Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Drugi dan Kreativne riznice proslavlja Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 54099
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 23.04.2021. 13:29 
Naslov:  Drugi dan Kreativne riznice proslavlja Dan planeta Zemlje i Dan hrvatske knjige
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Kreativna je riznica u četvrtak, 22. travnja 2021. otvorila svoja virtualna vrata online prijenosom svim pratiteljima i svojim kreativnim programom obilježila Dan planeta Zemlje te Dan hrvatske knjige. Organizatori su naglasili kako je Kreativna riznica popularizacijski simpozij kreativne industrije koji se od 2015. godine održava na Ekonomskom fakultetu u Osijeku te svojim raskošnim programom pridonosi širenju područja kreativnog djelovanja, a posjetiteljima – online pratiteljima, pruža nova znanja, potiče na kreativnost te predstavljanjima kreativaca donosi i kulturne sadržaje iz svih sektora kreativne industrije. Ovogodišnja tema podsjeća na stvaralaštvo Julija Knifera, cijenjenog umjetnika Osijeka i jednog od najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća proteklog iz Osijeka. Prepoznatljiva kontinuirana forma Kniferovih meandara poveznica je na jednolično vijuganje zavojitog korita rijeke koja prepreke na svome putu zaobilazi i tako prilagođava prirodnom impulsu rasta i napretka. Meandrirana kreativnost tematski prožima sve programe Kreativne riznice koja 2021. godine ima za cilj propitivati i popularizirati različita organizacijska rješenja heterogenih kreativaca. Takvim konceptom Kreativna je riznica udružila 12 kreativnih područja i prikazala ih iz vizure višediscipliniranih projekata kojima se udružuju humanistička, društvena, tehnička i umjetnička područja. Poruka je ovogodišnje Kreativne riznice da se procesom meandriranja ostvaruje visok stupanj kreativnosti, a populariziranjem takvog principa doprinosi se inovativnom potencijalu društva. Popularizacijski simpozij Kreativne riznice inicijacija je Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Andizeta – Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji, te Filozofskog fakulteta Osijek i Akademije za umjetnost i kulturu kao suorganizatora.

Drugi dan Kreativne riznice i Meandrirane kreativnosti donio je 13 različitih sadržaja među kojima su uz okrugli stol o strategiji kreativne industrije, predstavljani kreativni projekti, multimedijska izlaganja, radionice i izložba te na završetku dana i panel-diskusije te koncertno čitanje književnog teksta. Na programskim je sadržajima sudjelovalo oko 30-ak izlagača te 20 rizničara (studenata-volontera).

Prva radionica ovogodišnje Kreativne riznice održana je pod naslovom Inovacijski pristup učinkovitom učenju, a predvodile su je Dora Radl Ćućić (učiteljica Edukativnog centra u Osijeku) i Ljubica Stantić (osnivateljica Edukativnog centra u Osijeku). Na radionici su se na kreativan i inovativan način prikazale tehnike učenja i pamćenja nastavnog gradiva. Izlagačice su pojasnile kako primjena takvog načina nastave omogućuje skladan unutrašnji razvoj cjelokupne osobnosti djece i mladih, čime se ostvaruju postignuća koja istodobno razvijaju logičko-racionalna i kreativno-intuitivna razmišljanja.Okrugli stol na temu Promišljanje strategije kreativne industrije vodila je Irena Mikulić (PRONI Centar), a o budućim strategijama kreativne industrije razgovarale su osobe s potvrđenim doprinosima razvoju kreativne industrije Republike Hrvatske: Sanja Vuković (direktorica PRONI centra), Danijela Klobučar (voditeljica Odsjeka za kulturu grada Osijeka), Ivan Kristijan Majić (organizator niza kulturnih i turističkih programa i manifestacija), Romana Lekić (Edward Bernays), Ivana Nikolić Popović (Hrvatski klaster kulturnih i kreativnih industrija) i Josipa Mijoč (Ekonomski fakultet u Osijeku). Razmjenjivala su se mišljenja i ideje o kreativnoj industriji kao mjeri razvijenosti gospodarstva te o njezinu institucionaliziranju u Hrvatskoj. Sudionici su zaključili kako je kreativnu industriju ključno strateški promišljati te da uspješnost strategije ovisi o broju uključenih sudionika kao i o sposobnosti predviđanja.

