s Otvorenje Male slobodne knjižnice Elektrotehničke i prometne škole Osijek
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 01. 12. 2021.
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Udruga Kreaktiva...
Advent u Orahovi...
čet 02. 12. 2021.
Dani dobre knjig...
Kineziološki fak...
Ekonomski fakult...
Udruga Kreaktiva...
Advent u Orahovi...
pet 03. 12. 2021.
Dani dobre knjig...
Filozofski fakul...
Dječje kazalište...
Udruga Kreaktiva...
Advent u Orahovi...
sub 04. 12. 2021.
Motomrazovi u Os...
GČ Tvrđa: 27. Br...
Dječje kazalište...
Udruga Kreaktiva...
Advent u Orahovi...
ned 05. 12. 2021.
Osijek trči - I ...
Dječje kazalište...
Advent u Orahovi...
pon 06. 12. 2021.
Upisi u program ...
Projekt "Zl...
Udruga 106. brig...
Karate klub Osij...
Advent u Orahovi...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U srijedu 27. listopada 2021., u 9.00 sati svečano će se otvoriti Mala slobodna knjižnica ELPROS ispred Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj 3. Tako će škola obilježiti i Mjesec hrvatske knjige, slaviti Godinu čitanja i pridružiti se brzorastućoj zajednici malih slobodnih knjižnica Hrvatske. Elektrotehnička i prometna škola Osijek odlučila je još jednom iskoristiti i naglasiti važnost čitanja i pokazati vlastite sposobnosti, mogućnosti i kreativnost ovim neposrednim činom otvaranja zajednici i gradu kojem pripadamo.

Mala slobodna knjižnica zapravo je kućica u četvrti ili naselju u kojoj se nalaze knjige za slobodnu posudbu – knjige koje nisu uvedene u fond, za njih ne postoji iskaznica i posuđuju se i vraćaju na osobnu odgovornost onoga tko ih uzima. Pojavljuju se od 2009. u Americi, brzo se šireći po cijelom svijetu.

U Hrvatskoj postoje brojne male slobodne knjižnice, a odnedavno ih se intenzivno nastoji povezati u zajednicu. Njihov je cilj knjigu učiniti dostupnu svima, promicati čitanje, aktivirati zajednicu u kojoj živimo, promicati odgovornost pojedinaca i poticati na djelovanje u zajednici – brigu o nečem zajedničkom, učenje o vrijednosti čitanja od malih nogu, recikliranje, mogućnost zabave i učenja bez velikih materijalnih ulaganja.

Izradom baš ovakve kućice povezali smo sve navedene ciljeve i oslonili se na ono u čemu smo najjači – timski rad učenika i nastavnika. Preuredili smo stari televizor i povezali ga s vizualnim identitetom škole. Otišli smo i korak dalje dodavši funkcionalne elemente: učenik Danijel Krišto, tehničar za računalstvo (3tr1) uz pomoć nastavnice strukovnih predmeta Bojane Štulić, mag. ing. osmislio je i programirao sustav osvjetljavanja pomoću solarne ploče koji preko senzora reagira na pokrete pri biranju knjige i tako olakšava izbor čitatelja. Kućica će biti ispred Elektrotehničke i prometne škole u smjeni u kojoj škola bude radila taj tjedan.

U izradi i opremi kućice uz Danijela i nastavnicu Štulić sudjelovao je i nezaobilazni školski domar Marko Milardović kao tehnička podrška i knjižničarka Daliborka Pavošević koja je i pokrenula cijelu priču. Ravnatelj škole Antun Kovačić, dipl. ing. dao je potporu ideji i realizaciji.

Kućicu će popunjavati donacijama i otpisanim knjigama namijenjenim za sve uzraste, a o tome, kao i unošenju i iznošenju kućice brigu će voditi školska knjižničarka.

Ovakva će mala slobodna knjižnica biti izvrsna promidžba naše škole u bliskom okruženju te još jedan vidljivi znak našeg zajedničkog rada i života škole. Time razvijamo mogućnost na poticanje čitanja u svim oblicima i nastavljamo razvijati ideje kojima obogaćujemo razvoju području knjižnične, informacijske i medijske pismenosti.

Otvorenje će zasladiti još jednim rezultatom zajedničke suradnje učenika i nastavnika škole – keksima u obliku slova glagoljice. Ideju o izradi 3D oblika za kekse u obliku slova glagoljice iznijela je nastavnica Hrvatskog jezika Sandra Matijević, prof. na radionici o populariziranju glagoljice. Prihvatila ju je nastavnica strukovnih predmeta Gordana Ostrunić, dipl. ing. i potaknula sada već bivšu učenicu Maju Radovanović koja je 3D pisačem izradila oblike i isprobala ih, ispekavši kekse. Stranica prilagođena ispisu
Klavirski studio FORTI...
Dostupno novo leglo št...
Iznajmljujemo vise kom...
Ag potražuje djelatnik...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:115

Registrirani online (): Nitko