Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 25. 09. 2018.
Osječki pješački...
Kino Urania [20....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku [2...
Tjedan filantrop...
sri 26. 09. 2018.
Osječki pješački...
Kino Urania [20....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku [2...
Tjedan filantrop...
čet 27. 09. 2018.
Osječki pješački...
Hotel Silver: Ok...
Proslava Dana Gr...
HNK u Osijeku [2...
Tjedan filantrop...
pet 28. 09. 2018.
Osječki pješački...
Konzervatorski o...
Proslava Dana Gr...
HNK u Osijeku [2...
Tjedan filantrop...
sub 29. 09. 2018.
Osječki pješački...
13. Vinski Bor M...
Proslava Dana Gr...
Lug - dani sela ...
Donji grad: Hoda...
ned 30. 09. 2018.
Osječki pješački...
Miholjska regata...
Kompa neće prome...
Lug - dani sela ...
Lug: Okršaj Ljut...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U suradnji sa Umjetničkom Akademijom u Osijeku Muzej likovnih umjetnosti predstavlja skupnu izložbu triju autora / ilustratora Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka. Predstavljanje će se održati u utorak 17. listopada 2017. u 19.00.

"Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića, poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo „i“ u zagradi odnosi se prvenstveno na Matakovića, koga obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića, koga najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvoumljenja se može reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u Muzeju likovnih umjetnosti.

Kako se ove akademske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvorio Diplomski sveučilišni studij ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Naime, na novom su studiju Stanislav Marijanović i Dubravko Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Dražen Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne ilustracije i vizualnih komunikacija. Naravno, u spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni… Od mlađih autora, koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto.

Vratimo se s Akademije u Muzej. Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvjetljene novim prozorima-prizorima. Krenimo za autorima; Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih!"
Iz kataloga izložbe

 Stranica prilagođena ispisu