Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 20. 02. 2020.
Festival jezika ...
Proljetni popust...
Baranjsko Petrov...
Dani otvorenih v...
Antunovac: Škola...
pet 21. 02. 2020.
Festival jezika ...
Proljetni popust...
Baranjsko Petrov...
Dani otvorenih v...
Antunovac: Škola...
sub 22. 02. 2020.
Festival jezika ...
Proljetni popust...
Baranjsko Petrov...
Dani otvorenih v...
"Hodanjem d...
ned 23. 02. 2020.
Proljetni popust...
Baranjsko Petrov...
Dani otvorenih v...
pon 24. 02. 2020.
Art club Osijek:...
Proljetni popust...
Baranjsko Petrov...
Odjel za kemiju:...
uto 25. 02. 2020.
Art club Osijek:...
Proljetni popust...
Baranjsko Petrov...
Edunova: Besplat...
GČ Tvrđa: Bespla...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U petak, 12. travnja 2019., u 19.00 sati Muzej likovnih umjetnosti poziva vas na svečano zatvaranje te susret i razgovor s autorom Darkom Bavoljakom u sklopu njegove samostalne izložbe Izlozi.

U novoj seriji fotografija naziva Izlozi Darko Bavoljak prikazuje napuštene zagrebačke izloge, prostore propalih dućana i obrta i tako i sam stvara memorije prošlog, izgubljenog, možebitno i boljeg vremena na domaćem prostoru poharanom tranzicijom, lošim gospodarenjem ili pak možda samo već spomenutom neizbježnom mijenom. Time svoj rad svrstava pod novi fotografski žanr, popularan zadnjih godina, te nazvan 'ruins photography' ili 'ruin porn', koji se odnosi na fotografiju koja romantizira srušene, uništene, napuštene prostore, najčešće urbanističke prirode, a naslanja se na već ranije tendencije u starijim granama umjetnosti. Iz predgovora kustosice Ive Prosoli

Fotografije zagrebačkih izloga propalih i napuštenih dućana i obrta nastavak su i svojevrsna nadogradnja umjetnikovih ranijih ciklusa Budućnost (1994.), koji je dokumentirao ratom razorenu i napuštenu industrijsku baštinu, Putovanje (2014.) u kojem se putne panorame nižu kao prizori egzistencijalnog stanja, Dubrava (2016.) koji je dokumentirao grafitima devastirana pročelja zgrada te Žitnjak (2017.) gdje sama lokacija Galerije AŽ, točnije njezin ulaz i izlaz, postaje sadržaj rada. U svim navedenim ciklusima, jednako kao i u Izlozima, Bavoljakov pogled usmjeren je ka specifičnim lokalitetima koji emaniraju specifičnu atmosferu društvena trenutka.
Anita Zlomislić, Centar za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić

O autoru:
Darko Bavoljak rođen je 28. 3. 1961. g. u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti početkom osamdesetih, a prvu fotografiju objavljuje 1983. god u Poletu. Školovao se za filmskog snimatelja na Akademiji za kazalište film, i televiziju od 1984 do 1989.god. Tokom studija objavljuje fotografije u Poletu, Studenskom listu, Svijetu, Startu i mnogim drugim novinama i časopisima. Nakon studija snima dokumentarne i kratke igrane filmove između 1990 i 1992. god, a od 1990. se profesionalno bavi fotografijom.

Osim primijenjene fotografije, sudjeluje na mnogim skupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inozemstvu, od kojih je najznačajnija samostalna izložba fotografija ciklusa Budućnost koja predstavlja Hrvatsku fotografsku scenu na manifestacijama Fotodifusione 1994 u Torinu, na kojoj sudjeluju najznačajniji evropski muzeji i galerije specijalizirani za fotografiju.

2006. godine snima i režira dokumentarni film Golotinja, Majka i Umjetnost o Antoniju Gotovcu Laueru.

Izložba je prije Osijeka bila predstavljena u Centru za kulturu Novi Zagreb – Galerija Vladimir Bužančić, u Galeriji Makina, Pula te u Gradskom muzeju i galeriji Jastrebarsko. Nakon Osijeka predstavlja se u Galeriji umjetnina Split i Magyar Műhely Galéria, Budimpešta. Izložba se realizirala sredstvima Osječko-baranjske županije.

Kustos koordinator:
Valentina Radoš, viša kustosica MLU Stranica prilagođena ispisu