Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 15. 02. 2019.
GISKO: Izložba s...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Izložba p...
5. Osječki Love ...
sub 16. 02. 2019.
"Hodanjem d...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
Tennis Talents: ...
Centar osobne mo...
ned 17. 02. 2019.
San Francisco Co...
HNK u Osijeku [1...
pon 18. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
GISKO: Svečano u...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
uto 19. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
sri 20. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U sklopu projekta Dunav, Udruga za Zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek organizira novu školu u prirodi - edukativne radionice o nizinskim rijekama i problematici kanaliziranja rijeka, kao i njihovom utjecaju na život ljudi, biološku raznolikost i poplave šume pod nazivom – "Žive rijeke". Radionice su osmišljene po najboljim primjerima edukacijskih programa duž Dunavskog slivnog područja iz EU, a održat će se 02. i 04. listopada 2012. godine. Za potrebe edukacije izrađen je film, makete, oprema za analizu vode i radni listići. Programe su zajednički osmislili projektni partneri te vanjski stručni suradnici pedagozi i biolozi.

Interaktivne radionice započinju s edukativnim filmom "Srednje Podunavlje", nakon kojeg slijedi rad na dvije makete koje prikazuju rijeke od izvora do ušća, poplavna područja, ali i razliku između prirodnog i kanaliziranog toka rijeke, kao i razliku u biološkoj raznolikosti u navedenim područjima te posljedice kanaliziranja rijeka. Cijela priča se nastavlja terenskom nastavom u kojoj djeca na terenu uče o poplavnim šumama i njihovim stanovnicima. Stečeno znanje provjeravaju rješavanjem novih radnih listića o navedenim temama.

Dosad su radionice prošle dvije škole (OŠ Draž i OŠ Augusta Šenoe) te su reakcije učenika, kao i nastavnika, izvrsne. Nastavnici su ih okarakterizirali inovativnim, sadržajnim, zanimljivim i posebno korisnim iz razloga jer ovakav vid edukacije nisu u mogućnosti provoditi u svojim školama, ali i zbog prirode i životinjskih vrsta koje okružuju Zlatnu Gredu.

Radionice su razvijene u sklopu projekta Prekogranična zaštita Srednjeg Podunavlja - Dunav, koji se financira iz prekograničnog programa IPA Hrvatska – Mađarska, a provode ga Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Nacionalni park Dunav – Drava iz Mađarske i Javna ustanova agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima na području Osječko–baranjske županije. Projekt je započeo 01. rujna 2011. i traje do 31. prosinca 2012. godine. Stranica prilagođena ispisu