
Dok je nekada u prošlosti većina ljudi živjela od
obrade zemlje, danas nas sve više
sjedi za radnim stolovima.
Elektronički uređaji, vozila i svakakve vrste
mašinerije koje
štede radnu snagu pridonijele su
sjedilačkom načinu života. Dodajte tome široku paletu
nezdravih prehrambenih opcija koje se često nalaze u uredima i oko njih, i imate recept za
loše zdravlje.
No,
loša prehrana ne utječe samo na naše zdravlje, ona može utjecati i na naš radni učinak tako što negativno utječe na
koncentraciju i razinu energije te uzrokuje
razdražljivost, frustraciju i nestrpljivost. Jedno istraživanje pokazalo je da su zaposlenici koji su sudjelovali u
wellness programu koji je uključivao programe ishrane rezultirali većom produktivnošću — “
približno jednakom dodatnom produktivnom radnom danu mjesečno za prosječnog radnika”.
Svi znamo da bismo se trebali '
hraniti uravnoteženu prehranu i redovito vježbati', ali to je
lakše reći nego učiniti kada imate devet sati radnog dana, nemate vremena za pauzu za ručak, dvosatno putovanje na posao i život kod kuće koji morate uklopiti u 16 budnih sati. Ovaj članak sadrži nekoliko
praktičnih savjeta o tome kako poboljšati svoju prehranu na poslu, uključujući male, ali značajne promjene navika i uvod u '
pažljivu prehranu'.
Ne preskačite obroke
Važno je da
ne preskačete obroke i da ne ostavljate previše vremena između
zdravih zalogaja jer će vam
glukoza pasti, što
otežava koncentraciju i veća je vjerojatnost da ćete se
prejedati ili jesti pogrešne stvari prilikom sljedećeg obroka.
Ukoliko zbog natrpanog rasporeda nekad
ne stignete kod kuće pripremiti
kvalitetan obrok za ponijeti na posao, dobra stvar je što u nekim trgovinama imate u ponudi razne kuhane obroke, primjerice u Sparu. Za organiziranu kupovinu zdravih namirnica možete od kuće prelistati online
Spar katalog, ili neki drugi.
Preskakanje obroka ima niz negativnih učinaka:
- Vjerojatnije je da ćete se prejedati u drugim trenucima
- Vjerojatnije je da ćete se udebljati
- Negativno utječe na raspoloženje
- Koncentracija pati kako šećer u krvi i energija opadaju
Najvažnije je da
ne preskačete doručak. Zbog toga postajete osjetljiviji na debljanje i povećavate rizik od ateroskleroze, bolesti srca, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, pretilosti i visokog kolesterola.
Izgradnja rutine
Dio razloga zašto padamo u loše navike je taj što ne planiramo i ne gradimo zdravu rutinu ili jednostavno dopuštamo da naš plan bude 'što god je najlakše' (a to obično znači nezdravo). Izgradnjom rutine, spremni ste za obroke i izbore sa zdravijim opcijama, bilo da je to domaći obrok ili kažete ne kolaču. I, što je još važnije, odluke o prehrani donosite prije nego ogladnite.
Ostanite hidrirani
Dehidracija na poslu može dovesti do slabe produktivnosti, smanjenih kognitivnih sposobnosti, sporijeg vremena reakcije, pa čak i morala. Stoga je važno ostati hidrirani, ali to biste trebali pokušati učiniti pijući vodu, a ne zašećerene ili kofeinske napitke jer mogu imati štetne nuspojave kao što su dehidracija, hiperglikemija i poremećaj sna.
Zdrave grickalice
Dok mnogi ljudi pokušavaju izostaviti grickanje među obrocima, pregristi
zdravu namirnicu može pomoći u održavanju razine energije tijekom dana. Glad može biti
smetnja na poslu i mnogi od nas postaju plijen automata sa
slanim, slatkim i masnim grickalicama. Ali postoje
zdrave grickalice koje će također podići vaše raspoloženje i produktivnost.
Dakle,
koji je dobar međuobrok za posao? Jedite
orašaste plodove i sjemenke, voće i povrće - na primjer, mrkva, paprika, celer, pa čak i mahune su izvrsni zalogaji.