Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 27. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
IAESTE plaćena s...
sri 28. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
IAESTE plaćena s...
čet 29. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Muzej Slavonije ...
Kino Urania [29....
IAESTE plaćena s...
pet 30. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Osječki Volonter...
Kino Urania [29....
IAESTE plaćena s...
sub 31. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
SF Coffee House ...
Kino Urania [29....
Tufna: Halloween...
ned 01. 11. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Nova GISKO uslug...
Kino Urania [29....
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U organizaciji Udruge diplomiranih studenata Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Osijeku i Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek u petak, 6. prosinca 2019. godine, s početkom u 17.00 sati održat će se predstavljanje knjige Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić pod nazivom "Jeziku je svejedno". Knjigu će u prostoru Studijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek predstaviti autori te Domagoj Kostanjevac kao moderator.

Knjiga "Jeziku je svejedno" Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić kritički se bavi jezičnim ideologijama hrvatskog preskriptivizma (jezičnog hiperpropisivanja) odnosno ideološkim predodžbama i stavovima o hrvatskom jeziku, koji se u tzv. jezičnim savjetnicima promoviraju kao 'znanstveni' i 'neutralni', iako to nisu. Budući da prosječni govornici često ne prepoznaju ideološku prirodu jezičnih 'savjeta', prihvaćaju ih kao neupitan pogled na jezik i potom razvijaju jezičnu nesigurnost, strah od jezika, jednom riječju – šizoglosiju. Zbog toga se često i sami isključuju iz javnog diskursa. U razgovoru s autorima saznat ćemo kako se u lingvistici gleda na omalovažavanje i proganjanje govornika te što se u znanosti zna o 'pravilnom/nepravilnom jeziku', 'nelogičnim konstrukcijama' i 'jezičnom kaosu'.

Dr. sc. Anđel Starčević (1979) zaposlen je kao docent na Odsjeku za anglistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje drži nastavu iz engleske gramatike i sociolingvistike. Doktorirao je na temi hrvatsko-engleskog iseljeničkog bilingvizma u Kanadi, a bavi se kontaktom engleskog i hrvatskog jezika u Hrvatskoj i inozemstvu te jezičnim ideologijama i kritičkim pristupom jezičnoj politici i planiranju.

Dr. sc. Mate Kapović (1981) radi kao izvanredni profesor na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Napisao je preko 50 znanstvenih članaka, objavio tri i uredio dvije lingvističke knjige, među kojima i Čiji je jezik? (Algoritam, 2011), Povijest hrvatske akcentuacije (Matica hrvatska, 2015) te urednički The Indo-European Languages (Routledge, 2017). Osim sociolingvistikom i jezičnom politikom, bavi se povijesnom lingvistikom i akcentologijom (najviše slavenskom i indoevropskom), dijalektologijom te, općenito gledano, fonologijom i morfologijom.

Dr. sc. Daliborka Sarić (1979) radi kao viša lektorica na Odsjeku za romanistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje drži nastavu iz portugalske gramatike. Autorica je radova iz područja portugalske i hrvatske sintakse i semantike te suradnik u knjizi Hrvatsko-romansko-germanski rječnik poredbenih frazema (Knjigra, 2016). Najviše se bavi aspektologijom i jezičnim ideologijama. Članica je Centra za lingvistiku Sveučilišta u Portu. Stranica prilagođena ispisu

Na prodaju žensko šten...
Potreban nam je veći b...
Ponuda svih renomirani...
Zaštitni vizir za lice...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:105

Registrirani online (): Nitko