Ivana Nikolić Popović (Hrvatski klaster kulturnih i kreativnih industrija) predstavila je projekt Kreativni gradovi kojemu je cilj naglasiti da u globaliziranom svijetu, pod utjecajem novih tehnologija, gradovi i države pojačano rade na dostizanju uloge glavnih nositelja socio-ekonomskog razvoja. U procesu privlačenja pozornosti i u kompetitivnim okruženjima, napominje kako je razvoj identiteta neophodnost kroz koju pojedine destinacije otkrivaju svoje autentične vrijednosti, razvijaju konkurentnu jedinstvenost te prepoznatljivi imidž. Također ističe kako se konkurentska prednost održava i razvija uključivanjem svih sudionika društva, u participativnim modelima suradnje i uz pametna rješenja.

Genotop meandra prvo je multimedijsko izlaganje ovogodišnje Kreativne riznice u kojemu su ravnopravno udruženi tekst i slika. Kao sinteza dvaju umjetničkih medija Genotop meandra propitao je supostojanje fotografije i teksta u temeljnoj temi prenesenoj motivom ruku triju žena kroz plesne pokrete dlana i prstiju. Umjetnice su u svojoj multimedijskoj izložbi životnu rijeku povezali s obiteljskim, ali i arhetipskim naslijeđem te kolektivno dostupnim spoznajama upisanim u znanost, kulturu i umjetnost. Autorice Milica Lukić (Filozofski fakultet Osijek) i Lana Šuster (voditeljica Knjižnice Filozofskog fakulteta Osijek) približile su pratiteljima Kreativne riznice meandar ruku koji je u svome toku repetitivan horizontalnom i vertikalnom osi te takvim ponavljanjem formira križ kao simbol čovjeka i njegova života, u doslovnom i metaforičkom smislu.Verica Kovač (Udruga hrvatskih kreativnih amatera) u svojoj je radionici Meandar od oblutaka s glagoljskim slovima prikazala oslikavanje glagoljice na kamenim oblutcima koji se zatim slažu u meandar. Kolažiranjem oslikanih oblutaka autorica je oblikovala rijeku – prepoznatljivi likovni izraz osječkog umjetnika Julija Knifera, ali i prepoznatljive murale meandrirane glagoljice kojima je oslikan Ekonomski fakultet u Osijeku.

Vrt u istraživanjima multimedijsko je izlaganje Dine Krupića (Filozofski fakultet Osijek) u kojemu je autor pojasnio kako se virtualna realnost može upotrebljavati u psihologijskim istraživanjima kao i u psihoterapijske svrhe.

Multimedijsko izlaganje održala je i Romana Lekić (Edward Bernays), a pod nazivom Tajne labirinta povezanosti. Labirinti su predstavljeni kao drevni simboli, ali i obrasci moći pomoću kojih se preusmjerava energija, stvara se ravnoteža i postiže iscjeljivanje tijela i duha. Sudionici su se upoznali s pojmom arhetipske energije velike majke koja se zvala Majka Mokoš (praslavenska mitologija) te su uz crtanje labirinta naučili drevni jezi arhetipskih signala.

