Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 19. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Jesensko ispiran...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
pet 20. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Jesensko ispiran...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
sub 21. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Izviđački park D...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
ned 22. 09. 2019.
4. Baranjski Fer...
Pojačane mjere u...
Trg Ante Starčev...
Park kralja Petr...
Pučko otvoreno u...
pon 23. 09. 2019.
Dalj: Konferenci...
Tjedan filantrop...
GISKO Star Wars ...
Kino Urania: Kom...
Pučko otvoreno u...
uto 24. 09. 2019.
Edunova: Seminar...
Tjedan filantrop...
GISKO Star Wars ...
Pučko otvoreno u...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Drugi interdisciplinarni znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem Knjižna baština danas, koji će biti održan 6. i 7. studenog 2015., tematski se nadovezuje na prvi, Stara knjiga—kulturno-povijesno i znanstveno izvorište, organiziran 2013. godine.

Budući da je već prvi skup ukazao na brojne manje poznate fondove naših baštinskih ustanova i nužnost njihove valorizacije, Odjel za kulturologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku zajedno sa Zavodom za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Osijeku, Umjetničkom akademijom u Osijeku, Muzejom Slavonije u Osijeku i osječkom Gradskom i sveučilišnom knjižnicom ovogodišnji je skup posvetio spomeničkim riznicama ponajprije hrvatskih vjerskih institucija, osobito slavonskih, ali i onih u okruženju (Subotica, Novi Sad, Pečuh…). Riječ je o iznimno sadržajnim i do sada nedovoljno dokumentiranim knjižnim repozitorijima. Njihova raznorodnost i mnogobrojnost itekako su izazov suvremenim istraživačima u području društveno-humanističkih i interdisciplinarnih znanosti.

Skup Knjižna baština danas iščitava vrijednost i važnost stare knjige kao nezaobilaznog kulturno-povijesnog izvorišta za jezikoslovna, tekstološka, povijesna, društvena i druga kulturološka istraživanja. Skup je poziv na nova i ponovljena čitanja stari(ji)h knjižnih zbirki, koje vrlo često pričaju priče o svojim vlasnicima, korisnicima, kao i o vremenu u kojem su nastajale. Stoga su građe takvih zbirki dragocjene, suvremene i aktualne i nužno ih je čuvati i digitalizirati kako bismo ih spasili od zaborava.

To je zapravo i svrha ovog skupa: potaknuti obrazovne i znanstvene institucije u Hrvatskoj ali i u međunarodnom okruženju da očuvaju i istražuju bogate riznice ne samo vjerskih nego arhivskih i drugih baštinskih institucija. Također je cilj ovog skupa animirati hrvatske i strane istraživače na okupljanje fondovova samostanskih riznica kao ishodišta vjerskog, kulturnog i prosvjetnog života određene sredine, osobito riznica onih kultura koje su u neposrednom kontaktu. Ove godine uz hrvatske znanstvenike odazvali su se istraživači iz Slovenije i Srbije. Njihova izlaganja progovaraju o važnosti organiziranog i sustavnog prikupljanje knjižne građe, koja je još uvijek nedovoljno poznata široj javnosti, kao i o mogućnostima suvremenih elektroničkih medija koji će fondove i njihovo daljnje istraživanje približiti brojnim potencijalnim korisnicima. Knjižna baština spomeničkih riznica na taj način (p)ostaje dijelom kulturnog i znanstvenog nasljeđa.

Skup je prije svega namijenjen znanstvenicima (informatolozima, filolozima, knjižničarima, medicinarima, povjesničarima i drugima) koji bi sa svojih različitih polazišta proniknuli u staru knjigu i ukazali na njezinu slojevitost od samih početaka tiskarstva. S druge strane, on je adresiran i na bibliofile i svekoliko čitateljstvo, koje u staroj knjizi prepoznaje muzejski izložak i kulturno-povijesni iskon za proučavanje obitelji, vlasnika i čitatelja određene zbirke. Između ostalog, iz tih se fondova može rekonstruirati i povijest bavljenja knjigom.

Kako je vrijednost i važnost knjižnih fondova našeg kulturnog nasljeđa još uvijek nedovoljno istražena, nadamo se da će ovaj skup pridonijeti osvješćivanju šire javnosti o važnosti knjižne građe pohranjene u muzejima, arhivima i samostanskim knjižnicama.

Program:
 Stranica prilagođena ispisu