Danas je na
Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (Ferit) održana uvodna konferencija projekta „
Razvoj ekspertnog sustava za upravljanje proizvodnjom i preradom prehrambenih proizvoda“ .
Projekt sufinancira
Europska unija iz
Europskog fonda za regionalni razvoj, operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., a provodi ga Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek u suradnji s tvrtkom
Gauss d.o.o.
Razdoblje provedbe projekta je od 21.12.2020. do 21.12.2023. (36 mjeseci), a ukupna mu je vrijednost
8,8 milijuna kuna, od čega su dodijeljena bespovratna sredstva
6,1 milijun kuna.
Opći cilj projekta je usmjeriti istraživanja u tematskom području "Hrana i bio-ekonomija" te podtematsko prioritetnom području "Održiva proizvodnja i prerada hrane" prema potrebama gospodarstva, a specifični ciljevi projekta su:
- razvoj sustava potpore proizvodnji u prehrambenoj industriji kroz primjenu umjetne inteligencije i tehnologije interneta stvari (IoT);
- poticanje brže promjene u području pametne poljoprivrede kroz razvoj novog ekspertnog sustava;
- ubrzavanje razvoja budućih IT platformi za upravljanje proizvodnjom poljoprivrednih kultura, posebno onih koje se uzgajaju u zatvorenim, kontroliranim uvjetima.
Kako je na predstavljanju istaknuo profesor
Željko Hocenski, riječ je o računalnom sustavu namijenjenom manjim OPG-ovima koji
nemaju vlastitu službu za upravljanje proizvodnjom već bi im on pomagao i savjetovao ih. Taj računalni sustav dio je sustava budućnosti automatiziranog i inteligentnog upravljanja koji bi trebao pomoći proizvođačima, konkretno u ovom pilot projektu podrumarima i proizvođačima vina, no može se primjenjivati u bilo kojoj grani proizvodnje.
Sustavom upravlja računalna (neuronska) mreža, odnosno umjetna inteligencija koja sama uči i zaključuje na bazi podataka koje prikuplja te poljoprivrednicima nudi parametre za kontrolu uvjeta u njihovim podrumima kako bi vino bilo što kvalitetnije.
Dekan Ferit-a
Drago Žagar istaknuo je kako je ovdje riječ o još jednom od izuzetno važnih projekata gdje fakultet u suradnji s tvrtkama razvija nova rješenja koja će naći svoju primjenu u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. „
Slavonija je poljoprivredni kraj te kao znanstvena ustanova imamo odgovornost da u tom području razvijamo projekte“, dodao je Žagar.
Tekst: Osijek031.com
Foto: Mirta Milas/Radio Osijek