Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek i stručnjaci za obrazovanje
Algebra d.o.o., u okviru projekta
RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva UP.03.3.1.05.0006, koji sufinancira
Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, tijekom prosinca i siječnja organizirali su i proveli radionice za izradu
šest novih neformalnih programa obrazovanja odraslih.
Neformalni programi ciljano su usmjereni na stjecanje
novih znanja i vještina koje omogućuju jačanje profesionalnih kompetencija u sektoru turizma i ugostiteljstva. Programi su u potpunosti usmjereni na
ishode učenja.
Prethodno je provedena analiza tržišta koja je ukazala na
nepostojanje specifičnih vještina i znanja koje su potrebne našoj regiji.
Ovom smo prilikom okupili respektabilan broj nastavnika, stručnjaka iz pojedinih područja, ali i gospodarstvenika/poslodavaca/djelatnika koji godinama posluju/rade u područjima u okviru kojih smo kreirali obrazovne programe koji su sada izrađeni i uobličeni u formu pod nazivima: Priprematelj tradicionalnih slastica Hrvatske na moderan način, Poznavatelj vina, Ponuditelj gastro suvenira, Pivski sommelier, Voditelj turističke destinacije te Kuhar jela slavonsko-baranjske kuhinje.
Tijekom radionica najviše pozornosti je plijenio
Pivski sommelier, inovativan program obrazovanja odraslih, izrađen prema najnovijim tržišnim trendovima, koji je zaslužio započeti provedbu u Osijeku, gradu s
najdužom pivarskom tradicijom. Na kreiranju obrazovnog programa surađivali su stručnjaci koje se bave proizvodnjom craft piva, osobe koje poslužuju pivo u svojim ugostiteljskim objektima, profesori s
Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, kao i nastavnici
RCK UTŠO i škola partnera.
Svi neformalni programi obrazovanja odraslih, odlična su baza za ciljano stjecanje vještina i kompetencija prilagođenih društvu i tržištu rada koji se brzo mijenjaju stoga se nadamo velikom broju polaznika. Trenutno se provodi faza izrade nastavnih materijala, nakon čega slijedi postupak pilot provedbe.
Tekst i foto: RCK UTŠO