Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 21. 11. 2019.
Dani Matice hrva...
Kino Urania: Rev...
FilmItLoud: The ...
Otvoreno kazališ...
Dječje kazalište...
pet 22. 11. 2019.
Dani Matice hrva...
Kino Urania: Rev...
FilmItLoud: The ...
Otvoreno kazališ...
Dječje kazalište...
sub 23. 11. 2019.
Dani Matice hrva...
Kino Urania: Rev...
FilmItLoud: The ...
Otvoreno kazališ...
Dječje kazalište...
ned 24. 11. 2019.
Dani Matice hrva...
Kino Urania: Rev...
FilmItLoud: The ...
Otvoreno kazališ...
Dječje kazalište...
pon 25. 11. 2019.
Dani Matice hrva...
Kino Urania: Rev...
FilmItLoud: The ...
Info centar za m...
Božićni tramvaj ...
uto 26. 11. 2019.
Dani Matice hrva...
Kino Urania: Rev...
FilmItLoud: The ...
Antunovac: Bespl...
Božićni tramvaj ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Pod sloganom “Grad mladih”, mađarski grad Pečuh od nedjelje službeno i ponosno nosi titulu ovogodišnje kulturne prijestolnice Europe.

Gotovo 20.000 ljudi, unatoč hladnoći, satima je pratilo spektakularan početak posebne godine u dvije tisuće godina dugoj (kulturnoj) povijesti ovog nevelikog grada na jugu Mađarske. Primjeran jednogodišnji program koji uključuje više od 350 programa (koncerata, kazališnih i plesnih predstava, izložbi, performancea...), nudi Pečuhu velike mogućnosti, ali stavlja pred grad i građane i ogromnu odgovornost, naglasio je, vidljivo zadovoljan i uzbuđen mađarski premijer Gordon Bajnai uoči svečanog otvorenja, na konferenciji za novinare kojoj se odazvalo više od 200 novinara, novinarskih i televizijskih ekipa iz Mađarskoj susjednih zemalja. Službena web stranica (www.pecs2010.hu) uživo je prenosila dio programa (od 18 do 19 sati), no ceremonija je potrajala do gotovo 21 sat.

Titulu je Pečuh, inače prvi mađarski grad s ovom titulom (koju dijeli s turskim Istanbulom i njemačkim Essenom), službeno od austrijskog Linza preuzeo 8. siječnja. Pokažu li se dostojni obnašanja ove dužnosti, Pečuh će, nadaju se organizatori, biti trajno upisan na kulturnoj karti Europe, pa i svijeta.

Pod povećalom Europe

Čak i pod povećalom međunarodne javnosti, Mađari mogu udružiti svoje snage kada je potrebno i kada im je nešto važno, napomenuo je premijer, naglasivši kako su zajednički interesi u takvim situacijama iznad osobnih, za razvitak i boljitak cijele države. Pečuški gradonačelnik Zsolt Pava obećao je Pečušanima, ali i svima koji u Pečuh dođu ove godine (a nadaju se da će se ta brojka mjeriti milijunima) da će svi građevinski radovi (kojih po središtu Pečuha ima uistinu mnogo) uskoro završiti. Projekti pokrenuti u sklopu programa uključuju i znanstveni i gospodarski napredak, svjesni su Pečušani.

“Bila je to duga, kvrgava cesta”, prisjetio se gradonačelnik Pava višegodišnjih priprema projekta, u koji je ukupno uloženo gotovo 43 milijarde forinti. Titula im je dodijeljena u Bruxellesu prije šest godina, koliko traju i pripreme za dodađaj u kojem će Mađarska pokazati svoje pravo lice i svoje prave, europske boje, a Pečuh će biti prozor u Mađarsku kroz koju će zavirivati cijela Europa, istaknuo je Istvan Hiller, mađarski ministar obrazovanja i kulture. Ključnom u realizaciji projekata i programa Hiller je istaknuo ulogu nevladinih organizacija. Bez svake od brojnih karika čvrstog i skladnog lanca, ne bi Pečuh mogao uspjeti u onom što kane: ponuditi kvalitetne sadržaje, ugodnu zabavu i toplu, prijateljsku atmosferu za sve koje iz ma kojeg kutka svijeta put dovede u ovaj grad.

