Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 18. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Plesni klub Kick...
HNK u Osijeku [1...
Klizalište na So...
Kino Urania [17....
sub 19. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Sajam vjenčanja ...
HNK u Osijeku [1...
"Hodanjem d...
Kino Urania [17....
ned 20. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Sajam vjenčanja ...
Dječje kazalište...
Centar osobne mo...
Kino Urania [17....
pon 21. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Centar za djecu ...
Info centar za m...
Dječje kazalište...
Kino Urania [17....
uto 22. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Centar za djecu ...
Humanitarna udru...
Dječje kazalište...
Kino Urania [17....
sri 23. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Centar za djecu ...
Dječje kazalište...
Kino Urania [17....
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[23.01.2018.] Grafičko-pjesnička mapa Alta bez mira Krunoslava Dundovića i Anđelka Mrkonjića u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku 26. siječnja u 12.00.

Grafičko-pjesničke mape predstavljaju specifičan, posebno zahtjevan oblik multioriginalnog umjetničkog objekta u kome se susreću, prožimaju i povezuju likovna (vizualna) umjetnost i pjesništvo, objelodanjujući i afirmirajući njihove duboke zajedničke korijene. Obično je to put što počinje pisanom riječju koja pronalazi svoj drugi oblik u slici, utisku koji postaje otisak.

26. siječnja u 12 sati, u osječkom Muzeju likovnih umjetnosti, akademik Tonko Maroević predstavit će grafičko-pjesničku mapu Alta bez mira dvojice autora, Krunoslava Dundovića, jednog od istaknutih hrvatskih grafičara mlađe generacije, i književnika, pjesnika i slikara Anđelka Mrkonjića. Poetička korespodentnost grafičkog znaka i vizualnost poetskog teksta objelodanjeni su u mapi usustavljenoj od 5 grafičkih listova, izvedenih u tehnikama akvatinte i otvorenog jetkanja, i 5 poetskih tekstova hipervizualne poezije.

U ovoj grafičko-pjesničkoj mapi dogodio se neuobičajen iskorak – pjesnik je napustio konture sadržaja pisane riječi, ona je postala crtana. Nastalo je pismo (ili "pismo") tajanstveno, osobno Mrkonjićevo i hermetično. Takvo kakvo jest, ono čudesno korespondira s grafikama Krunoslava Dundovića, koje s razlogom možemo nazvati skrivenim prostorima ili nepatvorenim horizontima, kako ih sam autor naziva. Na stranicama mape dogodit će se tankoćutan dijalog i međusobno prepoznavanje skrivenog i hermetičnog. Ovaj rijedak spoj, pretvoren u odnjegovan oblik, objekt i tekst svakako će proširiti vidno, mentalno i osjetilno polje onih koji tragaju za novim mogućnostima i vrijednostima.

Mapa, ručno tiskana i opremljena u nakladi od 30 numeriranih primjeraka, dimenzija 460x520x15mm, oplemenjena je i tekstom predgovora akademika Tonka Maroevića, eminentnog poznavatelja likovne umjetnosti i književnosti.

Mapa je objavljena u nakladi Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.
[17.01.2018.] Dani grafike manifestacija je u organizaciji Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku koja se 2018. godine održava po osmi put. U sklopu Dana grafike organizirane su izložbe i radionice koje za glavni cilj imaju prezentaciju i popularizaciju grafičkih tehnika i grafike uopće. Ove godine organizirane su dvije izložbe suvremene japanske grafike, škole generalno nepoznate u Europi, a od velike važnosti i utjecaja na svjetskoj likovnoj sceni. Izložba se ostvaruje posredovanjem Veleposlanstva Japana u Republici Hrvatskoj te će označiti početak proslave 25. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Japana i Republike Hrvatske, manifestacije koja se obilježava tijekom cijele godine.