Multimedijska izložba Sanja Račić, bivše urednice i novinarke HRT-a, donijela je uvid u bogatu kolekciju ukrasnih predmeta nastalih tijekom posljednjih pet godina. Izložba je održana pod nazivom Allunga kojim je autorica imenovala svoj brend masivnog nakita u jarkim bojama, izrađen od raznovrsnih materijala. Virtualna izložba obuhvatila je četrdesetak autorskih uradaka Sanje Račić čime je prikazano autoričino suverenost u bojama i izričajima

Vlatka Lemić (Središnji ured za arhivsku građu Sveučilišta u Zagrebu i ICARUS Hrvatska) predstavila je projekt Oni žive – dokumentiranje studentskog života. Projekt dokumentaristički prikazuje studentski način života od kraja Drugog svjetskog rata do danas te oprimjeruje načine života u studentskim domovima, kulturne navike, slobodno vrijeme studenata, njihovu političku i društvenu angažiranost. Vlatka je Lemić istaknula kako je projektni cilj poticanje studentske populacije da sudjeluje u razumijevanju i zajedničkom kreiranju suvremene umjetnosti.

Inovacije u sektoru dizajna projekt je Jelene Havelke (Havlkadesign) kojim je Jelena Havelka otkrila inovacije iz područja dizajna s posebnim osvrtom na prostornu organizaciju i navigaciju kao ključne elemente u projektiranju interijera. Posebna zanimljivost ovog izlaganja svjetska je priznatost autorice Jelene Havelke, direktorice višestruko nagrađivane tvrtke Havelkadesign u kojoj je proizveden širok raspon rješenja na rezidencijalnim i komercijalnim projektima, od koncepta do realizacije.

Prvi koncert ovogodišnje Kreativne riznice održan je pod nazivom Meandrirana glazbena meditacija, a izveo ga je srednjoškolski gudački orkestar pod vodstvom voditeljice i dirigentice prof. Josipe Erhardt (Glazbena škola Franje Kuhača Osijek) i nastavnice Tomislave Karačić Šoljić (Glazbena škola Franje Kuhača Osijek). Koncertom su se prenijeli prekrasni glazbeni zvuci koji su slušateljima omogućili opuštanje, a sam se koncertni program sastojao od dva dijela: 1. Luka Sorkočević: Simfonija br. 3 u D duru, I. stavka Allegro, 2. Astor Piazzolla: Oblivion. Skladbu za solo flautu izvela je učenica Zoa Majić, SŠ4.

Na panel-diskusiji Projekti kreativne industrije garda Osijeka sudjelovali su moderatorica događaja Ivana Jobst (Institut Andizet) i izlagači: Ana Stanković (studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku), Bruno Ćosić (student Ekonomskog fakulteta u Osijeku), Josip Dukovac (Kulturni centar Osijek) i Ana Zrnić (Ekonomski fakultet u Osijeku). Rasprava je obuhvatila projekta kreativne industrije grada Osijek, posebice one posvećene mladima i njihovom usavršavanju kakvima su projekti Mladi u kulturi, Rotor kreativne industrije te projekt Kreativna riznica.

Drugi dan Kreativne riznice završio je Antivirusnim putovanjem Antiradarom – predstavljanjem putopisne proze I osječke književnice Jasne Horvat objavljenje u izdanju Naklade Ljevak. Predstavljanje knjige i koncertno čitanje upriličeno je na Trgu Vatroslava Lisinskog u Tvrđi, a u programu su sudjelovali moderatorica Sunčica Oberman-Peterka (Ekonomski fakultet u Osijeku) i sama autorica Jasna Horvat dok su tekstove čitali studenti osječkog Sveučilišta: Robert Kovač (Ekonomski fakultet u Osijeku), Bruno Ćosić (Ekonomski fakultet u Osijeku), Magdalena Jelečević (Akademija za umjetnost i kulturu) i Filip Sever (Akademije za umjetnost i kulturu). U izabranim ulomcima prenijela su se autoričina iskustva i književni pogled na sedam svjetskih odredišta (New York, Mombasa, Sicilija, London, Prag, Tajland i Amsterdam) te je prema riječima Jasne Horvat: „Proslava Dana planeta Zemlje i Dana hrvatske knjige provedena s knjigom u ruci i književnim putovanjem diljem planeta Zemlje.Tekst i foto: Kreativna riznica

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
  Skoči u forum: