Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Volonterski centar Osijek po 13. put dodijelio volonterske nagrade

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 46977
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.12.2018. 14:12 
Naslov:  Volonterski centar Osijek po 13. put dodijelio volonterske nagrade
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Pod naslovom „Učiniti nevidljivo vidljivim“ jučer su u Arheološkom muzeju u Osijeku dodijeljene godišnje volonterske nagrade koje već trinaestu godinu za redom dodjeljuje Volonterski centar Osijek.

Nagrade se od 2006. godine dodjeljuju pojedincima i organizacijama koji su svojim djelovanjem pokazali najbolje primjere volontiranja u zajednici, a sve s ciljem afirmacije volonterstva kao poželjne društvene vrijednosti kroz vrednovanje doprinosa pojedinaca i organizacija koje djeluju za opće dobro.

Ove godine dodijeljeno je pet nagrada u kategoriji za volonterski angažman pojedinca, tri nagrade za primjer dobre prakse uključivanja volontera, jedna nagrada za doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju te jedna nagrada za doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva.

Nagrade dobitnicima uručili su zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Žana Gamoš, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Petar Lagator te predstavnici Volonterskog centra Osijek.

U proteklih 12 godina dodijeljeno je 108 nagrada aktivnim pojedincima, organizacijama koje u svoj rad uključuju volontere, obrazovnim ustanovama te poslovnim organizacijama koje promiču volonterstvo.

Dobitnici volonterskih nagrada u 2018. godini su:
Kategorija – Volonterski angažman pojedinca:
- Vera Szilner (katolička udruga Veronikin rubac)
- Mladen Gužvić (Udruga gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije)
- Đorđe Nešić (ravnatelj Kulturnog i znanstvenog centra Milutin Milanković u Dalju)
- Laura Martić (volonterka u udruzi Otvoreno srce iz Našica)
- Ivana Mlakar (Učiteljica razredne nastave OŠ Stjepana Radića Čaglin)

Kategorija – Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:
- Gimnastičko društvo „Osijek-Žito“
- Izviđački Klub Javor Osijek
- Gradska Knjižnica Požega

Kategorija – Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:
- Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin

Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva:
- Raiffeisenbank Austria d.d.

Čestitamo dobitnicima, a više o njihovim postignućima možete pročitati dalje u tekstu.Volonterski angažman pojedinca:


Vera Szilner
Vera je „dobri duh” i okosnica svih aktivnosti Katoličke udruge „Veronikin rubac” koja skrbi o najranjivijim članovima društva, a koji se često susreću s izazovima usamljenosti, siromaštva i izolacije. Iako sama u zlatnim godinama, posljednjih jedanaest godina posvetila je volontiranju u udruzi angažirajući se na aktivnostima važnima za funkcioniranje organizacije, ali i prepoznatljivosti rada udruge u našoj zajednici. Zavidnom upornošću i predanošću značajno pridonosi zajednici i odličan je primjer svim sadašnjim i budućim volonterima.

Mladen Gužvić
U Udruzi gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije Mladen svoj predani rad i trud promiče kroz poučavanje gluhoslijepih osoba o radu na računalu s govornom jedinicom. Unatoč činjenici da i sam ima oštećenja vida i sluha te poteškoće s motorikom i ravnotežom, neumorno iz Vukovara putuje u Osijek. Uvijek je točan kao sat, a kroz volonterski angažman prenosi svoje znanje, volju i vještine drugima. Pružanjem intelektualnih usluga sudjelovao je kao volonter izvoditelj na provedbi projekta Zlatne ruke u aktivnostima informatičke radionice.

Đorđe Nešić
Đorđe je od 2004. godine volonterski obavljao dužnost ravnatelja ustanove „Kulturni i znanstveni centar Milutin Milanković” u Dalju, gdje je bio angažiran na njenom utemeljenju, na projektu obnove rodne kuće M. Milankovića, kreiranju, organiziranju i provođenju raznolikih aktivnosti. Njegov volonterski angažman iznimno je značajan za razvoj male zajednice poput Dalja koja je otvaranjem i djelovanjem KZC-a postala važno središte lokalne, nacionalne i međunarodne suradnje te okuplja respektabilan broj hrvatskih i inozemnih znanstvenika i kulturnih stvaratelja.

Laura Martić
Laura je volonterka u udruzi Otvoreno srce iz Našica koja potiče učenike na aktivan angažman u zajednici. Jedan od programa udruge u kojem Laura volontira usmjeren je i na rad s osobama s Downovim sindromom. Kroz aktivnosti poučavanja korisnika u pisanju, njihovu inkluziju i integraciju kroz ples i pjesmu, likovne i glazbene radionice, sportske igre, plivanje te ostale aktivnosti u lokalnoj zajednici volonterka svoj angažman obavlja na zadovoljstvo i sreću svojih korisnika.

