Eko trg na osječkoj tržnici u
četvrtak, 19. rujna 2019.
Neka nova brašna
Hrana i način prehrane uvelike utječu na zdravlje, to je već opće prihvaćena tvrdnja. O hrani se sve više zna i sve više govori. Podjednako su zastupljene i prihvaćene i znanstvene spoznaje i tvrdnje i nasljeđe provjerenih tradicijskih praksi. No, jedinstvenog naputka za zdravu prehranu nema, već svatko traži i pronalazi ono najbolje za sebe. I to je dobro. Ta raznolikost pristupa stvara ne samo nove trendove u prehrani, već i nove pristupe i nove tehnologije u proizvodnji i pripremanju hrane. Sve šira priča o hrani i zdravlju dobra je i za poduzetništvo i za okoliš. Potvrdit će nam to gosti na našem Eko trgu koji ovoga četvrtka donose neka nova, za mnoge neobična brašna. Izuzetni su to proizvodi, ne samo zbog prehrambene vrijednosti, već i stoga što su dio jednog gotov zatvorenog ekološkog kruga proizvodnje. Ta su brašna proizvedena iz uljne pogače nakon prešanja ulja iz sjemenki i orašastih plodova - onoga što je donedavno bio suvišak, otpad.
Predstavit ćemo brašna sjemenki konoplje, lana, lješnjaka i badema i pokazati kako nije samo ulje njihova jedina vrijednost. Sva su ta brašna izvrstan izvor prehrambenih vlakana neophodnih za reguliranje probave, sva su bezglutenska i sadrže relativno malo ugljikohidrata, a svako ima i svoju specifičnost. Dio su posebnih dijeta kao što su keto i paleo, a čest su sastojak bezglutenskih obroka koje obogaćuju svojim nutritivnim sastavom. Sva ta brašna imaju sve veći primjenu u kreiranju novih proizvoda, osobito funkcionalne hrane, a mi ćemo vam na Eko trgu ponuditi neke jednostavne obroke koje možete i sami pripremiti i pohvaliti se funkcionalnim obrokom iz vlastite kuhinje.