s Tržnica Osijek: Eko trg - Ječam - za snažno srce i vitak stas [1/1]
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Tržnica Osijek: Eko trg - Ječam - za snažno srce i vitak stas

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Online
Avatar

Ukupno postova: 65297
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 27.11.2019. 10:44 
Naslov:  Tržnica Osijek: Eko trg - Ječam - za snažno srce i vitak stas
28.11.2019. 9:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 28. studenog 2019.

Ječam - za snažno srce i vitak stas

Žitarice čas jesu, čas nisu in, tako barem nalažu trendovi i mnogobrojni naputci o (pravilnoj) prehrani. Popularnost različitih vrsta žitarica posljednjih je godina izložena čestim promjenama, a jedino se pir još uvijek drži ponosno na vrhu dobrog izbora. No, među žitaricama je i jedna koja je po mnogo čemu posebna. Prastara je; arheološki nalazi upućuju na zaključak da se uzgajala prije više od 10.000 godina.

Ječam, porijeklom je s Bliskog Istoka, ali njegovo je povijesno putovanje tako veliko da je obujmio cijeli svijet: uzgaja se u svim klimatskim uvjetima, a vole ga (ili su ga voljeli) podjednako u vreloj Africi i u hladnoj Skandinaviji. Svugdje je ostavio neku svoju neobičnu priču povezanu koji put s tajnim religijskim obredima, s veselim svetkovinama, legendama ili pučkim običajima. Negdje su ga povezivali s dobrim zdravljem, negdje je bio najdragocjeniji izvor hrane, negdje se od njega spravljao najbolji kruh, a negdje najbolje pivo ili drugi alkoholni napitak (u tekućem su ga obliku navodno najviše voljeli drevni Sumerani). Bio je hrana i bogatih i siromašnih, a najčešće bio je hrana koja je davala snagu i hrabrost. Bio je omiljena hrana Vikinga i drevnih stanovnika Etiopije, a u antičkom su Rimu gladijatore nazivali "ljudima od ječma".

I danas je ječam važna žitarica, no u najvećoj se mjeri koristi za dobivanje slada i u proizvodnji alkoholnih pića. Možda tako skoro neće dosegnuti slavu pira, ali zahvaljujući znanstvenom otkriću da su njegova fina zrna izvrstan izvor beta-glukana, njegov je ugled u svijetu super hrane sve veći. Beta-glukan je, naime, čudesan polisaharid koji tvori prehrambena vlakna (u ječmu to su vlakna topiva u vodi), a znalci će nam reći da je uloga tih vlakana za zdravlje našeg organizma izuzetno važna. Ukratko možemo reći da hrana bogata beta-glukanom snaži i čuva srce, reuglira razinu kolesterola i šećera u krvi, daje nam snagu i čuva vitkost. Sve su to razlozi da ječam dovedemo na naš Eko trg, a kušat ćemo ga prema jednom od najstarijih naputaka za ljekovitu juhu. Bit će to inačica antičke atenske juhe od ječma sa začinskim biljem.


Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: