Eko tržnica održat će se u
četvrtak, 30. svibnja 2019.
O dobrim uljima:
Tko još mari za fat free? Mi ne, reći ćemo vam ovoga posljednjeg svibanjskog četvrtka na Eko trgu osječke tržnice. Ispričat ćemo vam djelić priče o dobrim uljima - onim sa slavonskih polja i onom koji se dobiva iz najopjevanijeg mediteranskog ploda.
Hladno prešana ulja s punim se pravom mogu nazvati kapima vitalnosti. U njima je sadržano ono najbolje i zatvaraju krug od alfe do omege. Zrno, sjemenka, plod početak je, alfa života; u njemu je sadržano sve ono što je nužno da se vječno kruženje prirode i života nastavi. Omegu nalazimo u kapima, a neke od tih omega znanstvenici nazivaju esencijalnima, ključnima, onima koje omogućavaju ne samo naše dobro zdravlje, već su nužne za naš život, rast i razvoj.
O omegama (onom slavnom trojcu: 3-6-9), vitaminima i čudotvornim (ali i ukusnim) sastojcima ekoloških hladno prešanih domaćih ulja lana, konoplje, suncokreta, uljane repice, lješnjaka i masline saznat ćemo slušajući i kušajući. Svako od tih ulja je vrhunsko, posebno i odlikuje se specifičnim svojstvima i teško je odabrati najbolje. No, jedno ćemo izdvojiti i izraziti mu dobrodošlicu. „Maslina je neobrana“, zapjevat će klapa „Zrinski“ iz Osijeka i pozvati vas na priču o dobrim uljima.