
Učenici završnih razreda
kuharstva i slastičarstva te
turističko-hotelijerski komercijalisti koji slušaju kuharstvo sa slastičarstvom
Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek recikliraju hranu. U sklopu horizontalnih načela prosjekta
VIRTUS – Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti KK.09.1.3.01.0020 provodi se edukacija
Recikliranje hrane.
Riječ je o školskom projektu „
Ne bacaj hranu!“ koji uključuje predavanja i radionice posvećene smanjenu otpada od hrane, ne samo kao globalnom problemu današnjice, već i problemu s kojim se svakodnevno susrećemo kod kuće, ali i u školskim praktikumima. Dva kruga predavanja su odrađena, a otpočeli smo s radionicama u školskim praktikumima kuharstva i slastičasrtva u kojima učenici s nastavnicima struke osmišljavaju i pripremaju jela od ostataka hrane.
Naučili su kako je problem bačene hrane, globalni problem te kako se ne baca samo hrana nego se
uzaludno troše resursi koji su doveli do proizvodnje hrane. Kako planirati kupnju, kako čitati oznake trajnosti, slagati jelovnike i objasniti naziv pojedinoga jela, pripremati hranu, spremati ju, skladištiti namirnice i čuvati ih teme su koje su usvojili tijekom predavanja. Na temelju svih tih informacija, osmislili su različita jela i slastice od ostataka u kuhinji, koje se dokumentiraju te će recepti biti dostupni u digitalnoj brošuri. Istovremeno se provodi i istraživanje koliko se hrane baca u praktikumima RCK Ugostiteljsko-turističke škole.
Tekst i foto: Regionalni centar kompetentnosti