Pridružite se akciji
Udruge Pobjede koja će se održati u
srijedu, 17. travnja 2019., od 9 do 12 sati na
Eko trgu na glavnoj tržnici – degustirajte tradicionalna uskrsna jela pripremljena BEZ jaja: krempitu, majonezu i pincu, a kući si ponesite recepte i kuharice za ova i još mnoga druga jela koja ne sadrže jaja!
Bilo da Uskrs shvaćamo sekularno i slavimo proljetni ekvinocij ili religiozno i slavimo uskrsnuće, činjenica ostaje kako se o periodu Uskrsa u Hrvatskoj konzumira oko 30 milijuna komada jaja.
Ako su jaja hrvatske proizvodnje, velika je vjerojatnost da dolaze s jedne od 183 registrirane farme na kojima živi gotovo 2 milijuna ptica; ptica, koje – s obzirom na ulogu koju smo im namijenili – nazivamo nesilicama.
Selektivnim intenzivnim uzgojem, od ptice koja je nekada pa i ne tako davno nosila tek 30-ak jaja godišnje, stvorili smo nesilicu čija je svrha nositi i do 300 jaja svake godine.
Svake godine za nju znači samo prve godine budući da nesivost nesilica traje 12 – 13 mjeseci. Koke se, u starosti od 1,5 godine, "zamjenjuju" novima, kako bi se održala maksimalna produktivnost.
I ponovno započinje novi proizvodni ciklus, nova noćna mora za milijune ovih – nevidljivih ptica.
I što je onda Uskrs bez jaja?
Doba godine kada se slavi život, ponovno rađanje, plodnost.
Neka okupljanje uz stol, na obiteljskim objedima, bude u skladu s vrijednostima koje slavimo.
Pripremajmo uskršnje objede koristeći zamjene za jaja i kreativne, alternativne recepte, koje će nam najbolje oslikati duh Uskrsa na našem stolu.