Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 24. 02. 2018.
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Festival ...
Kino Urania [22....
Filozofski fakul...
ned 25. 02. 2018.
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
SD Zrinjevac: 11...
Kino Urania [22....
pon 26. 02. 2018.
GPP Osijek: Mije...
Hrvatsko društvo...
HUP Reg. ured Os...
Kino Urania [22....
HNK u Osijeku [2...
uto 27. 02. 2018.
Dječje kazalište...
Hrvatsko društvo...
GISKO: Predavanj...
Kino Urania [22....
HNK u Osijeku [2...
sri 28. 02. 2018.
Dječje kazalište...
Hrvatsko društvo...
FFOS: Dan mobiln...
Kino Urania [22....
HNK u Osijeku [2...
čet 01. 03. 2018.
Dječje kazalište...
Hrvatsko društvo...
COBE Osijek: Pre...
Edunova: Besplat...
HNK u Osijeku [2...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U suradnji sa Umjetničkom Akademijom u Osijeku Muzej likovnih umjetnosti predstavlja skupnu izložbu triju autora / ilustratora Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka. Predstavljanje će se održati u utorak 17. listopada 2017. u 19.00.

"Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića, poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo „i“ u zagradi odnosi se prvenstveno na Matakovića, koga obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića, koga najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvoumljenja se može reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u Muzeju likovnih umjetnosti.

Kako se ove akademske godine na Umjetničkoj akademiji u Osijeku otvorio Diplomski sveučilišni studij ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Naime, na novom su studiju Stanislav Marijanović i Dubravko Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Dražen Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne ilustracije i vizualnih komunikacija. Naravno, u spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni… Od mlađih autora, koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto.

Vratimo se s Akademije u Muzej. Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvjetljene novim prozorima-prizorima. Krenimo za autorima; Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih!"
Iz kataloga izložbe

 Stranica prilagođena ispisu