućeni. Ovdje je, sudeći prema članku, sve tako izvrsno posloženo a ljudi odlaze. Štoviše i od milijun emigranata koji su protutnjali i još tutnje kroz Hrvatsku, niti jedan nije htio svojevoljno ostati tu, niti jedan.
Shar Pei stenci ostenj...
Čokoladni i crni štenc...
Na prodaju prvobirani ...
Otkupljujem neispravne...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:75

Registrirani online (): Nitko


Objektiv031

Bijeli oblaci