Filozofski fakultet Osijek: Festival znanosti [2022.]
Ovogodišnji
Festival znanosti u Osijeku nudi cijeli niz zanimljivih sadržaja. Među ostalima je plesni performans „
Kinetic art: linija života“, te prateća pokazna radionica terapije pokretom i plesom, kao dio kreativnih terapija koje predstavljaju neobičan spoj umjetnosti, filozofije i rada na integraciji tijela i psihe. Plesni performans i prateća radionica terapije pokretom i plesom održat će se na
Filozofskom fakultetu u Osijeku,
3. svibnja 2022., u
18.00 sati (Svečana dvorana 39, 1. kat).
„
Sve je počelo prije dvanaestak godina, kada sam se pitala na koji način filozofija i umjetnost pomažu u nadvladavanju svakodnevnih problema? Nude li i filozofija i umjetnost mjesto prijeko potrebnog mira, promišljanja i kreativnosti kojih danas imamo sve manje, a koje nam pomažu podnijeti egzistenciju, istinu, ponekad teško svarivu i prevladati pesimizam? Osnažuju li naše duhovno, fizičko i mentalno zdravlje?”, pita se
Darija Rupčić Kelam, docentica na
Filozofskom fakultetu u Osijeku i idejna začetnica ovog zanimljivog spoja.
Filozofija i umjetnost nisu stvari dokolice, već preko potrebni alati za pronalaženje smisla života u ovim izazovnim vremenima kada smo napadnuti lošim vijestima i kada nemamo snage pronaći održiva rješenja. „
Počela sam tako da sam htjela studentima filozofije pokazati da postoje različiti načini kako filozofija pomaže u praksi, a onda proučavajući filozofe (Platona, Kanta, Hegela, Nietzschea) i povezujući se s plesačima i Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, shvatila sam da zajedno možemo stvoriti kreativne prostore gdje se možemo osnažiti, i mentalno i fizički, za mišljenje i djelovanje.” Tako su nastale radionice plesa u Osijeku koja su zasnovane na terapiji plesom i pokretom koje su počele još četrdesetih godina 20. stoljeća u Americi i Europi, a koje kao pristup istovremeno obuhvaćaju tjelesno i psihoemocionalno iskustvo osobe. Naime, svi žurimo pritisnuti obvezama i taj pritisak i teret svakodnevice utječe negativno na naše zdravlje. „
Da se opustimo koristimo ekrane (računala, mobitele, TV) koji nam ne pomažu da otkrijemo što bismo mogli drugačije. Ovom radionicom želimo osluhnuti sebe, osjetiti i ojačati se za pronalaženje načina kako poboljšati svoj i živote naših bližnjih,” rekla je Rupčić Kelam.
Plesni performans na tekstove filozofa Nietzschea izvest će Martina Terzić, plesna umjetnica i apsolventica Neverbalnog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu. Uz njezinu izvedbu, tekstove će čitati studenti Odsjeka za filozofiju, Filip Pavić i Kristina Lovrenović. Nakon toga će slijediti pokazna radionica terapije pokretom i plesom na temu „Život” koju će voditi Darija Rupčić Kelam i Sanela Janković Maruši, plesna umjetnica, pedagoginja i terapeutkinja (Akademija za umjetnost i kulturu, Osijek). Cilj radionice je, kroz pokret i plesnu interpretaciju linije života osvijestiti vlastiti život, uspone i padove, i osmisliti kako integrirati ove elemente u cjelinu.
Darija Rupčić Kelam provela je slične radionice u suradnji s
plesnim klubovima Fenix, Shine i Illusion iz Osijeka.