Harumi Sonoyama, rođen 1954. godine, svjetski poznati litograf, pedagog, tiskar, nakladnik i promotor grafičkog jezika. Diplomirao je na tokijskom Sveučilištu Zokei 1972. godine. Od 1976. do 1978. godine stipendist je japanske Vlade za studije u inozemstvu (Europa i Sjedinjene Američke Države). U radu se najviše bavi litografijom, poznat po svojim serijama grafika Signe, Sortie de Couleur i d'encres. Serija Signe je niz od nekolicine grafika na kojima bijelo platno različitim nabiranjem stvara odnose svjetla i sjene. U ostatku svoga rada Sonoyama prenosi na grafičke listove instalacijske objekte koji nastaju kao takvi, prije reproduciranja u grafički medij. Izlagao je na brojnim izložbama u svijetu gdje osvaja i nagrade, a njegovi radovi pohranjeni su u nekoliko svjetskih muzeja. Hrvatskoj se publici imao prilike predstaviti dvaput, 2015. godine u Dubrovniku i 2017. godine u Zagrebu. Samostalna izložba Harumija Sonoyame održat će se u sklopu Dana grafike u prostorijama prizemlja MLU.

HAN17 je tokijska udruga grafičara s ograničenim brojem članova koji to mogu postati isključivo putem poziva ili natječaja. Svaki član bavi se jednom grafičkom tehnikom. Cilj udruženja je popularizacija i prezentacija suvremenih strujanja u umjetničkoj grafici i očuvanje tradicionalnih tehnika koje se prenose generacijama još od vremena Hokusaija i tradicionalne ukiyo-e škole, preko pokreta shin-hanga i sosaku-hanga do suvremenih metoda tiska. U tome se očituje specifičnost japanske grafičke škole – njegovanje tradicije duboko je ukorijenjeno u likovnoj umjetnosti, zapravo u japanskoj kulturi uopće. Ipak, u suvremenom likovnom jeziku japanske grafike osjetan je utjecaj zapadnjačke grafike. Taj utjecaj jest osjetan, ali nije sveobuhvatan budući da su svi umjetnici izrasli na duboko ukorijenjenim temeljima tradicionalne japanske grafike. Prvenstveno se Japanci razlikuju u bogatom koloritu i motivici te u principima i metodi izrade samih grafika, onim nevidljivim postupcima koji prethode konačnom umjetničkom djelu.

Umjetnici HAN17 koji izlažu: Shoichi Shibata, Shigeo Risho, Yoshikatsu Tamekane, Kimino Hagiwara, Sei Kato, Shu Ueno, Harumi Sonoyama, Masaaki Ohnuma, Takasuke Nakayama, Yoshie Uchida, Kiyoshi Akiyama, Yuko Sasai, Hisao Demise, Keikyo Nakajima, Kazuro Tanabe, Mineo Goto i Leon Zakrajšek

VIII. Dani grafike obiluju popratnim sadržajem. Dan nakon otvorenja, 26. siječnja 2018. obilježavamo Noć muzeja, tradicionalnu manifestaciju, koja će ove godine u Muzeju likovnih umjetnosti biti u znaku Japana i japanske kulture. Istoga dana, u podne, bit će predstavljena grafička mapa autora Krunoslava Dundovića. Tijekom veljače također su planirani popratni događaji, svi s ciljem popularizacije medija grafike. Svakoga utorka u veljači u Muzeju likovnih umjetnosti bit će održana predavanja pod vodstvom profesora UAOS i kustosa MLU. Veliki segment ovogodišnjih Dana grafike jesu edukativno-pedagoške radionice koje će se održavati svake srijede u MLU, osmišljene u suradnji s Lanom Skender. Voditelji radionica bit će studenti diplomskoga studija Umjetničke akademije u Osijeku koji će time steći i pedagoška iskustva, neophodna za njihovo pedagoško usmjerenje. Svakoga četvrtka u veljači bit će održana vodstva kroz postav izložbe. Stranica prilagođena ispisu