
Baranjski proizvođački tradicionalnih mesnih delicija predstavili su se ovog vikenda na sajmu
S klobasicom u EU koji je po deveti puta održan u istarskom
Sv. Petru u Šumi. Kao i svake godine u sklopu sajma se održavaju i
Dani hrvatskih kobasica i salama čiji sastavni dio je
najveće nacionalno ocjenjivanje kvalitete ovih proizvoda. S ukupno
194 uzorka ovogodišnje ocjenjivanje je bilo najveće do sada, a
20 renomiranih stručnjaka ocjenjivalo je kobasice i salame u jedanaest različitih kategorija.
Članovi
udruge Baranjski kulen -
OPG Matijević iz Suze, OPG Stanković iz Belog Manastira, OPG Stojković iz Jagodnjaka i Belje plus poslali na ocjenjivanje svoje odabrane
kulenove seke i osvojili ukupno
pet zlatnih medalja od kojih su dvije pripale
Belju.
Tri zlatne medalje su osvojene i u kategoriji
slavonskih kobasica (Belje, OPG Matijević i OPG Stojković) pa su baranjski proizvođači pokazali ujednačenost
visoke kvalitete u svim tradicionalnim suhomesnatim proizvodima koje imaju u svom asortimanu.
Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen i direktor Baranjke, pogona za proizvodnju
tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Belju, istaknuo je ovo kao
veliki uspjeh svih baranjskih proizvođača te dodao: „
Naše ovogodišnje sudjelovanje na sajmu S klobasicom u EU, najuspješnije je do sada. Osvojenim zlatnim medaljama smo potvrdili da je Baranja iznimna eno-gastro destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao što je to Istra na moru. Suradnja s partnerima u Istri nam je jako važna i otvara nam brojne nove mogućnosti i u promociji i u plasmanu baranjskih proizvoda. Zahvaljujući podršci Osječko-baranjske županije u prošloj godini smo pokrenuli nekoliko novih projekata vezanih uz Baranjski kulen koje planiramo nastaviti i u ovoj godini.“
Baranjskim proizvođačima
Hrvoju Matijeviću, Slobodanu Stankoviću i Miloradu Stojkoviću ovaj sajam je
važna prilika za predstavljanje i prodaju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Istri te uspostavljanje poslovnih kontakata za turističku sezonu. Kako ističu ove godine je potražnja bila jako dobra pa računaju da će tako biti i tijekom cijele godine, kako na Jadranu, tako i kod kuće u Baranji.
Sajam
S klobasicom u EU ove je godine posjetilo
nekoliko tisuća ljubitelja tradicionalnih domaćih proizvoda čija je ponuda zauzela cijeli gradski trg, a Sv. Petar u Šumi je bio pravi „
grad od kobasica“ s brojnim događajima i eventima vezanim uz kobasice.
Tekst i foto: Udruga Baranjski kulen