Hrvatski doprinos

Kultura je nadrasla politiku, zadovoljni su naši mađarski susjedi, a Pečuh je dočekao svoj veliki dan, trenutak istine, naglasio je Pava, priznavši kako je to za njih bila prava pustolovina, Terra Incognita, no Pečuh je pred vratima velikog uspjeha, čime će naplatiti sav uloženi trud.

Nemala zasluga u tom pripada i Hrvatskoj, čiji je ministar kulture Božo Biškupić nazočio otvorenju, a predstavit će se i izložbom “Suvremeno hrvatsko kiparstvo”.

Iz nekoliko stotina programa, organizatori su istaknuli samo ponešto - poput Proljetnog festivala (od 15. ožujka), u čast klasične, ali i suvremene umjetnosti, potom Tjedan frankofonije (od 14. ožujka), Festival granica (u travnju), ugledna platforma za umjetnike amatere, Circus and Street Theatre Festival (od 9. srpnja), 15. međunarodni festival lutkarskog kazališta za odrasle (od 23. do 28. kolovoza) te još mnoštvo drugih sadržaja o čemu svi zainteresirani više mogu saznati na službenom portalu.

S obzirom na laskavost titule europske prijestolnice kulture, i mnogi je hrvatski gradovi priželjkuju. Vrijeme će pokazati hoće li se koji i naći na prestižnoj listi, koja je do 2016. već ispunjena.

Europa prepoznaje Osijek

S obzirom na višedesetljetno prijateljstvo i suradnju na gotovo svim poljima, poziv pečuškog gradonačelnika Zsolta Pave osječkom gradonačelniku Krešimiru Bubalu na svečanu inauguraciju nimalo ne čudi. Značajan doprinos ne samo zagrijavanju, nego i realizaciji mnogih projekta, Pečušanima su dale osječke kulturne institucije i udruge, što Grad Osijek, ali i Osječko-baranjska županija financijski podupiru. Iako je gospodarstvo prioritet, gradonačelnik Bubalo ističe da ne zapostavljaju ni sport pa tako ni kulturu, posebice u međunarodnoj suradnji, kako bi Europa prepoznala našu regiju. Osijeku je bitna hrvatska nacionalna manjina koja živi u Pečuhu, ali im je bitno, dodaje Bubalo, i uključiti Pečušane, kako mađarske, tako i hrvatske nacionalnosti, u kulturne projekt našeg grada, ponajprije Osječko ljeto kulture. Unatoč recesiji, neće gledati na svaku kunu, obećao je gradonačelnik.

Tekst: Narcisa Bošnjak/Glas-Slavonije.hr


 Stranica prilagođena ispisu
01-13-2010 09:09:49 am :: inspektormaska
lol skupila kokoš perje od pauna pa se šeta okolo i šepuri... eeee živote lutalico
01-13-2010 06:41:08 pm :: Frost
definitivno, definitivno, definitivno idem na neke od događanja Smile bit će zakon Smile
01-13-2010 07:19:15 pm :: W.M. Felt
Slučajni posjetitelj Pečuha grada kulture može primijetiti jednu od malih ali značajnih razlika između Osijeka i tog madžarskog prijatelja. Tamo je američki trovač Mekdonalds također u jednoj od najljepših zgrada u centru grada, no barem su ga natjerali da ružnu reklamu smanji na pristojnu veličinu i prilagodi bojama fasade (pa je ta reklama samo bijele i žute boje).

U Osijeku je pak u zgradi Mekdonaldsa i nekakvo kazalište, a smrad preprženih krumpirića te netom otopljene mesine osjeća se u širokom luku. Radi se o prvoklasnoj civilizacijskoj sramoti, a ako se već taj zagađivač ne može izbaciti iz te zgrade, bilo bi lijepo da ga se barem prisili da svoju propagandu prilagodi kulturnoj baštini Osijeka. Evo zadatka za novu gradsku vlast. Navodno postoje i nekakvi Konzervatori, no oni valjda otvaraju konzerve.

Također, da bi grad uopće mogao razmišljati o nekakvom kulturnom prijestolju, prvo bi morao prestati s praksom nasilničkog postavljanja nakaradnih političkih spomenika, kakav je onaj Starčevićev na trgu. Tu je nova gradska vlast također zašutila - nadali smo se brzom i efikasnom uklanjanju, ali eto zasad ništa.
01-14-2010 07:56:45 am :: mladunce
ajme, ne opet o tom spomeniku....