Ivana Mlakar
Učiteljica Ivana Mlakar u OŠ Stjepana Radića Čaglin svoju kreativnost, marljivost i maštovitost usmjerava na pomoć osobama slabijeg materijalnog statusa čime poboljšava uvjete života u lokalnoj zajednici. Surađuje s različitim udrugama i ustanovama u okruženju, a u projekte se uključuje od ideje, realizacije do evaluacije. Uključivanjem učenika u aktivnosti skrbi o najranjivijim članovima društva povećava svijest o volontiranju i činjenju dobrog. Kotač pokretač je neformalnog učenja kod djece te je njen doprinos izrazito važan za malu zajednicu poput općine Čaglin.

Primjeri dobre prakse uključivanja volontera:


Gimnastičko društvo Osijek-Žito
Jedan od važnih elemenata u aktivnom životu mladih je sport, a ljubav prema gimnastici sustavno i uspješno razvija Gimnastičko društvo Osijek-Žito. Ova sportska udruga deset je godina izvršni organizator Svjetskog kupa u gimnastici u kojem se svake godine okupe gimnastički timovi iz tridesetak zemalja, brojni posjetitelji, ali i mnogobrojni volonteri koji sudjeluju u svim aktivnostima provedbe programa. Uključivanjem volontera pokazuju edukativni i proaktivni karakter manifestacije promicanjem volonterskog duha i važnosti sudjelovanja u sportskim događanjima.

Izviđački klub Javor Osijek
Udruga promiče izviđaštvo u društvenoj zajednici, kao i volontiranje kroz sudjelovanje u zaštiti okoline, čuvanju prirodnog bogatstva i razvijanju ljubavi prema prirodi. Ukupan program djelovanja Izviđačkog kluba Javor osmišljavaju, pripremaju i realiziraju volonteri kroz organiziranje izleta, višednevnih boravaka u prirodi i natjecanja, sportskih i edukativnih aktivnosti. Jedan od osnovnih ciljeva djelovanja udruge je okupljanje djece i mladih, kao i volontera kako bi se poticala radišnost, samoinicijativnost, hrabrost, odvažnost te razvoj pozitivnih ljudskih vrijednosti.

Gradska knjižnica i čitaonica Požega
Poticanje na čitanje i kritičko razmišljanje u Požeško-slavonskoj županiji aktivno i uspješno provodi Gradska knjižnica i čitaonica Požega. Angažiranjem volontera u kompletne knjižnične djelatnosti u knjižničnim stacionarima u općinama Velika, Jakšić i Kaptol proširene su knjižnične usluge u općinama koje ranije nisu imale nikakav oblik takve djelatnosti te su osigurane aktivnosti za djecu. Volonteri su, osim u redovne knjižnične djelatnosti, uključeni i u provedbu aktivnosti za umirovljenike „Čitam. Učim. Družim se.“, kao i aktivnosti Čitateljskog kluba za odrasle.

Doprinos razvoju volontiranja u obrazovanju:


Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin
Škola s velikom motivacijom i angažmanom sudjeluje u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice potičući brojne i hvalevrijedne aktivnosti usmjerene na djecu, osobe treće životne dobi, osobe slabijeg materijalnog statusa i teže bolesne osobe. Osnovna škola Stjepana Radića Čaglin trudi se poticati učenike na promatranje konkretnih potreba u zajednici te ih kroz koordinirane aktivnosti i ciljane projekte naučiti važnosti volontiranja, solidarnosti i pomaganja drugima. Svake godine u raznim projektima sudjeluju djelatnici škole, učenici i roditelji.

Doprinos poslovnog sektora razvoju volonterstva:


Raiffeisenbank Austria d.d. Zagreb – Poslovnica Osijek
Značajan doprinos različitim aktivnostima kroz volonterski angažman pružaju djelatnici osječke poslovnice Raiffeisen banke. RBA banka gradi svoju strategiju na društvenoj odgovornosti i uključivanju u zajednici. Stoga su se u protekloj godini pridružili Udruzi Breza i Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u akciji oslikavanja klupa na osječkoj Promenadi „Pokreni svijet!”, kao i „Zemlja diše”, čiji je cilj bio promovirati brigu o okolišu i osvijestiti građane o štetnosti plastičnih vrećica. Sudjelovali su i u jutarnjoj utrci građana na pet kilometara „Jutarnja petica”.

Tekst: Osijek031.com
Foto: Volonterski centar Osijek


Najava: Arheološki muzej Osijek: Dodjela volonterskih nagrada "Nevidljivo učiniti vidljivim"

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
  Skoči u forum: