Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 19. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Jesensko ispiran...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
pet 20. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Jesensko ispiran...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
sub 21. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Izviđački park D...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
ned 22. 09. 2019.
4. Baranjski Fer...
Pojačane mjere u...
Trg Ante Starčev...
Dječje kazalište...
Pučko otvoreno u...
pon 23. 09. 2019.
Dalj: Konferenci...
GISKO: Literarni...
GISKO Star Wars ...
Kino Urania: Kom...
Pučko otvoreno u...
uto 24. 09. 2019.
Dječje kazalište...
Edunova: Seminar...
GISKO Star Wars ...
Pučko otvoreno u...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

POPUP vas poziva na otvorenje druge izložbe POPUP projekta Bajssek – biciklističke mape grada Osijeka mladog osječkog dizajnera Lea Vinkovića u petak, 25. svibnja 2012. godine u 19 sati u kreativno - izlagačkom prostoru POPUP-a – Sunčana ulica 16, Osijek.

Galerija 031: POPUP: Izložba Bajssek - biciklističke mape grada Osijeka
[Foto: Daniel Antunović][25.05.2012.]

POPUP projekt predstavlja alternativni kreativno-izlagački prostor čija je svrha predstaviti suvremene kulturne projekte, a glavni zadatak je oživjeti zapuštene gradske prostore. POPUP projekt je, nakon prve izložbe, krenuo s POPUP2 – izložbom Lea Vinkovića u novom kreativno – izlagačkom prostoru i novim biciklističkim pogledom na grad Osijek.

Izložba će biti otvorena od 25. svibnja do 28. svibnja 2012. u vremenu od 17:00 do 20:00 sati.

O projektu:

Projekt je nastao na Sveučilištu u Zagrebu u sklopu diplomskog studija Dizajna pri Arhitektonskom fakultetu.

Bajssek je ime projekta biciklističkih mapa grada Osijeka kojem je cilj oživjeti zaboravljene i nedovoljno iskorištene gradske punktove. Biciklističke mape su podjeljene na dvije rute - ruta kulture (K) i ruta rekreacije (R).

Rute su osmišljene kao edukacijske, nudeći 'stanice' na kojima će biciklisti moći upoznati i razgledati bogatu kulturnu baštinu grada, pretvarajući zapostavljene dijelove grada u zanimljive turističke atrakcije koje će doprinijeti jedinstvenoj promociji grada Osijeka i njegove turističke ponude.

Mape imaju ucrtane rute s označenim stanicama za razgledanje, naznačenim smjerom kretanja, te kratkim edukacijskim tekstom koji opisuje pojedinu građevinu ili spomenik. Kratki opis na mapama nudi osnovne informacije o objektu, kao npr: stilsko razdoblje kojem pripada, godinu izgradnje, ime arhitekta ili osobe zaslužene za podizanje građevine.

Svaka Ruta ima naznačenu dužinu te vrijeme potrebno za obilazak. Prilikom smišljanja naziva (brenda) projekta cilj je bio stvoriti jedinstvenu riječ koja se lako pamti, izgovara, te zvuči originalno i zabavno. Bajssek je proizašao iz lokalnog osječkog naziva za bicikl (Bajs), te starog naziva Osijeka (Essek) koji je nastao u vrijeme Austro-Ugarske.

O autoru:

Leo Vinković, rođen je 1986. godine u Osijeku. Školu Primijenjenih umjetnosti i dizajna, smjer grafički dizajn završio je 2005. godine u Osijeku. Nakon obrazovanja u Osijeku svoje školovanje nastavlja 2005. godine u Zagrebu na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, gdje je završio preddiplomski Studij 2009., te diplomski Studij dizajna 2011. godine - smjer Vizualne komunikacije. Veći dio fakultetskog obrazovanja bio je stipendist Mit dizajn studija iz Osijeka u kojem je nakon diplome i zaposlen. Sudjelovao je na izložbama, natječajima i radionicama, a 2008. godine nagrađen je Grand Prix-om (velikom nagradom) 43. zagrebačkog salona za rad grupe autora s Radionice dizajna interakcija u Splitu - javni prostor.

Pročitajte i...
Bajs + Essek = Bajssek


 Stranica prilagođena ispisu
05-22-2012 10:13:02 am :: Jedan_iz_mase
Iako je ovdje (http://www.osijek031.com/viewtopic.php?t=32413) već bilo dosta komentara, ja bih samo nadodao ovo:
ideja je odlična, zašto ne bismo popularizirali grad kao mjesto zdravog, ugodnog života, biciklizma - imamo najvažnij preduvjet (ravnica - nema žestokih uzbrdica), i dobrih staza. Još kad se spoje donjo- i gornjogradska šetnica, to će bit pjesma. Samo tu pjesmu još treba popularizirati i pogurati - i ovakvim projektima.

Jedino mi se ne sviđa ime projekta. Stranci neće znati pročitati Bajssek (sjećam se kad su strani komentatori za Hajduk na tv-u govorili Hađduk), a kao drugo ne vidim nikakav razlog da populariziramo mađarski ili njemački jezik (Essegg/Essek); to je nešto što je ovdje bilo nametnuto od Austro-ugarskih vlasti, nauštrb domaćeg, hrvatskog jezika. Imamo Osijek, a Essek je dio povijesti.

Dakle, umjesto dva 's' dovoljan je jedan. Bajsek. Ili potpuno novo ime.
05-22-2012 12:20:51 pm :: padobranac
Prije nego grad krene bilo sto od ovoga provoditi, bilo bi dobro da se vec jednom stave table s nazivima ulica, za pocetak ni mi domaci se ne snalazimo..
05-22-2012 12:23:03 pm :: padobranac
o potrebi da se po gradu rasporedi sto vise parkinga za bicikle da ne govorimo..
onih par po centru nije dovoljno..
05-26-2012 07:26:08 am :: zeros
Galerija 031: POPUP: Izložba Bajssek - biciklističke mape grada Osijeka
[Foto: Daniel Antunović][25.05.2012.]